Klare svar på ofte stilte spørsmål – Jørgen Jelstad intervjuet av NRK.

3

Det ble rett og slett litt mye for meg i går, så da jeg hadde pøst ut 2 bloggposter med referat fra ME-dagen gikk jeg rett til sengs. 

Derfor fikk jeg ikke sett innslaget på NRK Østfold før i dag, men det gjorde jo egentlig ikke noe. Det var altså et intervju med ME-syke Maria og journalist og forfatter Jørgen Jelstad på NRK Distriktsnyheter Østfold mandag 12. mai kl. 18.47

Ta inn hele skjermen 13.05.2014 145551.bmp

Klippet ligger enda ute på nett-TV og er vel verdt en titt. Jeg synes Jørgen Jelstad fikk gode spørsmål og svarte veldig saklig, kort og greit. Det er spørsmål jeg ofte ser går igjen, og derfor synes jeg det har noe for seg å faktisk skrive ned her hva han svarte.

Innslaget begynner med at reporteren forteller at i dag markeres den internasjonale ME-dagen, en sykdom det er lite kunnskap om og som rammer i forskjellige styrkegrader.

Deretter kommer det et intervju med ME-syke Maria Segerblad, som har vært syk i 7 år. På det sykeste ble hun innlagt på sykehus og fryktet for sitt liv. Hun beskriver det som bittert, frustrerende og skummelt. Det tok lang tid før hun ble fanget opp og fikk diagnosen. For bare noen uker siden hadde hun et tilbakefall, og beskriver sykdommen som varierende i alvorlighetsgrad. Det begynte med infeksjoner, utmattelse og vekttap, men Maria sier hun ikke ble hørt eller trodd av legene i begynnelsen.

Så er det intervju med Jørgen Jelstad i studio.

Reporter: Jørgen Jelstad, du er journalist og har skrevet bok om ME. Hvorfor rammes folk av utmattelsessyndrom?

Jelstad: Dette er jo en sykdom som rammer mange etter at de har vært utsatt for en kraftig infeksjon, de blir rett og slett ikke friske igjen, og rammes av en nærmest total energisvikt av bare små anstrengelser. Så har du en del tilleggssymptomer som smerter, søvnproblemer og hjernetåke, altså kognitive problemer. Så hvorfor folk rammes av det, det vet man ikke enda.

Reporter: Hvem er mest utsatt? Menn, kvinner, unge, gamle?

Jelstad: Det er nok ganske jevnt fordelt, også unge og barn kan rammes av dette her. Det er nok litt færre enn voksne, men man ser det over hele aldersspekteret.

Reporter: Sykdommen er omstridt, hvorfor det?

Jelstad: Det er noe som stammer tilbake fra 80-tallet egentlig, i USA, da denne sykdommen ble en stor mediesak og det var mange som gikk ut og begynte å synse mye rundt dette her, fordi man ikke hadde noen klar årsaksforklaring med en gang. Nå har forskningen etter hvert vist at det er mange fysiske problemer i kroppen til ME-pasientene, så den debatten som har gått om dette er psykisk eller fysisk, eller om det er en lidelse i det hele tatt, den burde vært over for lenge siden.

Reporter: Er det en ny sykdom, sett ut fra stresslivet som vi har i dag?

Jelstad: Nei, det er det ikke. Dette er en lidelse som har fantes i mange, mange år, og denne koblingen til stress er noe veldig mange har hekta på denne lidelsen, og det er problematisk fordi det trivialiserer sykdommen og det er ikke vist at det har noe større årsaksforklaring i denne sykdommen enn det har for andre sykdommer.

Reporter: Kort til slutt, hvor langt unna er man en løsning, god behandling, forståelse?`

Jelstad: Man er nok fortsatt noen år unna å finne en god behandling og årsaksforklaring, men det skjer veldig mye positivt nå og det kommer til å skje mye i løpet av de nærmeste åra på forskningsfronten.

 

Veldig greit og informativt svart!

Share.

About Author

3 kommentarer

  1. Tusen takk for alle referatene fra Me-dagen, du gjør en formidabel innsats!
    Håper du får hvilt godt nå og ladet opp til 17.mai!

    • Tusen takk for det nofu! 🙂

      Det var veldig mye viktig (og riktig!) som skjedde i anledning ME-dagen, og jeg er glad for å ha klart å dokumentere det på et vis.

  2. Pingback: Bloggeåret 2014 – med årets topp fem kommentatorer❣ | ~SerendipityCat~

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.