Motepress hos ungdom – merkeklær og designervesker overalt?

6

De siste dagene har medieoppslag om ungdom som  ha merkeklær og designervesker på skolen blitt hyppig diskutert i sosiale medier.

merkeklær

Jentene sier det er et stort press om å ha det siste, flotteste og dyreste i skolegården.

– Folk kjøper det fordi alle har det. Og da må man ha det, sier Marlene (15).

Men det er ikke enkelt for ungdommene å leve opp til kjøpepresset, og har man ikke råd blir det fort lagt merke til.

Mange har reagert på at unge jenter går rundt med designervesker som ofte koster nærmere 10.000 kroner eller mer.

Ungdommene selv forteller om baksnakking i gangene, og at man blir bedre behandlet når man har fine merkeklær. Foreldrene føler seg presset til å bruke masse penger, men det er også ungdommer selv som jobber og sparer til merkeklær og designervesker.

Jeg forstår at denne saken opprører folk, og jeg rister nok litt på hodet selv også, for det oppleves som helt sprøtt at man må ha en designerveske for å bli godtatt i jentegjengen. Spesielt ser jeg at de som selv ikke har så mye penger å rutte med reagerer sterkt.

Men dessverre tror jeg ikke dette er et helt nytt fenomen.

Det var et ganske høyt motepress da jeg gikk på ungdomsskolen i alle fall. Ball-genser, Levis 501, riktig skinnsekk, riktig skinnpenal, riktig allværsjakke (vi snakker trøndere her). Så jeg vet ikke om det er så fryktelig mye verre nå, når jeg tenker etter.

Da jeg gikk på ungdomsskolen var Levis-buksa en viktig sosial markør, en av de tingene som avgjorde om man var innenfor eller utenfor. Jeg var ikke en av de heldige som fikk Levis-bukse kjapt, vi hadde ikke spesielt god råd hjemme og det tok meg lang tid å overbevise mine foreldre om at denne “luksusen” var noen man faktisk måtte ha for å ikke bli stående alene i utkanten av skolegården.

Jeg husker enda i dag at mamma og pappa var med meg på handletur for å kjøpe denne opphøyde Levis-buksa, og hvor stolt jeg var den dagen da jeg endelig kunne gå på skolen i den riktige buksa jeg også.

Jeg var altså ikke en av de kuleste jentene på ungdomsskolen, for å si det slik. Og jeg husker hvor flau jeg var og hvordan det brant i kinnene da en av de kule jentene («mean-girls» kunne vi også ha kalt dem, eller mobbere) ga meg beskjed om å kneppe opp buksa fordi hun skulle sjekke at jeg ikke hadde kopi-bukse ved å se på innsida av bukselomma om den hadde riktig trykk.

Likevel får jeg et inntrykk av at ja, motepresset er høyere i dag og kanskje oppleves det som mer intenst fordi det kommer fra mange flere kanaler (ikke minst sosiale medier) enn det vi var utsatt for. Og jeg tror det i dag er et press på å ha flere riktige ting enn det vi følte vi måtte ha, men det er jo vanskelig å sammenligne nøyaktig.

Selv om vi regner om fra dagens kroneverdi (hvis en Levis 501 kostet ca. 1000,- i 1991 ville den kostet ca. 1580,- i dag, i følge SSBs priskalkulator) så tror jeg ikke vi brukte like mye penger på moteklær og vesker som det ungdommene gjør i dag. En designerveske som koster ca. 6000,- i dag ville kostet ca. 3800,- da jeg gikk på ungdomsskolen – og DET var det i alle fall ingen som hadde råd til der jeg bodde. 😮

For dette handler jo også veldig mye om hvor man kommer fra. Bor man et sted der det er en tetthet av folk som har mye penger, så blir også presset om å ha dyrere merkeklær høyere enn andre steder. Det er neppe det samme presset om å ha designervesker på skolen i ei lita bygd i Trøndelag som det er på vestkanten i Oslo. Det tror jeg nok vi kan slå fast.

En annen interessant vinkling på denne saken er at det ser ut til at ingen problematiserer guttenes forbruk.

peder kjøs

Psykolog Peder Kjøs sier til TV2 at han synes det er uheldig at jenter ofte skal tåle mer kritikk fra omgivelsene på hva de bruker pengene sine på.

– Man vet at tenåringsgutter bruker mer penger enn tenåringsjenter. Statistikk fra SSB viser faktisk at familier med tenåringsgutter bruker mer penger enn familier med tenåringsjenter, sier Kjøs.

– Likevel er det alltid jentene som skal få høre hvor dumt det de kjøper seg er, sier Kjøs.

Dette er jeg helt enig med ham i, og det er alltid en nedvurdering av hva jenter er interessert i og ønsker seg. «Det er gjennomgående at det jenter og kvinner interesserer seg for vurderes som mindre verdt enn det menn er opptatt av, sier Kjøs.» 

Selvfølgelig kan jeg tenke at det ville vært smartere av jentene om de investerte i en fet laptop eller sparte til en spennende reise i stedet for en veske, men jeg er helt enig i at det er alltid slik at om du interesserer deg for noe «kvinnelig» som mote, skjønnhetsprodukter, neglelakk (!), designervesker eller lignende, så blir det vurdert som mindre verdt og mindre viktig enn interesse for PCer, radiostyrte droner, bilsport eller ulike typer idrett som krever dyrt utstyr. (Selv om det også har vært en diskusjon om at idrett er blitt for dyrt for en del barnefamilier på grunn av utstyrskrav.)

Jeg får lyst til å trekke frem et gammelt innlegg fra en av mine favorittbloggere, Frøken Makeløs. I posten «Mote er ikke for idioter»  skriver hun:

Hvorfor går det ikke an å behandle klesinteresse (og –kunnskap!) som en hvilken som helst annen hobby? Hvorfor kan jeg ikke – som kvinne og i feminismens navn – få lov til å interessere meg for akkurat det jeg vil? Hvorfor er det bare menns hobbyer som blir vurdert som ekte og verdifulle?

Hun har flere interessante innlegg om dette temaet

Jeg vil i hvertfall ikke dømme de unge jentene med designerveskene for hardt. Det er vel slik de er oppvokst, og man må nok se litt på foreldrenes forbruk og livsstil for å skjønne hvorfor jentene synes merkeklær og designervesker er så viktig. Det er nok ikke bare media og reklame sin «skyld».

Takk til mine nettvenner Undre, Håkon og Bente som inspirerte meg til å skrive denne posten og har bidratt med linker og refleksjoner.

Share.

About Author

6 kommentarer

 1. Syns du skriver et fint innlegg her.
  Må si at presset rundt om skremmer meg litt og får meg til å tenke at kanskje skoleuniform ikke er en dum ide likevel!
  Sekk til 9000 kr? Hvem trenger det?
  Gjør man ikke ungene en bjørnetjeneste ved å gi dem slike dyre vaner så tidlig?
  Hva med å heller sette vekk penger til et seinere boligkjøp?

  Jeg opplever venninner som har jenter som gruer seg til skolen fordi de ikke har de jakkene eller skoene som er kulest, som trekker seg unna fordi de ikke føler de er god nok. Det syns jeg er veldig trist.

  Det er stor forskjell på å investere i god kvalitet enn en overpriset ting der man bare betaler for merket….Syns jeg.

  • Ja, man tenker ikke mye på fremtiden hvis man investerer i designervesker når man er 14 år… Da vil jeg så absolutt si at foreldrene deres gjør dem en bjørnetjeneste. Hvis da ikke foreldrene har så mye penger at de _både_ har råd til designervesker til ungdommen OG boligsparing, for det er selvfølgelig noen som har det også. At noen har bedre råd enn andre og velger å bruke pengene på slike ting, ja det får de gjøre som de vil med.

   Det jeg synes er ille er nettopp dette med at man skaper et så tydelig skille mellom de som har de kuleste tingene og de som ikke har det, og at ungdommer rett og slett blir mobbet eller fryst ut av jentegjengen på grunn av det.

   Men som jeg skriver om i posten min over – dette er jo ikke noe nytt fenomen. Jeg tror du kan gå tilbake til hvilket som helst årstall og se at det er klikkdannelser og utstøting på skolen basert på hvem som har mest og de som har mindre.

 2. Fint innlegg!
  Jeg er skeptisk til den forbrukermentaliteten mange unge vokser opp med, og hvor mye fokus det er på utseende.
  Men om det er verre å kjøpe en klassisk veskemodell til 10000 som med godt stell holder seg resten av livet enn å kjøpe en kul pc med spillutstyr som er avlegs etter fire år vet jeg ikke.
  Sammenligningen er basert på hva sønn og datter her synes er vettuge gjenstander å bruke penger på. Alternativt blåse penger som jeg kaller det.

  Men som Peder KJøs sa, det er er lettere å kritisere jentene. Og det synes jeg er betenkelig.

  Hilsen ei som heller ikke var av de første med 501 ( og Isba-ene mine har jeg fremdeles)

  • Jeg tror mange av disse ungdommene vil få et sjokk når de om noen år blir studenter og skal klare seg selv økonomisk gitt. Om de da ikke har foreldre med dype lommer som fortsetter å betale for designerveskene. 😉

   Men det ER lettere å kritisere jentene, så absolutt. Og sånn burde det ikke være.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.