Vår egyptiske middag

4

Dette er en post som har blitt liggende i arkivet hos meg en stund, men jeg ser ingen grunn til å ikke publisere den. Kanskje noen kan bli fristet?

20110817-144618.jpg

En av de tingene vi gleder oss veldig over når vi er ute og reiser, er å spise lokale spesialiteter og lokal mat generelt. Selv om vi dumper innom en thai-restaurant eller deler et indisk måltid med noen venner, setter vi alltid stor pris på den hjemmelagde, egyptiske maten vi har fått servert på dykkebåtene til lunsj, og som vi spiste for eksempel på den libanesiske restauranten Fayrouz på Ritz Carlton i Sharm. Smakfull, næringsrik og sunn!

Jeg synes mat fra midtøsten er så godt, at jeg bare dele det med dere! 🙂 Så dette blir en av mine sjeldne matposter. Jeg vet i hvertfall om ei som kommer til å like disse bildene. 😉

Det er et par år siden jeg gikk til innkjøp av kokebøker om egyptisk mat, og det har blitt en anledning til å både planlegge, handle inn og lage et skikkelig egyptisk måltid for min lille familie. Riktignok ikke så ofte, men det kan vi kanskje gjøre noe med i det nye året…

Grillinga fikk jeg hjelp til, men resten gjorde jeg alene og må si at jeg skjønner nå hva egyptiske damer gjør hele dagen. De er vel heldige om de rekker å komme ut av kjøkkenet! 🙂

Mezze betyr rett og slett småretter, og jeg lagde følgende

 • Kofta – grillet storfe- og lammekjøttdeig
 • Grillspyd – scampi og kylling med grønnsaker (mer som alternativ til Lille Sprell)
 • Tabbouleh – salat med frisk og syrlig smak
 • Hummus – kikert-puré
 • Yoghurt- og agurksalat
 • Tahini-salat – bl.a sesamfrøpuré
 • Varme pitabrød

Noe av dette kjøpte jeg ferdig, noe ble laget heeelt fra bunnen av.

Man trenger ikke kjøpe kokebøker for å få til dette, det finnes mange, mange oppskrifter rundt omkring på nettet man kan hente inspirasjon fra. En begynnelse kan kanskje være kofta, som er nydelige å grille, men kan også stekes i panne. Deler oppskriften jeg brukte med dere her, for den som har lyst til å prøve selv. 🙂

Kofta

Ingredienser

– 1 gul løk
– 1/2 kilo lammekjøttdeig og 1/2 kilo kjøttdeig av storfe
(Vi brukte dette blandingsforholdet, men man kan godt ha litt mer lammekjøttdeig.)
– Salt og pepper
– 1/2 teskje med blandede krydder – f.eks. persille, gressløk
– 1/4 kopp med maisolje
– 1 spiseskje hakket persille (flatpersille)

Fremgangsmåte

Riv løken på rivjern og skvis ut løksaften. Miks løk, kjøttdeig, salt, pepper og krydder grundig sammen. Bruk hendene og ikke vær redd for å bli klissete! Sett miksen tilside i minst 1 time for at smakene skal utvikle seg.

Form koftaer som små pølser, eller rundt grillspyd hvis du ønsker det. De skal se ut som tjukke pinner.

Grill gjerne på kullgrill, men det går også fint å steke dem i stekepanne. Børst dem med maisoljen jevnlig under stekingen. De skal være godt stekt og få en sprø utside.

Serveres varme, strø gjerne litt hakket persille over.

Kjempegodt med yoghurt-dip, hummus og pitabrød til!

Share.

About Author

4 kommentarer

 1. mmm ser veldig godt ut. Kanskje noe å prøve om vi skal ha gjester en gang?! Tror det må bli mannens oppdrag i så fall….ikke så flink til å lage mat jeg…

  • Hehe, du får levere en ønskeliste til kokken da! 😀
   Det er mange gode småretter fra egyptisk, libanesisk kjøkken… og annet! Bare å kaste seg i det!

   Jeg synes det er kos når man har mange småretter som alle kan velge blant og dele, det gjør noe med stemningen rundt bordet synes jeg.

 2. Har spist mye libanesisk mat da jeg bodde i London i yngre dager 😉 Det er bare såå godt ! Jeg tror det må bli neste helgs prosjekt å prøve oppskriften din på kofta og finne litt annet til meze på nettet. Får besøk av en venninne som er glad i kokkelering så tror det ordner seg;) Jeg er mer på Fjordland pga formen om dagen, og det er ikke så spennende å invitere folk på altså 🙂

  • Åh, det er bare sååå godt. 🙂 Det tok meg utrolig lang tid å lage da, men det er kanskje mest fordi det er «nye» oppskrifter for meg og noen uvante ingredienser jeg måtte lengre enn til Kiwi for å få tak i!

   Håper formen din stiger slik at du kan invitere på kofta! <3

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.