Dagens ord: Kognitiv dissonans

9

Jeg fant mange interessante artikler på DN.no i dag jeg, men akkurat denne synes jeg var spesielt verdt å dele videre.

«Hekser, trollmenn og konsulenter» handler om management-systemer, men mot slutten av innlegget gjør Eva Grinde oss oppmerksomme på et fenomen som flere burde kjenne til:

«Resultatet kan skyldes det psykologiske fenomenet «kognitiv dissonans», et ubehag vi ubevisst gjør en hel del for å unngå. Jo mer tid og/eller penger vi har investert i noe, desto større behov har vi for å konkludere at vi har gjort en riktig vurdering. På den måten blir noe sant fordi vi så veldig gjerne vil at det skal bli sant.»

Dette er nok sant for veldig mye av det vi gjør, og tar man på seg de kritiske brillene så kan man jo se at vi gjør dette om igjen og om igjen på alle områder av livet. Har vi først lagt ned mye tid og penger i noe – ja, da har vi ikke så lett for å innrømme at det kanskje ikke var så lurt, at det ikke virket som vi trodde, at vi rett og slett tok feil. Kanskje kan selvbedraget noen ganger bli så stort at vi tror noe har virkning, selv om det ikke har det.

Da jeg la ut denne linken på Facebook var det med én gang noen som mente å vite hva jeg la i Grindes ord – ja, at dette handlet helt klart om at jeg avfeide all virkning av alternativ medisin. Jeg må bare innrømme at egentlig var det ikke medisin jeg tenkte på i det hele tatt, da jeg la det ut. 🙂 Men om man skal si noe om medisin så tror jeg at dette fenomenet kan man oppleve enten man ser på alternativ medisin eller skolemedisin. Nok om det!

For eksempel kan en person som er utro mot sin ektefelle kjenne skyld og anger, men gjøre ubehaget mindre for seg selv ved å endre sitt syn på utroskap – i det minste egen utroskap. Ved et valg mellom to like gode eller dårlige alternativer kommer man til å prøve å overbevise seg selv om at det man ikke valgte var dårligere, eller det som man holder på å bestemme seg for tross alt er bedre. Man streber altså etter en kognitiv balanse og forsøker å unnvike kognitiv dissonans. (Wikipedia)

Sosialpsykologi har alltid fascinert meg, og jeg husker med glede tilbake på tiden med psykologi-forelesninger på Lade i Trondheim. Det er lite som er mer spennende enn hvordan mennesker virker, og hvordan mennesker virker sammen – det synes nå jeg da. 🙂

Kognitiv dissonans, og evnen vi mennesker har til å endre på hva som er «sant», hvorfor det var riktig av oss å velge det vi gjorde, og hvorfor det vi har betalt for er verdt det vi har betalt – det kommer vi nok ikke utenom. Og uansett om eller hvordan man påpeker dette overfor andre (man ser det jo sjelden i seg selv) – så kan du nesten være sikker på at noen blir sure, med mindre du har funnet en ekstremt selvreflekterende person da.

Det sitter dypt i oss dette, å ha en god grunn til å ha gjort det vi gjorde.

Share.

About Author

9 kommentarer

 1. Mannen og jeg snakker ofte om dette fenomenet, for det er så ofte i bruk, vi bruker det selv og vi ser andre bruke det. Men det er lettere å le litt når andre bruker det enn når man selv tar det i bruk. 😉

  • Hehe, ja det var det med å lettere se andres feil enn sine egne da. 😉 Jeg synes det er interessant når man «ser» tankeprosessene utenfra på denne måten. Vi har vel alle godt av en revurdering av valg og rasjonaliseringer innimellom tenker jeg.

 2. Det kan være noen trakk paralellene til alternativ medisin på grunn av NRKs program om temaet. http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/864125/
  Her finner de opp en alternativ behandling – en gammel kulturplante blir frementert og varmebehandlet, og så dynket i ekstrakt av camelia siensis – loff dynket i te… Og de viser seg at forsøkspersonene som fikk betalt for å bli behandlet er mindre fornøyde enn de som fikk behandlingen gratis…
  Det er jo så enkelt – ingen liker skyldfølelse, og ingen liker å føle at de har blitt lurt.

  • Aha! Ja, det kan jo hende. Hehe, jeg ser ikke på TV for tiden så jeg faller nok litt av på et par ting. Men den «loffbehandlingen» leste jeg faktisk om her et sted.

   Jeg er ikke overrasket over å høre om resultatene i det hele tatt!

   Det er så rart med det, vi tror at vi er så rasjonelle, vi tror at våre valg er rasjonelle, vi tror at vi har nok informasjon til å ta rasjonelle valg – og så er det ikke sånn i det hele tatt. Ingen liker å bli lurt nei, selv når vi BLIR lurt så klarer vi å rasjonalisere det bort – ofte!

 3. Kognitiv dissonans kan nok være på flere områder. Hvorfor måtte man kjøpe det klesplagget, de skolettene, de møblene, det sminket, og så videre. 😉
  Ikke rart at simple living bevegelsen sprer seg i vest. Det er lett gjort å snuble.

  • Ikke sant, det er jo også et godt eksempel! Hva er det som egentlig skal være så mye finere med en neglelakk fra Dior i stedet for et annet merke, eller ER egentlig en designerveske til 20.000,- bedre enn alle andre vesker? Det er jo ikke det! 🙂 Vi blir såååå eid av reklameindustri etc., men vi klarer likevel på en eller annen måte å forsvare dette overfor oss selv og finne gode grunner til at vi opptrer akkurat sånn… Fascinerende!

 4. Hehe, å jobbe i skobutikk var et studium i kognitiv dissonans. Utrolig hvor mange kreative unnskyldninger vi kunne trylle frem for å forsvare at det var fornuftig med et nytt skopar hver uke. 😀

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.