Smittevernpatruljen

6

For tiden så føler jeg meg som den reneste smittevernpatruljen her, så mange linker om håndhygiene og smittebegrensning jeg sprer rundt meg. 😉

Det er vel litt av konsekvensen av å nettopp ha klart å bli ferdig med drøye 3 ukers influensa med påfølgende komplikasjoner.

Det er sikkert noen som synes jeg maser for mye om det som bare er «vanlig» influensa og luftveisinfeksjoner, men for mange av oss ME-pasienter så er det et større problem enn som så. For meg har problemer med immunforsvaret vært et av hovedproblemene mine. Det betyr at jeg lettere blir smittet av f.eks. influensa, forkjølelse og omgangssyke, jeg får «alt», at kroppen min ikke effektivt nok kan takle smitte, og at jeg derfor både blir mer langvarig syk og med komplikasjoner/følgesykdommer enn andre. Jeg får ikke bare influensa, men det utvikler seg også ofte til bronkitt, lungebetennelse og bihulebetennelse – helst alt samtidig. ME-plagene blusser også opp for fullt og jeg kan i verste fall se frem til månedsvis i sengen med sterke antibiotikakurer og mer.

Slik kan jeg jo ikke ha det flere ganger i året, hvis det skal gå fremover med meg.

Hold syke barn (og voksne!) hjemme!

Derfor ble jeg så glad da jeg så at Folkehelseinstituttet gikk ut med en oppfordring i dag til foreldre om å holde syke barn hjemme fra barnehagen to døgn etter siste oppkast når det går magevirus. Det samme gjelder for influensa og forkjølelse – barnet bør være feberfritt i minst ett døgn før det går tilbake til barnehage eller skole. (Les mer om ulike sykdommer og hvor lenge barn bør være hjemme på Folkehelseinstituttets sider.)

Jeg synes så absolutt vi skal snakke om dette at folk sender barn som egentlig er for syke både i barnehage og på skole. Vi fikk for eksempel et brev fra «vår» skole nylig hvor det fremgikk at det var et problem at syke barn kom på skolen, og at dette førte til flere smittede – og en instendig bønn fra skolen om å la barna være hjemme en dag ekstra.

Noen som sa «travle foreldre» her??

De voksne kan godt også skjerpe seg noen hakk synes jeg, ikke bare med håndhygiene, men også med å dra med seg smitten sin rundt på arbeidsplassene. Ja, kanskje «sparer» du en sykedag, men noe så egoistisk da – å utsette mange andre mennesker for smitte bare fordi du ikke «kan» være borte fra jobben en dag? Hva er det som gjør akkurat din tid så mye viktigere enn alle de andres? Og deres familier igjen… Det er rett og slett så egoistisk!

Jeg er helt sikker på at det ville vært årsverk å spare hvis de «tøffingene» som sleper seg på jobb med feber, hoste og rennende nese hadde holdt seg hjemme i stedet!

 

Folkehelseinstituttet vil at foreldre skal gjøre en solidarisk innsats for andres barn og holde dem hjemme til det er gått to døgn etter siste oppkast.

 

Skjerming av syke

Jeg og andre som er syke har også behov for litt ekstra skjerming når influensa og andre smittsomme sykdommer går. Ikke alle kan ta influensavaksine heller, uten at jeg skal starte en vaksinediskusjon her.

Hos oss har det lenge vært slik at før jeg får venner på besøk så spør jeg om de er friske og om det har «gått noe» i familien deres i det siste. Spesielt viktig er dette for de som har små barn hjemme, for det er nå engang sånn at fra barnehager og skoler så får man det meste inn i hus! Er det fare for at de kan ta med noe smitte hit, så utsetter vi heller besøket. Det samme gjelder selvfølgelig hjemmesykepleiere og andre.

Dessverre påvirker dette også familiesituasjonen, og jeg har hatt store problemer med å si fra om dette når det gjelder Lille Sprell, og her har jeg måttet si i fra om at når hun er syk, så er det best at hun ikke kommer hit. Det tjener alle at jeg blir friskere og ingen at jeg blir sykere. Når helger og samvær ellers kan byttes på grunn av bursdager, treninger etc., så mener jeg at det også kan byttes for å hindre smittespredning og at det spesielt går ut over meg. Heldigvis har jeg så langt fått positiv tilbakemelding på dette, og håper at vi får det til i praksis fremover også.

Det er jo verre å få til for dem som har «heltidsbarn» som blir syke å skjerme seg, men en god del kan jo gjøres også der med intensivering av fokuset på håndvask, ekstra bruk av antibac/desinfisering og kanskje til og med munnbind og hansker? Jeg fikk høre fra en medpasient at hun fikk færre infeksjoner per år da familien startet å virkelig fokusere på håndhygiene. Javisst kan det være trist å holde den syke lillesøsteren unna rommet til den ME-syke ungdommen en stund, men hvis det sparer den syke kroppen for flere belastninger så må det da være verdt det?

Nå er vi heldigvis stort sett ferdige med den verste forkjølelses- og influensaperioden får vi tro, og da er det bare å krysse fingrene og verne seg så godt man kan mot magevirus og andre basilusker!

Ha en smittefri uke videre da. 🙂

20130205-150227.jpg

Share.

About Author

6 kommentarer

 1. Veldig sant det du skriver! I Norge har jo foreldre til og med sykedager for barna sine, det fins ikke i Belgia. Her må folk bruke ferie, besteforeldre e.l. når barna er syke…

  Smitteforebygging trenger ikke være veldig komplisert som du skriver, og dessuten, det å gå på jobb når en egentlig er syk, kan jo være direkte farlig.

  Selv er vi nettopp ferdig med en runde nå, og håper det blir leeeenge til neste gang!

  • Det er jo noe folk faktisk kan tenke over, at det er en GRUNN til at vi har disse sykedagene. Tenk at vi i Norge har reflektert over at jo, barn blir syke og da skal foreldrene få være hjemme fra jobb med dem uten å miste lønn. Det er utrolig bra! Så det synes jeg folk skal respektere også, at det er en grunn til at det er sånn.

 2. Jeg er så enig, flott at du fokuserer på dette! Jeg har nå i lang tid vært dårlig fordi min mor ikke kunne si ifra at de var syke før jeg kom på besøk. (men de ville så gjerne ha besøk for det var så lenge siden!). Jeg har ett ikke-eksisterende immunforsvar, er det så mye forlangt å si ifra?

  • På en måte føler jeg at dette er litt tabu å si fra om og snakke om, kanskje fordi vi som er syke ikke ønsker å komme med _enda_ flere ting man må ta hensyn til. Men jeg mener at det er veldig viktig for oss, og selv om det kan føre til noen vonde avgjørelser, så er det jo det beste for oss på lang sikt. Det er i hvertfall ingen tjent med at vi blir sykere i lang tid!

   God bedring til deg, håper du får tatt en viktig (om enn vanskelig) prat med din mor om dette etter hvert.

 3. Godt skrevet. Jeg er helt enig! Noen måtte si det. Jeg mener at også voksne bør holde seg hjemme minst en dag etter at feberen har gått over, de også. Har for første gang opplevd å få en kraftig knekk i formen etter å ha hatt en luftveisinfeksjon, og det er virkelig ikke noe jeg unner noen. Jeg håper du kommer deg igjen.

 4. Pingback: Slik får du 38% færre syke barn | ~SerendipityCat~

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.