Global Handwashing Day – Begrens smitte!

8

Det er vel enkelte i omgangskretsen som halvveis på spøk har omtalt meg som «smittevernpatruljen», og det er ikke langt fra sannheten! 🙂

Tidligere i år skrev jeg litt om hvor viktig det er for meg å begrense kontakten med smitte som kan føre til langvarige infeksjoner og enda flere hindringer i veien:

«Det er sikkert noen som synes jeg maser for mye om det som bare er “vanlig” influensa og luftveisinfeksjoner, men for mange av oss ME-pasienter så er det et større problem enn som så. For meg har problemer med immunforsvaret vært et av hovedproblemene mine. Det betyr at jeg lettere blir smittet av f.eks. influensa, forkjølelse og omgangssyke, jeg får “alt”, at kroppen min ikke effektivt nok kan takle smitte, og at jeg derfor både blir mer langvarig syk og med komplikasjoner/følgesykdommer enn andre.»

Uten at jeg på noen som helst måte bærer nag eller har større problemer med det, så må jeg jo si at det å være bonusmor til en liten person som tilbringer sine vanlige dager i smittekolonien barneskole (tidligere i barnehage), for så å komme hit, har vært medvirkende til min smittefrykt. Nå har vi heldigvis vært veldig nøye på dette med håndvask og hygiene fra alle kanter, og har vel derfor spart både meg og resten av familien for en del problemer.

Det er ikke bare hos oss dette er et viktig tema, og jeg synes det er en fin anledning å ta det opp igjen nå som vi er på vei inn i forkjølelses- og influensasesongen. At det var Global Handwashing Day i dag den 15. oktober visste jeg nok ikke før jeg fikk en hyggelig e-post fra PR-Operatørene. Som blogger får jeg jo en del slike pressemeldinger og informasjon om lanseringer, men det er sjelden jeg egentlig har overskudd til å gjøre noe mer med det. Denne gangen var det derimot et tema som er såpass viktig for meg at jeg ikke kunne la være! Dessuten handler det jo også om en ny app, og slikt kan mitt teknohjerte like. <3 Den skal prøves ut når Lille Sprell kommer til helgen. 🙂

Lær barna god håndhygiene med ny app

Ta inn hele skjermen 14.10.2013 180708.bmpEn ny studie blant foreldre til barnehagebarn viser at det å ta seg av syke barn er en kilde til stress i hele fire av fem familier og at tre av fire foreldre i undersøkelsen mener familiens sykefravær ville vært lavere hvis håndhygienen hadde vært bedre i barnehagen. For å markere Global Handwashing Day 15. oktober lanserer SCA en ny app som skal lære barn bedre håndhygiene og hjelpe foreldre og barnehageansatte å lære barna hvordan, når og hvorfor de bør vaske hendene.

Last ned den gratis appen her (Google Play)

Om appen – «Ellas Eventyr om Håndvask»:

Nettbrettappen er tilgjengelig både på App Store og på Google Play Butikk. Appen gir en interaktiv opplevelse som blander lek og pedagogikk for å lære barn i alderen to til seks år hvorfor, når og hvordan de bør vaske hendene. Programmet er intuitivt og uten tekst, så det skal være enkelt å bruke for alle små barn. Barnehagebarns egne tilbakemeldinger har vært en viktig faktor i utviklingsprosessen, og appen har vært gjennom en faktasjekk hos Smittskyddsenheten (smittevernenheten) i Västra Götaland i Sverige.

Kilde: Pressemelding fra PR-Operatørene

Er dere flinke med håndhygienen for barna? 

Share.

About Author

8 kommentarer

 1. Vi kan begynne med å kreve at alle nybygde og nyoppussede kaféer og kantiner i Norge innstallerer håndvask inne i spiserommet, bare bak en liten skjerm for eksempel. Hvis jeg husker riktig gikk sykefravær ned under svineinfluensaskrekkperioden, sannsynligvis fordi folk vaska hendene mer.

  • Ja, det er et godt forslag!

   Eller små dispensere med antibac på alle bord?! 😀

   Mener også å huske at jeg har lest at sykefraværet har gått ned når det har vært fokus på smittebegrensning, så det er absolutt noe å tenke på.

 2. nei nei! Antibac er ikke lurt! Bac´ene kan jo bli resistente, så det bør brukes med omhu. Men man kan kanskje smøre seg med probiotika? Antar det snart vil komme andre typer «antibac» på markedet som kanskje ikke er like sterke, men bedre for huden og ikke gir resistens?

 3. Her støtter jeg Toove, skikkelig grundig håndvask med skikkelig tørk er mye bedre enn antibac. Fikk forklart det slik en gang: antibac tar også de snille bakteriene, som skulle holde de slemme unna. Det viktigste er å ta skitten, for da har ikke bakteriene mat, hvis man bare bruker antibac risikerer man at skitten fortsatt er der når bakteriene vender tilbake.

 4. Hei.
  Takk for at dere engasjerer dere så sterkt i håndhygiene. Det er det viktigste enkelttiltaket vi alle kan gjøre for å redusere smitte.
  Jeg ser dere skriver at Antibac gir resistens, men det er ikke riktig; les mer her http://antibac.no/news/alle/905/#content eller her http://www.fhi.no/dav/49fd58e362.pdf på side 11.

  Det blir også skrevet at man blir tørr på hendene av å bruke Antibac: Det er riktig at ren sprit tørker ut huden, men Antibac hånddesinfeksjon er tilsatt mykgjørende midler som holder huden myk og smidig og unngår at den blir tørr. Sykepleiere og annet helsepersonell bruker Antibac minst 100 ganger om dagen, og de blir ikke tørre på hendene, og har generelt mindre hudplager nå enn før når såpe og vann var førstevalget i helseinstitusjoner.

  Det finnes mange ulike produkter til hånddesinfeksjon og at man bør være oppmerksom på at det er høyt nok alkoholnivå for å få god nok effekt. Den høye alkoholprosenten gjør at man får best mulig resultat på både virus, bakterier og soppdrap. Det er riktig at Antibac dreper alle bakteriene på hendene, ikke kun de påførte bakteriene, og altså ikke din egen normalflora. Grunnen til dette er at Antibac gnis i hendene i 15-30 sekunder. Da rekker ikke alkoholen å trekke ned i huden at den påvirker din egen normalflora. Normalfloraen vil komme tilbake i alle fall etter en stund og det er riktig som mange påpeker at vi er avhengig av bakterier som del av vårt eget immunforsvar blant annet i huden og fordøyelsessystemet for å nevne noen steder.

  Dersom hendene dine er synlig skitne, er det riktig at man skal bruke såpe og vann, for Antibac fungerer dårlig på organisk materiale. En korrekt såpevask er å vaske hendene med såpe og vann i 30 sekunder. Gjennomsnittet i landet blant helsearbeidere er å bruke 6-8 sekunder, og da sier det seg selv at man ikke er helt ren. En desinfeksjon skal utføres i min 20 sekunder, og kan gjøres hvor som helst hvis du har med deg en liten flaske eller noen servietter i veska, o

 5. den gikk avgårde litt raskt …. her kommer fortsettelsen:

  En desinfeksjon skal utføres i min 20 sekunder, og kan gjøres hvor som helst hvis du har med deg en liten flaske eller noen servietter i veska. Ved at det blir så enkelt og lett tilgjengelig er sannsynligheten for at flere holder en god håndhygiene gjennom hele dagen vesentlig større.

  Mvh Ann Mari (som jobber i Antibac AS)

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.