Ny studie fra Haukeland: Kan forklare sykdomsmekanismer ved ME!

0

En viktig studie fra de svært aktive forskerne på Haukeland er nå publisert, og en god artikkel om studien finnes nå på Kavlifondets sider.


De skriver blant annet at disse funnene kan forklare både energimangel og økt melkesyre hos ME-pasientene, og det er i energiomsetningen i kroppen det går feil.

«Cellene våre benytter normalt karbohydrater, fett (lipider) og protein (aminosyrer) som energikilder, ved at det forbrennes i mitokondriene, som er «cellenes kraftverk». Derimot, når vi gjør intens fysisk aktivitet får ikke mitokondriene i musklene nok oksygen (anaerobt arbeid), og da omdannes sukker til laktat (melkesyre). Siden laktat hoper seg opp og en får lavere energiutbytte, vil kroppen si stopp etter kort tid. Enzymet pyruvat dehydrogenase (PDH) spiller en viktig rolle i reguleringen av disse prosessene, ved at det er med og koordinerer utnyttelsen av karbohydrater, aminosyrer og lipider (fett) som energikilder. Den nye studien tyder på at PDH-enzymet er hemmet i ME-pasienter, noe som kan forklare både energimangel og økt laktatproduksjon i disse pasientene.»

Dette er meget spennende funn, og jeg gleder meg til å høre mer om dette. At de finner disse avvikene kun hos ME-pasientene og ikke hos friske er jo et tydelig bevis på at det faktisk er noe fysisk galt med kroppens evne til å produsere energi!

Her er linken til selve studien.

Studien har dessuten et høyt antall deltakere og kontroller, valgt ut etter strenge kriterier. Som tidligere forskning fra Haukeland er dette også en studie av høy kvalitet.

Artikkelen oppsummerer studien godt og forståelig, så jeg anbefaler å lese hele. Det vil nok sikkert komme mer om denne studien, så følg med på ~ME Nytt~ for oppdateringer om forskningen!

Virkelig herlig med så gode nyheter på forskningsfronten bare et par dager før jul – vi får si TUSEN TAKK til den driftige forskningsgruppen for en herlig julegave! ???

Share.

About Author

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.