Uholdbar skjerm

6

For et par-tre år siden sluttet dataskjermen min å virke.

Den fine, store skjermen min hadde allerede vært en trofast følgesvenn i noen år, først for mannen og så for meg. Å skulle kjøpe en helt ny skjerm til flere tusen akkurat da, var ganske uaktuelt. Heldigvis er jeg velsignet med en intelligent og oppegående mann som gjorde sine søk og fant ut hva som var feil: Skjermen hadde rett og slett en chip som gjorde at den var designet for å slutte å virke etter noen år.

Dette omtaler Nina Skyrud i artikkelen Irriterende uholdbartNylonstrømper som er designet for å rakne, printere som er designet for å stoppe å virke etter et visst antall tusen sider.

Slik er forbrukersamfunnet blitt.

NRK viser oss fakta om dette i dokumentaren Garantert kort levetid.

Så det er altså mye sant i at produkter levde lenger før. Det er kanskje ikke så rart at bestemor kunne ha sin komfyr i 20 år, mens vår begynner å halte etter bare fem?

Dette er ikke smart på noen som helst måte fra et miljømessig ståsted, og det er i alle fall lite smart for de som lever i familier med lav inntekt eller er alene. Det er bare produsentene dette er smart for, siden de da kan pushe nye komfyrer, printere og skjermer på forbrukerne med jevne mellomrom. Det er altså ikke bare vår higen etter stadig noe nytt, noe finere, noe bedre enn naboen, som gjør at vi bytter ut ting.

Så, for moro skyld – under ser dere et bilde av hva min kjære brukte da han faktisk reparerte skjermen min, ved å lage en «overgang» forbi den slemme chipen. Alt kan fikses, og man tager hva man haver, er der det ikke det man sier? 😉

IMG_2770

Share.

About Author

6 kommentarer

  1. Sant det. Irriterende for oss som ikke vasser i penger. Det var bedre før da de laget ting som skulle vare. Jeg liker ikke å bytte ut ting før de går istykker, men feks mobiltlf halter jo etter ett år eller to. Kjedelig saker!

  2. En venninne og jeg snakket om dette i vår! Det er mulig å lage produkter, det være seg lyspære, mobil eller bil, som har høy kvalitet og som holder i hundre år, men det er ikke noe profitt i det, så derfor legger fabrikkene inn feil som gjør at vi må bytte ut ting eller kjøpe reservedeler hele tiden. Komplett idiotisk at penger skal styre kvalitet :/

    • Ja. 🙁 Vi må nok også som forbrukere ta et ansvar, for vi vil jo helst ha lette, billige løsninger iblant også. Kanskje vi blir mer kresne eller kvalitetsbevisste etter hvert? Man kan jo håpe…

  3. Du er heldig som har Mannen! Min Mann kan ikke skru på en pc engang, han… Men ellers er han veldig god!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.