Pen dame.

2

«Mor var en pen dame. Av søsknene var mor den pene. De andre hadde andre talenter, mor var pen. Det var det de sa om mor, at hun var pen. At det var sant, visste hun, det er vanskelig å se bort fra de objektive uttrykkene for penhet. Mor hadde sin identitet knyttet til penheten, hun satte alt inn på den. Mor var veldreid. Veldreid var fars ord. Penheten og veldreidheten var mors kort på hånden. Men det er det kortet på hånden kvinnen garantert vil miste, så hun kan ikke hvile. Den unge og pene kvinnen vet det, når hun fotograferer seg selv naken eller halvnaken fordi hun er stolt av kroppen sin, smertes og nages hun av dette for alle opplagte faktum, at det er forgjengelig, at det som gjør at hun blir sett, begjært, vil gå tapt, hva da? Det er angsten pene damer bærer på, og særlig den pene damen som ikke har mye annet enn penheten å spille på. Hun har det ikke godt.» 

Sitatet er fra boken Arv og miljø av Vigdis Hjorth. Det er sagt og skrevet så mye om denne romanen at jeg tenkte ikke å skrive noe langt her. Det er en god roman, en svært god roman, vil jeg si. Jeg anbefaler den virkelig.

Share.

About Author

2 kommentarer

 1. Hei Cathrine!

  Jeg har, som deg, vært ME-syk i mange år. I årene som har gått har jeg prøvd mye for å bli bedre uten særlig hell. Smertene ble verre og verre og utmattelsen likeså. En ny fastlege «trumfet» gjennom en medisin (surmontil) som jeg noe motvillig startet på. Jeg har vært skeptisk til antidepressiva da jeg ikke er deprimert, men alvorlig ME-syk. Han forklarte at Surmontil i lave doser har vist ekstremt god effekt på IBS, kvalme og også søvn og smerter. Jeg var skeptisk, men herregud for en forandring! Jeg sover mye bedre og smertene nesten helt borte. Kvalmen som jeg var plaget med hvis jeg gjorde en aldri så liten aktivitet er helt forsvunnet. Dette forklarer legen med at nesten all kvalme handler om at maten blir igjen for lenge i magesekken. Surmontil fører til 50% fortere tømming av magesekken og det er derfor kvalmen har forsvunnet. Nydelig er det i hvertfall!:) I påvente på behandling som kan gjøre meg helt frisk har dette økt funksjonen min betraktelig. Et lite søndagstips fra en ME-syk til en annen<3 Klem til deg!

  • Hei Lisa!

   Beklager at jeg ikke har svart på kommentaren din! Jeg har vært så syk i vinter at ALT har måttet ligge…

   Jeg pleier ikke å diskutere mine behandlingsplaner på bloggen (det blir for offentlig), men takk for omtanken og at du ville gi meg et godt tips. 🙂 Jeg skal lese litt om det og ta det videre hvis det virker aktuelt!

   Håper du har så gode dager som mulig. Klem! <3

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.