For tiden er det en fransk film som går sin seiersgang i sosiale medier som viser kjønnsroller snudd på hodet.
I filmen er det menn som blir plystret etter på gaten, får beskjed om å dekke seg til og blir utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet og krenkelser.
Kilde: Upworthy – A French Film Showing Men What Being A Woman Feels Like Kinda Nails It
Da jeg så denne filmen kom jeg på en bok jeg leste for ganske lenge siden, en bok som gjorde et sterkt inntrykk på meg. Jeg snakker om Gerd Brantenbergs Egalias døtre.
Boken er en satire om fantasilandet Egalia. Et land der alt er annerledes, men som samtidig likner noe vi kjenner. I Egalia er det nemlig kvinnene som har makten, og menn som er ndetrykket. Til alles og mødrelandets beste tilpasser mennene seg deres fruedømme.
Men ikke alle synes det rådende systemet er noe å trakte etter. Petronius Bram er en unggutt som drømmer om å bli mannlig froskekvinne, han gjør opprør sammen med kameratene sine og starter maskulinistbevegelsen. Hans mor, direktør Bram, mener at en mannsbevegelse er dømt til fiasko.
Da jeg leste denne boken både lo jeg høyt (på den måten som gjør at man får krampe i magemusklene), samtidig som tankene vred og vendte på seg. I begynnelsen var det direkte forstyrrende å lese en bok der alle betegnelsene er snudd på hodet, det virket komisk og latterlig, men alvoret lurer i bakgrunnen.
En ting jeg likte veldig godt med denne boken var hvordan alle ordene er vridd fra det kvinnelige ståsted, og det er så gjennomført og grundig! Det skrives ikke mennesker, men kvinnesker. Ikke mannskap, men kvinnskap. En ugift mann er en herken (som vi kvinner er frøken), og når han er gift blir han en mone. 😀 Det føles så rart å lese en tekst på denne måten, men samtidig veldig godt.
Opprør er så mange ting. Opprør, det er når en guttunge protesterer og surmuler, fordi han skal forhindres i å gjøre så mange ting han har lyst til å gjøre. Han blir tvunget til å gå i klær han ikke kan bevege seg i. Senere blir han tvunget til å gå med PH. Han vet det er mange yrker han ikke kan velge. Han avslører med det samme at han er utsatt for slik behandling utelukkende fordi han er gutt. Det finnes ingen annen forklaring. For alle jenter får lov til å gjøre det han også har lyst til. Han kan ikke finne seg i det, fordi det forekommer ham umiddelbart urettferdig.
Samfunnskritikken sparker både hit og dit i denne boken fra 1977 som vel må sies å være en klassiker fra 1970-talls-feminismen. Den viser hvor absurd det er, når kvinner skal tilpasse seg et samfunn beregnet for menn. Samtidig er det ikke en rødstrømpebok, den har selvironi i flere retninger, også mot kvinnebevegelsen og feminismen.
Dette er virkelig en god bok som jeg nå legger frem for å lese igjen – snart! Jeg anbefaler deg å lese den også!
Boken er solgt i flere hundre tusen eksemplarer over hele verden, og er oversatt til mange språk. Den brukes også i undervisningen på mange universiteter.
Den får gode terningkast av lesere på Bokelskere – jeg har gitt den terningkast 6.
1 kommentar
Takk for tips!
Denne boka har jeg ikke hørt om (ja, jeg er uopplyst), men nå har jeg det. Høres ut som en viktig og tankevekkende bok.