Kunst: «Uvitenhet»

6

I dag har jeg fått lov til å presentere et sterkt og flott bilde som ble lagt ut på en av Facebook-gruppene til Norges ME-forening. 

Uvitenhet Sigrid Dahl Krokmoen

«Uvitenhet» – Sigrid Dahl Krokmoen (c)

Bildet har tittelen Uvitenhet og er malt av Sigrid Dahl Krokmoen.

Hun presenterer bildet slik: Som dere ser er dette en pasient som lider og ikke får hjelp. Har ikke malt bena da pasienten ikke kan gå på grunn av store smerter her. Lyset over er håpet som mange/de fleste av oss har, og vi vet vi er fysisk syke. Samtidig er veien til å gi opp veldig nære (den orange/gule tråden som henger over med tanke på å gjøre det slutt). Legestanden står i det grå…de er uvitende. De tar avstand fra pasienten. Man har vært hos ørten leger og de viskes gradvis mer og mer ut. Og holdningen deres (hodet høyt) viser deres arroganse og stigmatisering.

Om fargevalget sier hun videre: Gul dyne, gul farge står for blant annet visdom, bevissthet, intellektualitet og mange flere ting.. Jeg brukte rødt på pasienten for å symbolisere styrke, for det er noe av det ME pasientene har svært mye av. Grå brukes som anvendelse å distansere seg, være nøytral og konservativ.

Dette bildet fikk mange kommentarer, og jeg må si at jeg selv synes det er et veldig sterkt bilde og en god symbolikk rundt det å være ME-pasient. Kanskje er det spesielt interessant at dette bildet presenteres nå som vi har sett den intense dokumentaren «Sykt mørkt» – den kan du fortsatt se på NRK Nett-TV!

Vil du se flere av Sigrids bilder har hun en egen Facebook-side her

Share.

About Author

6 kommentarer

  1. Det var et veldig beskrivende bilde. Flott uttrykk på denne sykdommen. Det må være tøft å ha det slik.

  2. Fantastisk fint bilde – sterkt og uttrykksfullt. Og takk og pris for at du ikke lot bloggen din sovne hen. Har fått mange gode negleptips for høsten allerede 😛

  3. Vakkert og stygt og talende; kan jeg si det om bildet ? – som jo er et fantastisk stykke kunst. Litt gufs fra fortiden, fra den gangen de grå eminensene signaliserte ‘stressbetinget’ og ‘innbilt syke’ om en reell sykdom jeg nesten strøk med av. Kan derfor forstå litt av hvordan det er for ME-syke å måtte leve i årevis med noe som ikke tas seriøst.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.