«Kan du fortelle meg hvordan du blogger og sånn?»

0

Jeg hadde noen fordeler da jeg bestemte meg for å begynne å blogge. 

Min far, som var lærer, skaffet en PC til oss da vi enda var ganske små. Så da var det bare å sette i gang med å lære seg hvordan man brukte den, og på den tiden måtte man kunne både det ene og det andre for å få det hele til å virke. DOS-kommandoer husker jeg enda. 🙂 Senere ble det litt programmering, Windows kom og vi var i hundre over et slikt operativsystem for ikke å snakke om clipart i Word, og enda litt senere satt jeg og programmerte hjemmesider i HTML, og så videre og så videre.

Prøving og feiling har vært den viktigste måten jeg har lært om IT og datamaskiner på, og så klart snille kompiser som lærte meg å bygge min egen PC. (Samt tålmodige ansatte på diverse databutikker i Trondheim.)

Når man har vært litt nerd på denne måten helt siden barndommen, er terskelen lavere for å prøve ut nye programmer og lære seg å bruke dem ganske raskt. Derfor tok det ikke lange tiden med blogging før jeg våget meg på å bygge opp og hoste min egen blogg med WordPress (sjekk wordpress.org).

Bloggingen og fremveksten av andre sosiale medier har gjort at jeg har lært mye om hvordan man kan koble det hele sammen og bruke de forskjellige kanalene til å fremme et budskap. Det er ikke så vanskelig når man kommer inn i det, men jeg kan skjønne at det hele virker forvirrende for den som skal ta sine første steg inn i blogg-, Facebook- og Twitter-verdenen.

Med ujevne mellomrom får jeg e-post og andre meldinger med spørsmål for folk som gjerne vil høre om mine erfaringer og få noen tips. Jeg tar det selvfølgelig som et kompliment at de ønsker å spørre meg om dette, for det betyr vel at jeg må ha gjort noe riktig. Samtidig så river jeg meg i håret når jeg får spørsmål som «Kan du ikke lære meg hvordan jeg setter opp sånn WordPress og hvordan man blogger og hvordan jeg skal bruke andre sosiale medier som Facebook og Twitter og sånt for å promotere bloggen og det hele?»

For dere skjønner: Jo, jeg KAN en del om dette. Jeg har lært mye om det, jeg følger med på nye ting som skjer, jeg prøver og fikser på egen hånd – men slike spørsmål er så omfattende at det går ikke an å gi et enkelt svar på det. Det er slikt jeg kunne skrevet en bok om, holdt foredrag om, laget et kursopplegg om – men jeg kan ikke oppsummere det i en bloggpost eller en e-post til den som spør. Det handler absolutt ikke om «vilje»! 😉

Nå finnes det jo utrolig mange gode «steg-for-steg»-guider rundt om kring på nett, og jeg synes vel at hvis man virkelig vil noe med dette så tar man seg tid til å lese seg opp på egen hånd for å lære så mye som mulig. For er det en ting man må være klar over, så er det at det tar tid og krefter å lære seg dette som alt annet!

Det er også utviklet forskjellige kurs man kan ta – et av disse fikk jeg tips om her om dagen:

Ta inn hele skjermen 06.10.2013 010752.bmp

Nå har jeg ikke testet dette kurset selv, og kan derfor ikke si noe om kvaliteten, men jeg synes beskrivelsen ser lovende ut og det kan så absolutt være noe for den som vil lære mer om WordPress.

I tillegg til de kursene som finnes på nett, kursbøker (og all den informasjonen man kan lete seg til frem, bare forsøk å google «nettikette»), så er det også utgitt mange gode bøker om sosiale medier og blogging de siste årene. Kristine Løwe har skrevet en bloggpost med tips om flere slike bøker. Personlig vil jeg spesielt anbefale Ida Jacksons «Sosiale medier – Hvordan ta over verden uten å gå ut av huset?»

Som sagt så tar jeg jo det som et kompliment at folk vil ha råd og tips for meg, og jeg svarer som regel så godt jeg kan selv om jeg ikke kan skrive en kursbok på e-post. 😉 Men hvem vet, en dag i fremtiden får jeg kanskje anledning til å skrive en bok eller holde et kurs nettopp om hvordan jeg har jobbet og brukt sosiale medier?

Om noen er interessert i et lite foredrag om hvordan jeg har brukt sosiale medier som «pasientaktivist» eller andre temaer, så er det selvfølgelig bare å ta kontakt, så kan vi se hva vi får til.

God blogging! 🙂

Share.

About Author

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.