Bloggen nevnt i masteroppgave

4

Tofte-SongForEiarbu-PO_Sundstøl-Drømmenes-PO

Jeg ble tipset av en god venninne om at bloggen er omtalt i en ny masteroppgave! 

Det vil si – det er egentlig ikke bloggen som sådan, men om min bokanmeldelse av Kristine Toftes fantasy-roman Song for Eirabu – Slaget på Vigrid. 

Masteroppgaven er skrevet om nettopp dette verket, og det er Stine Mari Male som har skrevet avhandlingen. Fra oppsummeringen:

Denne avhandlingen har tatt for seg og diskutert kvinners roller og forhold til makt i boken Song for Eirabu: Slaget på Vigrid (2009). I boken møter vi sterke kvinneskikkelser, som i et mannsdominert samfunn ender opp med å ha tilsynelatende avgjørende roller i det politiske maktspillet. Jeg har sett på om disse kvinnene tilpasser seg eller bryter med ideologiene og normene tillagt deres samfunn, og om dette kan relateres til et moderne kvinnelig frigjøringsprosjekt. Jeg har også utforsket hvordan de kvinnelige karakterene ender opp med denne makten, og i hvor stor grad den gjør seg gjeldende.

Så gøy det må være for en forfatter å bli forsket på i et mastergradsprosjekt! 🙂 Tror jeg da. Håper det. Du kan lese hele mastergradsoppgaven her.

Hvis du ikke har lest Toftes fantasyromaner enda, anbefaler jeg deg virkelig å gjøre det. Du kan kjøpe den første boken her for eksempel.

Men ja, i denne masteroppgaven er også denne bloggens anmeldelse nevnt. Jeg legger det ut her mest som en kuriositet, fordi det er gøy. 🙂

Sosiologen Cathrine Eide Westby driver bloggen «SerendipityCat», og ble også trukket fram av Tidens Norske Forlag. Som Jackson skrev hun om Song for Eirabu i 2009, da boken hadde gjort sin debut på markedet. Innlegget «Jeg har lest… «Song for Eirabu» (Kristine Tofte)», kom 27. mai, og også dette innlegget har et personlig preg, slik som Jacksons innlegg. Hun trekker også inn språk som en stemningsskaper, da «det er noe ærbødig og høvisk over det hele» (Westby, 2009). Hun mener som flere av avisanmelderne at det til tider kan bli i det meste laget med så mange navn og steder. Westby trekker også fram de mektige og tydelige kvinneskikkelsene som et sterkt kort i boken: «Om mennene sitter benket rundt langbordet og skal bestemme om de skal gå i strid eller ikke er det likevel de sterke kvinnene i bakgrunnen de spør til råds, og det er kvinnene som først og fremst har evner til å se lenger enn det jordiske.» (Westby, 2009)

Det er litt rart å tenke på at når denne mastergradsavhandlingen havner i hyllene på biblioteket så kan noen lese den og finne en referanse til meg der. 🙂 Heh.

Bloggen ble også nevnt i et forskningsarbeide fra 2010.

Share.

About Author

4 kommentarer

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.