Jeg har lest: «Hellig ku» av David Duchovny

0

#sponset

2015-08-16 16.13.23

Først måtte jeg bli litt forbløffet over at Fox Mulder hadde skrevet en bok. Det er vel sånn for oss som slukte hver eneste X-Files-episode. 

Deretter leste jeg teksten på innsiden av omslaget og lurte på hvorfor i alle dager jeg skulle lese en bok om en KU.

En ku som heter Elsie, og som rømmer fra gården hun bor på etter å ha sneket seg ned til bondens hus om natten og sett en dokumentar om slakting gjennom vinduet. (Der menneskene sitter og ser på Skjermguden.)

Men så var det en dag at jeg trengte noe som var litt morsomt, noe å putte i hjernen som ikke var «all verdens elendighet». Og da lå denne solgule boka og ventet på meg og jeg kjente at jo, jeg vil lese om kua Elsie Bovary.

Jeg leste om at Elsie fikk med seg grisen Shalom (nylig konvertert til jødedommen) og kalkunen Kalle (med mobiltelefon!), og hvordan deres rømning fra gården foregikk. Elsie vil nemlig rømme til India, hvor kuer er hellige, for å unngå å bli slaktet.

Ta det helt med ro. David Duchovny har ikke vært kidnappet av aliens som har tvunget ham til å skrive en sprø bok. Vel, det er en litt sprø fabel, men det er ingen aliens involvert her. Hans debut som forfatter er en morsom, satirisk roman som riktignok tvinger deg til å lese «utenfor boksen» (hallo, ku som går på to ben i regnfrakk og kalkun som er pilot i et privatfly), men romanen gav meg både noen latterkuler og noen gode skråblikk på «tingenes tilstand» her i verden. Samfunnskritikken ligger ikke langt under overflaten.

«Israelerne bygde denne massive muren for å holde araberne i Palestina ute fra landområdene de mente de hadde hevd på. Det minnet meg om gjerdene på gården som skulle holde dyrene fra hverandre. Det er noe med mennesker som gjør at de elsker gjerder, men det de ikke forstår, er at når de gjerder noe ute, så gjerder de seg samtidig inn. Denne muren dannet ikke bare ett fengsel, men to.»

Innimellom føles det som om du leser en barnebok, men ikke gi denne til barna dine er du snill, den er litt for «voksen» for det. Derimot ville jeg anbefalt den både til ungdom og voksne.

Det er en sprø historie, den er absurd. Men den er også sjarmerende, underholdende og munter. Den er proppet med populærkulturelle referanser, og her fungerer den norske oversettelsen godt. Anbefales som lettlest og morsom underholdning – finn frem pledd, tenn et par stearinlys, fyll koppen med noe godt og ta en pause fra virkeligheten. 🙂

Du kan kjøpe boken for eksempel fra Aschehoug eller hos Bokkilden (også som e-bok). Du finner den offisielle websiden til boken her, og den har selvfølgelig også en Facebookside.

Illustrasjonene i boken er laget av Natalya Balnova.

Illustrasjonene i boken er laget av Natalya Balnova.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Jeg har fått boken tilsendt fra Tigerforlaget. Jeg har ingen forpliktelser overfor dem, men har valgt å skrive om denne boken fordi jeg likte den selv. 

Share.

About Author

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.