På lanseringsfest!

14

I går ettermiddag tok jeg som mange flere turen til Litteraturhuset for lanseringen av ikke bare en bok, men også en bok jeg selv har vært med å bidra til.

Boken «Gi meg en scene! Norsk blogghistorie – ti år med terror, traumer og dagens outfit» kom i stand på initiativ fra Arnfinn Pettersen og Kristian Bjørkelo, og er en antologi hvor kjente, norske bloggere forteller om sitt virke som bloggere, hva blogging har betydd for dem og om bloggingens utvikling og posisjon i norsk samfunnsliv og offentlighet.

Photo 12.03.13 17 44 57

Forlaget hadde reservert hele første rad til oss bidragsytere, og plutselig satt jeg der litt (ok, ganske mye) nervøs og spent med et eksemplar av boka i hånden. (Kjøp den da!) Jeg var selvfølgelig stolt, og samtidig veldig overveldet av dette å være til stede helt i levende live på et arrangement der så mange bloggpersonligheter befant seg. Jeg har jo ikke fått vært veldig mye sosial med folk jeg har blitt kjent med på nett tidligere, noe som åpnet for en del «har jeg hilst pent på den personen før, eller tror jeg bare at jeg kjenner ham/henne fordi vi har fulgt hverandre på nett i noen år»-tanker. Hyggelig var det i alle fall å få hilst på de av dere jeg faktisk møtte og fikk snakket med!

Kvelden startet med en innledning fra Bente Pihlstrøm, forlagsjef i Humanist forlag og vår ordstyrer for kvelden var Kristine Løwe, fra NONA.

Det ble servert noen innledende betraktninger om bloggen er død nå, eller hvordan det nå er, og så gikk ordet til panelet som bestod av (fra venstre): Arnfinn Pettersen – «mest kjent for å opprette og legge ned blogger», Eirik Newth – som var  utrolig morsom å høre på!, Kristian Bjørkelogul/gal mullah og redaktør for og skribent i boken og Mina Hauge Nærland fra Aftenposten.

Photo 12.03.13 18 11 37

Det ble en morsom og interessant meningsutveksling både innad i panelet og etterpå med spørsmål og kommentarer fra salen. Jeg kan ikke ha ambisjoner om å gjengi debattens innhold i detalj, men noen punkter merket jeg meg, godt hjulpet av hashtagen #bloggnoreg på Twitter.

Mens noen mener at bloggen er død (og da tenker de først og fremst på samfunnsbloggene og politikkbloggene), og at alt innhold nå er spredt utover i sosiale medier som Twitter og Facebook, ser man likevel at bloggen har en funksjon for å publisere lengre tekster enn man ville lagt ut på Facebook, komme i kontakt med andre som har samme (kanskje veldig smale) interessefelt som seg selv, og som å ha en identitetsskapende funksjon for mange unge, så vel som andre skribenter.

Ta inn hele skjermen 13.03.2013 131535.bmp

Det ble selvfølgelig en del intern blogghumor, og tematikken her fokuserer på blogging fra 10 år tilbake og frem til i dag. Dette er ikke en bok hvor interiørblogger, mammablogger eller bakeblogger er diskutert kan du si!

Ta inn hele skjermen 13.03.2013 134007.bmp

Ta inn hele skjermen 13.03.2013 131518.bmp

Flere mente derfor at bloggen som nært nettsamfunn nok er dødt, nå, men at vi aldri vet hva som kan komme tilbake igjen. (Eirik Newth: Vinyyyyyl!!)

Samtidig ble det snakket varmt om bloggingen som har løftet frem stemmer man ellers ikke ville ha hørt, Arnfinn Pettersen trakk frem Hjorthen – blogg-Norges store Gudfar – og mente det var en skam at han ikke var blitt større (i media?), men at det kan man jo ikke forvente når man bor i Florø.
Ta inn hele skjermen 13.03.2013 131528.bmp

Hvorpå Newth påpekte at noen talenter blir aldri fanget opp, uansett hvilken tidsperiode vi befinner oss i.

Bloggens revolusjonerende potensiale ble også nevnt av Eirik, som i likhet med flere egentlig ikke hadde sett for seg at bloggen skulle føre til noen revolusjon. Men det har løftet frem mange dyktige skribenter, og gitt flere karrieremuligheter.

Ta inn hele skjermen 13.03.2013 133938.bmp

Selv om vi er veldig fornøyde med boka, vil det nok være mange som savner enkelte bloggere og bloggstemmer også. Men som Kristian Bjørkelo sier: Nå har vi hatt ti år med intens og interessant blogging, det er i hvertfall på tide å begynneå dokumentere noe av det. Flere har også blitt spurt, men har ikke hatt muligheten til å delta. Noen har heller ikke søkt oppmerksomhet rundt sin person eller hatt et ønske om å slå gjennom i media med bloggingen sin, og det må også respekteres. Dette er vel grunnen til at det ble etterlyst bidrag fra feministbloggere som Fjordfitte, Dagens onde kvinner, Mihoe etc. (Detble også påpekt at det er flere feminister blant bidragsyterne, bare så det er sagt.  Når jeg la ut dette på Twitter i går kunne det se ut som om det ikke var noen feminister i boka, men det er ikke korrekt gjengitt.) Jeg tror det som var ment, var at man skulle gjerne hatt med et bidrag som drøftet feminismediskusjonene som faktisk var en stor del av norsk bloggosfære ganske lenge, men som nå i likhet med mange andre temaer har dabbet av.

Arnfinn hadde et annet godt poeng også, da han sa at for hans del hadde bloggingen avtatt med antall barn. Og slik er det nok for mange, at en ting er at vi nå bruker mer tid i andre sosiale medier også,  men så skjer det i tillegg ting i livet rundt oss som gjør at blogging, dette å ha muligheten til å sette seg ned og produsere en noenlunde sammenhengende tekst av en viss lengde og delta i debatter i eget og andres kommentarfelt, nok må bli nedprioritert.

Premien for kveldens morsomste kommentarer går definitiv til Martin Bull-Gudmundsen som har bidratt med et kapittel der rompa hans står i fokus, og som vi gjerne ser får sitt eget foredrag snart! 😀

Ta inn hele skjermen 13.03.2013 131605.bmp

Ta inn hele skjermen 13.03.2013 131546.bmp

Kvelden ble rundet av med mer cava, boksignering og generell mingling (hei Oda, Ida og Nakri!! :-D) og mens noen allerede hadde stukket en etasje opp for å være med på debatt om nettsjikane (ja, jeg snakker til DEG ja Edgar, som ikke kunne bli lenge nok til å si HEI en gang ;-)), så skravlet vi andre litt til før i alle fall jeg tuslet glad og fornøyd hjem.

Jeg tror ikke jeg skal gjøre min «inntrykksbeskrivelse» lengre enn dette, det var en fryd å være på lanseringsfesten rett og slett, og som mye annet her i livet: Det var de gode folkene som gjorde festen. Håper vi ses igjen om ikke lenge!

Photo 12.03.13 19 37 26

Photo 12.03.13 19 55 29

Ta inn hele skjermen 13.03.2013 133930.bmp

Tusen takk til min «heiagjeng», Hilde, Marit, Viljar og Mia – supert at dere kom!

Alle bilder: Privat. 

Skjermskudd fra Twitter-strømmen #bloggnoreg

Oppdatering: Kristine Løwe har samlet tweets og andre oppdateringer fra lanseringen 

Share.

About Author

14 kommentarer

  1. Så morsomt å lese referat fra kvelden, og morsomme tweets! Jeg er veldig glad for at bloggen ikke er død, for den er en av mine viktigste kanaler til gamlelandet her nede!

    Gleder meg til å lese boka, som enten skaffes på neste besøk eller lastes ned til min Kindle etterhvert – dersom den finnes i ebok format ennå, da?

    Og – så veldig nydelig du var 😀

    • Bloggen er definitivt ikke død! 😀 Men blogging i dag ER annerledes enn i 2007, og nettsamfunnet oppleves annerledes.

      Så det er mange nyanser i dette.

      Jeg tror nok ikke boka finnes i eBok-format enda, men håper at den blir tilgjengelig i DET formatet også, så snart som mulig.

      Og takk 😀

  2. Takk for referat! Skulle gjerne vært der. Håper ikke «alle» var enige om at det ikke finnes samfunnsdebatt eller feminismedebatt på bloggene lengre? For jeg opplever hvertfall at disse debattene lever i beste velgående, blant annet på en del av mammabloggene. Jeg har blogget i seks år og opplever at bloggsfæren er større og langt mer fragmentert enn tidligere. Blogging i 2013 er hvertfall mye mer enn overfladisk mamma- og rosablogging, så håper dette også kommer frem i boka 🙂

    • Haha, nei jeg tror nok ikke «alle» er enige i det nei! 😀

      Disse debattene vil nok alltid dreie seg rundt det fokuspunkt den enkelte selv har. Denne boka, og debatten på tirsdag, blir uansett bare et utsnitt.

      Jeg vet ikke engang om den beskriver «min» bloggosfære de siste årene, selv om jeg er bidragsyter til boka! Det er som om det er flere sirkler, og noen av dem overlapper hverandre litt. Men ingen kan skrive en bok eller holde en debatt der «alle» kjenner seg igjen. I tillegg var jo rosablogging, mammablogging, interiørblogging etc. «utdefinert» fra akkurat denne debatten.

      Samtidig: Selv om det finnes feminisme- og samfunnsdebatt på bloggene nå, ER det færre blogger som er dedikert _kun_ til dette. I hvertfall fra der jeg står og skuer utover. 🙂 Jeg tror også de som uttalte seg har vært veldig opptatt av «bloggen som nettsamfunn» – tenk Sonitus og Tordenbloggen og hva det gjorde for å føle seg «som en del av noe». Jeg vil tro mange interiørbloggere har det på samme måte i dag, med egen bloggportal og eget nettverk som vi «utenforstående» ikke føler noen tilhørighet til på den måten, selv om vi liker å droppe innom. 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.