Søndag er familiedag og gjerne den dagen vi tar oss litt ekstra god tid til å lage en skikkelig middag og får samlet familien rundt matbordet.
En av våre kjære tradisjonsretter, lapskaus, er svært populært her hjemme, som det sikkert er for veldig mange andre også. Hver familie har helt sikkert sin måte å lage lapskaus på, ingrediensene kan varieres ut fra hva man har i skapet og hva man liker eller tåler.
Så hvorfor snakke om lapskaus? Jo, fordi da vi skulle lage lapskaus her en helg så ble jeg litt nysgjerrig. Hva er egentlig næringsinnholdet i den lapskausen vi lager? Jeg forestiller meg at det er ganske sunt, med alle de grønnsakene og gode råvarene vi putter oppi, men hvor mye næring gir det oss egentlig?
Det ble starten på et lite «kjøkkenprosjekt». Under tilbredning av lapskausen ble først alle ingredienser målt og veid. Her har vi tatt «det vi har lyst på»!
NB! Dette er altså ingen nøyaktig oppskrift, men en oppsummering av hvor mye vi hadde kuttet opp av det vi hadde.
Vår lapskaus inneholdt: | |||
Purreløk | 333 gram | ||
Selleri | 341 gram | ||
Melange | 65 gram | I gryta | |
Sjalottløk | 299 gram | (Egentlig bananløk) | |
Bibringe, okse | 225 gram | ||
Gulrot | 315 gram | ||
Gul løk | 600 gram | ||
Paprika (lang, rød) | 98 gram | ||
Høyrygg, okse | 750 gram | ||
Mel | 45 gram | (0,75 dl) | |
Salt | 2 ts | ||
Melange | 126 g | Til steking av kjøtt | |
Mandelpotet | 728 gram | ||
Oksekraft | 2 dl | ||
Hønsebuljong | 20 gram | 2 terninger | |
VANN | |||
Balsamico | 1 ts | ||
Worchestershiresaus | 1 ts | ||
Tabasco | 1/2 ts |
(Mannen tilsatte også en ukjent mengde pepper. 😉 )
Som dere ser har vi kuttet ut for eksempel kålrot, som flere her i huset ikke er så glad i, mens andre synes det er en nødvendighet. Smak og behag! Mannen hadde kjøpt bibringe og høyrygg, det er kjøtt med mye god smak, men som krever lang koketid – perfekt for lapskaus! Det tok litt tid å renskjære kjøttet, men siden vi var to på kjøkkenet holdt vi hverandre med selskap. Grønnsakene ble kuttet opp og puttet i kasserollen sammen med en klump margarin. Kjøttbitene ble vendt i mel og stekt i jernpanne før de havnet i gryta. Potetbitene sparte vi på og hadde dem oppi mot slutten av koketiden.
Jeg vet ikke hvor lenge vi lot dette stå og koke, men i hvertfall 3 timer!
I mens kunne jeg konsentrere meg om prosjektet: Regne ut næringsinnhold. Nå hadde jeg skrevet opp alle ingrediensene, og tok frem kostberegningsprogrammet Mat på data. Det er et program som er laget av Mattilsynet hvor man kan beregne summen av næringsinnhold i registrerte matvarer og sammenlikne med anbefalinger for inntak av næringsstoffer. Man legger rett og slett inn ingrediensene, og så regner programmet ut næringsinnholdet for retten. Her er et skjermbilde:
Det kommer visstnok en ny utgave av Mat på data i løpet av 2014, det blir spennende!
Og så til resultatet! Vi lagde totalt 3,6 kilo lapskaus, og utregningen av næringsstoffer blir da slik:
Næringsstoffer | |||
Mengde | 3,6 kg | 1 kg | 100 gram |
Energi, kJ | 18502 | 5139,4 | 513,9 |
Energi, kcal | 4419 | 1227,5 | 122,8 |
Protein, g | 238,7 | 66,3 | 6,6 |
Fett, g | 260,8 | 72,4 | 7,2 |
Mettet fett, g | 121,7 | 33,8 | 3,4 |
Transfett, g | 4,3 | 1,2 | 0,1 |
Enum. Fett, g | 59,2 | 16,4 | 1,6 |
Flerum. Fett, g | 54,2 | 15,1 | 1,5 |
Kolesterol, mg | 602 | 167,2 | 16,7 |
Karbohydrat, g | 250,6 | 69,6 | 7,0 |
Stivelse, g | 138,6 | 38,5 | 3,9 |
Kostfiber, g | 65,8 | 18,3 | 1,8 |
Sukker, g | 1,2 | 0,3 | 0,0 |
Kalsium, mg | 797 | 221,4 | 22,1 |
Jern, mg | 36,1 | 10,0 | 1,0 |
Natrium, mg | 13406 | 3723,9 | 372,4 |
Kalium, mg | 12837 | 3565,8 | 356,6 |
Magnesium, mg | 757 | 210,3 | 21,0 |
Sink, mg | 35,8 | 9,9 | 1,0 |
Selen, mikrogr | 51 | 14,2 | 1,4 |
Fosfor, mg | 2895 | 804,2 | 80,4 |
Vitamin A, RAE | 2895 | 804,2 | 80,4 |
Vidamin d, mikrogr | 15,3 | 4,3 | 0,4 |
Vitamin E, alfa-TE | 27,6 | 7,7 | 0,8 |
Tiamin, mg | 2,14 | 0,6 | 0,1 |
Riboflavin, mg | 2,62 | 0,7 | 0,1 |
Vitamin B6, mg | 5,78 | 1,6 | 0,2 |
Folat, mikrogr | 976 | 271,1 | 27,1 |
Vitamin C, mg | 469 | 130,3 | 13,0 |
Vann, g | 3215 | 893,1 | 89,3 |
Lite sukker, ikke så mange kalorier, litt mye fett og salt (der har du alt margarinet vi både hadde i gryta og stekte i). Hva synes du om resultatet? Det er helt sikker mange av mine lesere som er mye flinkere til å uttale seg om en slik tabell enn det jeg er, så slå dere gjerne løs i kommentarfeltet! 🙂
Slik så altså det ferdige produktet ut. Nå skal det vel sies at jeg aldri har sett et «delikat» bilde av lapskaus. 😉 Men det smaker i hvertfall fortreffelig!
Vi ble mette i magen og varme i kroppen, slik man skal bli av slik «kraftmat». Kjøkkenprosjektet mitt var interessant, og det blir helt sikkert ikke siste gangen jeg regner ut næringsinnholdet av ulike oppskrifter!
Riktig god søndag til alle dere som leser. 🙂
4 kommentarer
mmm…det hørtes og så godt ut. Må innrømme at jeg ikke er så husmor at jeg lager lappskaus fra bunnen av. Kjøper ferdige frossenposer med potet, gulerot, selleri og purreløk (to poser a 400gram) og en pakke røkte kjøttpølser (800gr) i biter oppi tre poser med skysaus – det blir heller ikke så verst usunt om man feks bruker kalkunpølser. Lettvint, sunt og fort 🙂 Ungdommene spiser i bøtter og spann og restene blir kvelds eller frokost 🙂
Det hørtes også veldig bra ut! 🙂
Det tok sabla lang tid å kutte opp alle de grønnsakene, jeg tror vi stod på kjøkkenet i nesten 2 timer faktisk. (Jeg med grønt og han med kjøtt – klassisk kjønnsrollemønster der altså. 😉 )
Skal prøve en variant med pølse en gang, jeg er veldig glad i slike røkte kjøttpølser, så det passer fint.
Mmmm… Så veldig godt ut!
Lapskaus er godt… Spesielt på denne årstiden.
Ja, det varmer med litt kraftkost nå på vinteren! 😀