8. mars – Gratulerer med dagen!

1

Kjære alle sammen – gratulerer med kvinnedagen!

For en stund siden hadde jeg en litt rar opplevelse. I en samtale med to (ganske voksne og bereiste) amerikanere fikk jeg meg et lite sjokk når de ikke visste at 8.mars var den internasjonale kvinnedagen og hva betydningen var! Det er nok store forskjeller på hvordan denne dagen markeres og hvilken tilknytning folk føler til den.

Jeg synes nå dagen fortsatt er verdt å markere jeg da.

Bloggeren Susanne Kaluza har dratt i gang et flott initiativ og oppfordrer alle til å markere 8. mars på skikkelig måte! At reservasjonsretten har vært et stort tema i år har vel de aller fleste fått med seg, og en verdig hovedparole for dagen!

Reservasjonsrett Kaluza 8mars

I den tiden vi lever nå er det også et annet tema jeg er opptatt av – det ekstreme presset mot kvinnekroppen. Uansett hvor man ser, uansett hvor man er så blir vi påprakket ideen om at vi aldri er bra nok. At vi helst skulle sett ut som purunge 20-åringer alle som en, helst til opp i 60-årsalderen…

For en stund siden skrev en av mine favoritt-feminister Marta Breen et knakende godt innlegg i Dagsavisen om dette med tittelen Den kvinnelige anatomiOm du ikke har lest det enda, er dette en god dag å gjøre det på.

Jeg vil påstå at kampen mot skjønnhetsindustrien er det slaget der 70-åras kvinnebevegelse tapte med størst margin.

To av mine favoritt-bloggere skrev knallgode oppfølgings-innlegg til Breens kronikk.

Kristine Tofte på bloggen Vårljos skrev en hyllest til sin egen kropp i Juhu, kroppen! 

Medan eg tørker meg etterpå, ser eg på kroppen min i spegelen. Den gjer meg så glad og stolt. Omlag alle dei fæle orda Marta skriv om kan brukast om kroppen min, og fleire til. Likevel er kroppen min ein skikkeleg superheltkropp.

Frøken Flink tok et kritisk blikk på egne tanker og oppfordret til å kollektivt gi litt mer faen, i innlegget Det var en gang en kvinne.

Jeg kan peke på en vilkårlig dame på gata, og hun vil kjapt ramse opp en rekke deler av kroppen sin hun er misfornøyd med. For vi ser hele tiden perfeksjon rundt oss. Vi får hele tiden servert hva som er feil kropp og hva som er fasiten – og ikke minst hvordan vi bør gå frem for å komme dit selv. For vi kvinner er ikke bra nok som vi er.

Såh, da har dere litt å lese på i dag. 🙂 Her kan du se tidligere poster på bloggen i anledning kvinnedagen! 

Og som alltid: Virrvarrs tegneserie må ses igjen! 😀 Det er liksom blitt tradisjon for meg det, å lese den hver 8. mars.

virrvarr 8. mars

 

PS: Denne posten er forhåndsskrevet og autopublisert. Det kan ta noe tid før jeg får mulighet til å svare på kommentarer. Om du legger igjen en kommentar og den ikke vises, har den antagelig havnet i moderasjonskøen. Det beklager jeg, men jeg skal godkjenne kommentarer så snart jeg er på nett igjen. 🙂

Share.

About Author

1 kommentar

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.