Friske kvinner søkes til ME-forskning

27

Jeg har snakket med Katarina Lien ved ME/CFS-senteret på OUS. Hun forsker jo som en del kanskje vet på ME, og bruker sykkeltester i sine målinger. (Det har blant annet vært innslag på TV2 om dette tidligere.)

Studien hennes omfatter både ME-syke, trøtte personer (som ikke har ME) og friske personer. Det er fortsatt plass til en del friske forsøkspersoner!

Kjenner jeg noen friske kvinner i alderen 18-50 (som ikke har noen med ME i nær familie), som kunne tenke seg å gjøre en viktig innsats for ME forskningen?
Det dreier seg om en sykkeltest (ergospirometri), hvor man sykler på en ergometersykkel 2 dager på rad og får målt verdier i pust, puls, blod etc. 

For mer informasjon og påmelding, send en e-post til Katarina Lien på katarina.lien@medisin.uio.no

Det er iblant friske venner spør hva de kan gjøre for å hjelpe meg – her har dere en gylden anledning til å bidra til noe som er viktig for meg! 🙂 Vi er så avhengige av at ME-forskningen går fremover, og selv om jeg vet at dere alle er travle mennesker, så ville jeg satt stor pris på om noen jeg kjenner kunne ta seg tid til å bidra ved å delta i et slikt prosjekt.

Slik så det ut da jeg var og prøvde en slik ergospirometritest. Det var ganske spennende, og interessant å se resultatene! Det kan jeg kanskje fortelle mer om senere en dag.

DSC_0032

For dere som vil vite litt mer om ergospirometri-prosjektet så anbefaler jeg ME-foreningens referat fra «Kurs i utredning og tverrfaglig behandling av kronisk utmattelsessyndrom / myalgisk encefalomyelitt for helsepersonell» (PDF). På side 4 er det referert fra Katarina Liens presentasjon.

Lien sjekker fysisk kapasitet ved ME hos mildt rammede ME-pasienter. I studien inngår 30 ME-pasienter og 30 trøtte kontrollpersoner. Første dag presterer ME-pasienten som forventet, som lite aktive personer, men andre dag ser man tydelige tegn på at det skjer fysiologiske forandringer. ME-pasientene kan prestere/sykle nesten like lenge som første dag, men den anaerobe terskelen slår inn mye tidligere. Dag 2 får ikke muskelcellene oksygen på samme måte som på dag 1. Ut fra resultatene som er rapportert av andre forskere, er det ved ME et unikt fysiologisk bilde som ikke tidligere er kjent hos friske eller ved andre sykdomstilstander. I tillegg til å måle melkesyre, måler Lien også immunmarkører.

Jeg blir selvfølgelig også veldig glad hvis du som leser dette hjelper til med å dele denne bloggposten rundt i sosiale medier slik at flest mulig får det med seg. Da håper vi at forskningen får alle de deltakerne som trengs! 🙂

(PS: Fortell meg gjerne hvis dere ble forsøkspersoner, slik at jeg kan passe på å gi dere en varm og god klem og si TUSEN TAKK!)

Oppdatering: Jeg har fått tilbakemeldinger fra noen om at e-postadressen til Katarina ikke fungerer. Det ville hjulpet om dere skrev i kommentarfeltet hvilken feilmelding dere får når dere prøver å sende til den. Om det ikke virker å klikke på linken jeg har laget, kan dere klippe ut e-postadressen og lime den inn i e-postprogrammet: katarina.lien@medisin.uio.no

Om det fortsatt ikke virker, så skal jeg være behjelpelig med å videresende informasjon til de som sier fra i kommentarfeltet. 🙂

 

Share.

About Author

27 kommentarer

 1. Veldig bra at du opplyser om dette. Jeg har delt!

  Folk kan nesten ikke begrunne et nei med at de er i dårlig form, haha..

  Håper virkelig at noen tar oppfordringen din.

  • Det virker for noen og ikke for andre, jeg lurer på om det kan ha noe med e-postprogrammer/mobil eller ikke-mobil å gjøre. Uansett, jeg videresender informasjonen jeg har fått av Katarina til deg på den e-postadressen du har lagt igjen her. 🙂

 2. Delt videre 🙂 så glad for at du skriver om og legger ut linker, det er veldig gøy å kunne dele info videre og holde seg oppdatert, selv om man ikke alltid klarer å holde oversikt, så da er bloggen (og facebook) din knall!! God klem til deg

 3. Beklager så mye til dere som har hatt problemer med å få e-postadressen til å virke! Det var jeg som hadde kløna det til i koden, men nå skal det være rettet opp slik at linken virker.

  De som har skrevet kommentar her om at e-posten ikke virker, har fått tilsendt en e-post fra meg med den informasjonen jeg har fått fra Katarina.

 4. Dette var bra!!! Flott skrevet! Siden jeg er me-pasient selv, kan jeg ikke delta. Men jeg deler, så kanskje noen av mine venner vil stille opp 🙂

  • OUS står for Oslo Universitetssykehus. Selve testingen foregår ikke der, men i Nittedal. Du kan sende en e-post til Katarina Lien for mer info. (E-postadressen står i artikkelen.)

 5. Ikke det at jeg ber om takk, men jeg stillte opp som frisk «trøtt» kontrollperson. Det ble tilsammen 5 timer med Katarina Lien, da jeg ble plukket opp i Oslo og kjørt tilbake også, og vi prata non stop og jeg hadde en million spørsmål.

  Nå er jeg ordentlig imponert over arbeidet, hvor det nå er mulig å se, på papiret og helt uten å blande inn subjektive ting, hva som skjer med en med ME. Jeg selv har hatt et vagt bilde av ME da jeg ikke kjenner noen med diagnosen, og har vel selv lurt på hvordan man vet om noen er syke, og om det egentlig er en mental sykdom.

  Studiet til Lien er basert på mange andre enkeltstudier og hennes egen utstrakte kjennskap og erfaring med slitne mennesker, og det på en hel rekke forhold samtidig.

  ME vet jeg nå at så definitivt ikke er skuespill, syting, eller bare mentalt. Testene knytter sammen hvor hardt du jobber og når melkesyren kommer på en sånn måte at selv om noen skulle velge å ikke gi 100% så viser testene tydelig hva kroppen synes om ytelsen. Jeg skal selvsagt ikke spå noe, men jeg ser for meg at om en håndfull år så inngår en versjon av denne testen i diagnosesetting, og den sterke fordelen er at det er målbart og tydelig så legene og NAV ikke kan avfeie funnene, og selvsagt så kan man finne ut hvem som ikke har ME så de kan lete andre steder etter svar på dine plager.

  Jeg har skjønt at det er utrolig viktig å forske frem klare diagnoseverktøy som blir respektert, å utdanne alle fastlegene som skal kjenne igjen ME, og forhåpentligvis behandling.

  • Åh, Anne, for en flott kommentar!!

   Jo, jeg synes du skal ha TUSEN hjertelig takk for din deltagelse. 🙂 Det er kjempeflott å lese om din erfaring og dine tanker om ME. Jeg tror mange vil måtte endre sin oppfatning om ME, når resultatene fra slike studier ligger på bordet.

   TAKK, og kryss fingrene for oss videre! 😉

 6. Egil Madsen on

  STOOOOOOOOOOOR KLEMMMMMMMMMMMM til Anne for deling av opplevelsen og for innsatsen.Tusen takk. 🙂

 7. Charliemor on

  Da har jeg meldt min interesse som frisk person og satser på perm. fra jobben et par små dager i mai 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.