Australske forskere kan ha funnet en biomarkør for ME.

5

2016 03 01 GriffithI forrige uke kom det en spennende kunngjøring fra forskerne ved Griffith University i Australia! 

De melder om at de kan ha funnet en biomarkør for sykdommen ME, og at en test for å påvise sykdommen (screening test) er på vei.

Professor Don Staines sier at de for første gang har funnet spesifikke markører, som nå kan brukes i form av en blodprøve, for å screene personer som har symptomer på kronisk utmattelsessyndrom eller myalgisk encefalomyelitt.

De ser på endringer i veldig spesifikke deler av gener som oversetter til visse reseptorer eller proteiner i kroppen som har en nøkkelrolle i metabolisme, nevroners funksjon, kardiovaskulær funksjon og så videre, så det er ikke veldig overraskende at det har tatt så lang tid å finne ut dette.

» “Over the last four years, with support from the Queensland Government and philanthropic donors, we have identified unique markers in CFS patients,” says Professor Marshall-Gradisnik.» (Pressemelding, Griffith University)

Det er altså et arbeid som har pågått i fire år, for å identifisere disse markørene. Forskningen har vært finansiert av helsemyndigheter og private donorer.

Professor Sonya Marshall-Gradisnik sier forskningsteamet nå ser etter partnerskap med diagnostiserings-firma for å utvikle testen og få den på markedet. Hun sier at når dette skjer, vil det ha en enorm betydning for personer som lider av kronisk utmattelsessyndrom.

En soleklar fordel er at man kan stille diagnosen raskere. Testen kan bli en standard-test på laboratoriene, sier forskerne. Dette vil gi en sikrere og mer kostnads-effektiv diagnostisering. I dag må pasientene gjennom lange utredninger for å utelukke andre sykdommer, noe som er svært kostbart for helsevesenet.

At det ofte tar lang tid å stille diagnosen i dag, fører også til at pasientene blir utsatt for betydelige merbelastninger, og pasientene går ofte lenge uten å få den oppfølgingen og hjelpen de trenger.

» “We are confident that the new screening test currently in development will provide efficient and increasingly accurate screening for people with CFS.  This test may also be used to monitor and track the progression of their illness,” says Professor Staines.»

I tillegg vil det også føre til en større anerkjennelse av sykdommen, legitimere sykdommen og gi et skikkelig dytt til utvikling av behandlinger.

Det kan fortsatt ta flere år før en blodprøve for kronisk utmattelsessyndrom blir tilgjengelig i Australia, sier professor Don Staines, men når det skjer vil det endre folks tankegang om sykdommen.

Alle vil forstå at dette er en veldig invalidiserende sykdom. Den har en veldig konkret patologi, og det vil berolige folk og gi dem visshet om at dette er en svært genuin sykdom, en sykdom som er veldig hemmende og en sykdom som allmennleger og befolkningen generelt vil forstå bedre.

Mine foreløpige kommentarer:

Selv om forskerne går ut og nærmest lover en test her, tror jeg vi skal ha is i magen. Det må nok flere replikerende studier til før man kan si at dette faktisk er en brukbar test for ME.

I tillegg vil det som forskerne sier ta flere år før en slik test kan komme på markedet. Den må da være sjekket og dobbelt-sjekket slik at den måler det den sier den skal måle (validitet) – altså at den faktisk kan diagnostisere pasienter som har ME, og ikke noe annet. I tillegg må den være pålitelig, slik at den ikke feildiagnostiserer pasienter, enten det er pasienter som har ME, men som ikke blir fanget opp av testen (falsk negativ), eller det er pasienter som ikke har ME, men som tester positivt for det (falsk positiv).

Det har også tidligere vært lovet tester for ME – noen husker kanskje Dr. Meirleirs urin-test og puste-test? Spesielt urintesten har vært kontroversiell, men ingen av testene hans har blitt validert av uavhengige forskere. (Les mer på Wikipedia.)

For ikke å snakke om virus-testen for XMRV, som ble solgt for svindyre summer fra et privat laboratorium i USA, før forskningen hadde blitt replikert. Som vi nå vet, viste XMRV seg å ikke være et virus, men forurensning i laboratoriet.

Det er ikke meningen å være en gledesdreper her, men jeg vil se mer forskning og at flere forskningsmiljøer kommer til den samme konklusjonen før jeg tror på at de nå har funnet selve testen for ME.

MEN – om det forskerne i Australia sier stemmer, så vil det selvfølgelig ha store og positive konsekvenser!

Tenk bare på hvordan man kan knytte dette sammen med forskningen som nå skjer på Haukeland angående rituximab? En sikker test på om pasienten har ME, vil være et uvurderlig hjelpemiddel for å velge ut pasienter til behandling.  Kanskje man også kan koble dette sammen med forskningen fra Charité? Jeg er sikker på at forskerne snakker sammen! 🙂

Så, la oss håper at de australske forskerne virkelig har funnet en biomarkør for ME, og at de er i stand til å utvikle en screening-test. Det ville virkelig vært et gjennombrudd! 

Kilder:

ABC News, intervju med professor Don Staines og professor Sonya Marshall Gradisnik. 

Pressemelding fra Griffith University«Screening test for Chronic Fatigue Syndrome on its way»

Følg diskusjonen om denne pressemeldingen på forumet Phoenix Rising.

Share.

About Author

5 kommentarer

  1. Et forsiktig JIPPI her også. Men er det noe vi ME pasienter er vant til, så er det å vente…..ting tar tid.

  2. Jeg håper at dette skal sette fart på sakene. Dette er akkurat hva vi trenger. Jeg venter i spenning på Rituximab studiene. Det ser ut som at det er flere viktige studier som skal publiseres i 2017/ 2018.

    • Jepp. Is i magen er helt nødvendig. Som du sier: Vi har sett det tidligere.

      Jeg vil legge til: «Du tror det ikke før du får se det.» 😉 Slik må det nesten være, selv om det er fryyyyyyyktelig frustrerende.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.