En stappmett anbefaling

4

Nå som vi sitter her bokstavelig talt stappmette på tampen av en varm og innholdsrik pinsehelg, kan det passe å gi en anbefaling om en annen «stappmett». 

Vår alles kjære Ida Jackson (eller Virrvarr da) er tilbake i bloggform for fullt, nå med bloggen Legg fra deg kaka og løp deg en tur. 

Selv om du ikke har tenkt å legge fra deg kaka eller løpe deg en tur, kan Idas skriverier anbefales på det sterkeste. Hun er nemlig både smart, morsom og svært skrivefør, og slikt blir det gode blogginnlegg av.

Hennes siste innlegg – Rødvin er middelklassens godis – er interessant av flere årsaker.

For det første er det interessant fordi det på en svært ærlig måte avkler alkoholens mange skadevirkninger, blant annet hvor mange kalorier og hvor lite næring den inneholder, og hva det gjør med ditt øvrige kosthold:

Alkohol bremser forbrenningen din. Det er fordi kroppen roper “Ups, giftstoff! Det må leveren forbrenne før vi går løs på all den andre maten!” Og så er den vanlige forbrenningen din i sneglefart til kroppen har gjort unna alkoholen.

Dette er slikt som de som koooooser seg med alkoholen sin helst ikke vi vite noe om. 😉 (En nasjon i fornektelse, minn meg om at vi skriver om det senere..)

For det andre er Idas bloggpost interessant fordi den kunne vært tatt rett ut av en forelesning i sosiologi – et fag som vi vet er veldig interessant og relevant for å kunne forstå noe om verden vi lever i.

Sosiologen i meg våkner når hun begynner å forklare hvilke mattyper, hvilket snacks og hvilken drikke hun  forholder seg til etter å ha gjort en klassereise til øvre middelklasse. Og klasse skjønner dere, det er noe jeg virkelig er interessert i, kanskje spesielt fordi det er så mange som ikke vil snakke om klasse og sosiale strukturer og sånt, men hardnakket hevder at alt her i livet er ens egen vei og hvis man ikke lykkes så har man gjort feil valg og ferdig med det.

Men i alle fall, posten minnet meg derfor også på den kjente sosiologen Bourdieu, så kjent at han nesten må regnes som en ur-sosiolog, selv om det bare er 11 år siden han døde! I alle fall skrev han mye bra om hvilke ulike typer smak eller preferanser folk har, og er kanskje spesielt kjent for begrepet kulturell kapital, symbolske goder med bruks- og nytteverdig.

Dette skjemaet, fra Distinksjonen, viser det Ida forklarer satt i en teoretisk ramme fra Bourdieu:

Bourdieu (1)

Selv om slike skjemaer alltid blir idealtyper, og folk kan være veldig forskjellige på individnivå, så er det veldig interessant og spennende å analysere verden på denne måten, eller hva synes dere?

🙂

Share.

About Author

4 kommentarer

 1. Når man følger med strømmen uten å tenke over hva man gjør, sier eller tenker
  da mister vi kontakten med vår egen natur. Hvis det fortsetter over tid, da sliter vi mer og mer. Det kan handle om et glass vin, de rette bøkene eller noe annet.
  Det er en fordel med å bli 50 år, på den måten at man bryr seg mindre om de sosiale «lovene».
  Da er en tilbake til sitt autentiske selv med de egne naturlovene og søker seg tilbaks til sine egen naturlover.
  Lykke til med å gjennomskue livsløgnen! 🙂

  • Ja, jeg tror alderen og livserfaringen har mye å si her. Med erfaring avslører man etterhvert «livsløgnene» om man kan si det slik. Man ser gjennom normene, og kan i større grad velge om man vil la seg styre eller ikke – rett og slett mer selvstendige.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.