Husfruens nye robot-hjelper!

10
iRobot Braava 390T

iRobot Braava 390T

Jeg lå og skummet gjennom Facebook da jeg så at det var lagt ut rosende ord om en rengjørings-robot i en ME-gruppe. 

Det fikk meg interessert! Jeg har lenge tenkt på om jeg skulle skaffe meg en robot-støvsuger, men har vært litt bekymret for om de bråker. Durende maskiner og lydoverfølsomhet passer dårlig sammen. Men denne ble beskrevet som svært stillegående.

Dingsen det er snakk om heter iRobot Braava 390T

Kun noen minutter senere hadde jeg bestilt den fra Komplett og allerede dagen etter ble den levert! Fantastisk kjapp leveringstid av Komplett. (Men du får den mye billigere hos Bauhaus.)

Dette er altså ikke en støvsuger-robot, slik som for eksempel Roomba er. iRobot Braava er en rengjørings- eller «moppe»-robot!

Den kommer med to mopper for både tørrmopping og våtmopping. Mest imponert er jeg over våtmoppingen, hvor man kan fylle et magasin med litt vann, slik at den faktisk vasker/mopper gulvet for deg.

Braava er avansert, men lett å bruke. Det følger med en navigasjonskube med GPS, som du setter midt i rommet med utsikt til taket. Kuben går på batteri. Så slår du bare på kuben.

NorthStar navigasjonskube med GPS til iRobot Braava

NorthStar navigasjonskube med GPS til iRobot Braava

Braava vil da vaske rommet rundt denne kuben, i følge manualen. Men jeg har også satt kuben i enden av rommet og fått vasket hele rommet, det fungerer helt fint.

Vil du vaske et annet rom, er det bare å ta roboten og kuben med seg og sette det opp der. Har du store rom, eller vil at roboten skal gå fra rom til rom (NB! Går ikke over dørstokker!), kan du sette opp flere kuber.

Braava kommer med mikrofiberkluter for både tørrmopping og våtmopping, men det er også mulig å feste på andre kluter som for eksempel Swiffer eller Jif sine som er ferdig innsatt med vaskemiddel. Moppene festes på en av de to medfølgende platene, som igjen festes på roboten med magneter – et veldig enkelt og lettfattelig system.

Jeg har nå prøvd Herr Braava  (ja, den heter det her!)  i alle rom i leiligheten med både tørrmopping og våtmopping, og er veldig fornøyd!

 • Den er veldig lett å bruke. Trykk på knappen, og du er i gang!
 • Den er svært lydsvak, som lovet, noe som gjør at den ikke er forstyrrende.
 • Både tørr- og våtmopp fanger opp støv, hybelkaniner, rusk og rask effektivt.
 • Våtmoppingen tar i tillegg flekker, siden den er nøye og går over samme område frem og tilbake, slik du ville gjort med en mopp ellers. (Og du kan hjelpe til med å f.eks. spraye litt Jif Kjøkken eller lignende på flekken som skal vekk – da er den fuktig og oppløst til roboten kommer.)
 • Den kommer til på de underligste steder, som under nattbordet! Der kan jeg vel ikke huske sist det har blitt vasket… Jeg dyttet den også under senga, og den jobben var det ingen problemer med å få tatt – herlig! 😀
 • Den gir seg ikke, men prøver og prøver og prøver å komme seg inn i alle krinker og kroker og under saker og ting.
 • Den «mapper» rommet, vasker på en smart måte, og skjønner for eksempel når den kommer til et bordben, som den da tar en tett sving rundt!
 • Den sier i fra med lyder hvis den sitter fast, er ferdig med vaskerunden eller er tom for batteri.
 • Den lades effektivt. 
 • Den sparer meg krefter og irritasjon over gulv som burde ha vært rengjort.
 • Det er en god følelse å ha «nyvaskede» gulv hele tiden. (Betinger at du faktisk bruker den da.)

Samtidig er det også ting den ikke gjør, så klart.

 • Den får ikke med seg alt – litt større rusk og rask blir ikke hengende fast i moppen. F.eks. en bit plast. Der ville nok en støvsuger-robot vært bedre.
 • Det er også slik at når det er et stort rom med mye møbler og ting i veien, så vil det være noen flekker her og der den ikke får med seg. Det er best å kjøre den ofte, da får du dekket alt.
 • Noen ganger skyver den større rusk og rask foran seg og legger dem igjen i en krok… (Slurvete iRobot.. 😉 )
 • Du må bruke tid på å flytte den fra rom til rom eller områder i rommet.
 • Det burde vært enda flere mopper med, for de må jo vaskes, og du vil jo ikke sitte der moppeløs når kjøkkengulvet trenger en runde. (Eller du bare har lyst til å se den i aksjon… 😀 ) Men det er mulig å kjøpe til flere, så klart.
 • Den går ikke tilbake til ladestasjonen selv, men stopper der den ble satt i gang. Du må plukke den opp og sette den på høykant i ladestasjonen.
 • En siste negativ ting: Den er dyr. 5490,- koster den på Komplett når dette skrives.
 • NB! Du kan få den mye billigere hos Bauhaus, der koster den 3290,- 

Jeg har hatt denne i bare noen dager, men den er allerede høyt verdsatt her hjemme! Ikke minst tenker jeg at det blir en bra hjelper utover våren når pollen-sesongen begynner og vinduene står oppe og slipper inn masse bystøv.

Alt i alt vil jeg så absolutt anbefale denne til deg som ønsker hjelp til å holde gulvflatene støvfrie og rene uten å dra frem støvsuger og mopp flere ganger i uken. 🙂

Share.

About Author

10 kommentarer

  • Ja, denne kan være kjekk og grei for mange tror jeg. 🙂

   Den vil jo aldri være like effektiv som grundig, manuell vasking. Men kjører man den over gulvene jevnt og trutt så tar den det jo mer og mer.

 1. Forstår jeg det rett at den ikke brukes på parkett? For et par uker siden kjøpte jeg en iRobot Roomba støvsuger, og er fantastisk fornøyd. Husarbeidet er så mye lettere nå.

  • Jeg har ikke hørt noe om at den ikke skal brukes på parkett. Vi mopper jo parketten ellers også, så jeg kjører i vei med roboten jeg. 🙂

   Så bra at du er fornøyd med din Roomba! Ja, det er deilig å få hjelp altså!

 2. Jeg har vurdert slike hushjelpere selv. Naboen som er frisk har en støvsuger robot og er veldig fornøyd med den. Den sparer tid sier hun. Så det er ikke bare syke folk som syns slike ting er nyttige.

  • Nei, så absolutt ikke! 🙂 Dette er et nyttig hjelpemiddel for alle. Tenk bare så greit å sette på denne etter en lang dag på jobb, i stedet for å fyke rundt med moppen! 🙂

 3. Fikk min levert fra Bauhaus to dager etter bestilling. Klutene ble minst like møkkete som når jeg vasker selv, så da er den vel bra nok.
  I kombinasjon med min gamle Roomba kan jeg nesten klare meg uten vaskehjelpen.

 4. Tusen takk for anbefalingen! Den er min nye (veldig stille!) bestevenn. Jeg tør påstå at dette er det største fremskrittet for ME-pasienter på lang tid – mens vi sitter her og venter på fremskritt innen forskningen 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.