Religionen lyver om kvinner

11

Jeg legger inn en anbefalingen her, en artikkel om kvinner, religion og løgn.

Den handler om hvordan kvinner blir konsekvent fremstilt som underdanige menn og som underlegne vesener i religion, og hvordan dette er kimen til undertrykkelse av kvinner verden over.

The truth is that the Abrahamic religions fear women and therefore go to extraordinary and sometimes brutal lengths to control them, constrain them, and repress them in every way. Show me a non-religious society that feels so threatened by the thought of female sexuality that it will slice off the clitoris of a young girl to ensure she can never experience sexual pleasure. Show me a non-religious society that feels the need to cloak women from head to toe and force them to experience the outside world through a slit of a few square inches.

Les «Religion lies about women» av Paula Kirby i The Washington Post her.

Vil du lese den på norsk, er Google Translate et alternativ (ikke det beste, men greit nok hvis man ikke orker engelsk). Les her.

Share.

About Author

11 kommentarer

 1. Kloke ord! Jeg vokste opp med foreldre som var pinsevenner, heldigvis var de rimelig moderate. Det var det ikke alle som var, jeg hørte mange absurde uttalelser i løpet av barndommen, blant annet at kvinnen skal være mannen underdanig. Slik var det ikke i hjemmet jeg vokste opp, hadde faren min kommet med slikt tøys hadde det nok blitt baluba. Nå hadde mine foreldre slekt og venner utenfor dette miljøet, og det tror jeg var en stor fordel. Det gjorde nok sitt til at de godtok at jeg trampet ut fra bedehuset for siste gang da jeg var cirka ti år, uten noen planer om å komme tilbake, og det har jeg da heller ikke gjort.
  Jeg har hørt hatefulle uttalelser om homofile, latterliggjøring av tilhengere av utviklingslæren, eller som det het seg i det miljøet, de som tror at vi stammer fra apene, slike lo man rått av. Det meste som var moro var synd, baktaling var derimot ikke synd, det var det grusomt mye av.

  Siden det som skremte jeg mest var den totale mangelen på toleranse overfor annerledes tenkende jeg så fra enkelte, måtte jeg etter hvert innse at jeg må godta at andre tror på ting jeg aldri kunne tro på. Men jeg klarer ikke å godta at man bruker religionen sin til å undertrykke kvinner, slå barn eller diskriminere homofile.

  • Takk for at du deler din historie Laila! Det er veldig interessant, og ganske trist, å høre hva du har opplevd. Mange ganger tror jeg at vi som står utenfor slike miljøer skjermes og nesten ikke klarer å ta inn over oss hvor sterke meninger det er som formidles.

  • Ja, det er skammelig. Jeg vil selv ikke legge noen skyld på mannen som kjønn egentlig. Den enkelte mann vokser opp i et miljø og en kultur som legger føringer både for holdninger, meninger og atferd.

   Men på gruppenivå blir det jo tydelig at religion gjør at noen grupper «kommer heldigere ut av» situasjonen enn andre, hvis man kan si det sånn.

   • Godt sagt Cathrine! Det er viktig å ikke skylde på mannen som individ. Hvis man ser det på gruppenivå, og erkjenner at også menn blir opplært til å tenke, se ut og handle på et visst sett, og ser de felles strukturene i samfunnet som både holder menn og kvinner tilbake, så blir det enklere å gjøre noe med!

 2. Veldig interessant, men jeg skulle gjerne sett et motinnlegg fra en teolog som driver med historisk-kritisk bibelforskning. Jeg mener, i antikken HADDE kvinner samme status som barn og slaver. Det var ikke noe kristendommen fant på. Samtidig var det elementer av likhet i religionen, mellom f.eks. slave og herre, som man ikke var vant med ellers, og som antagelig bidro til at kristendommen vokste raskt. (Religionssosiologen Rodney Stark sier at mens de kristne i år 40 kan ha telt 1000 medlemmer, kan de i år 300 ha vært mer enn seks millioner, det vil si vel 10 prosent av Romerrikets befolkning.) Problemet er selvsagt at historisk bestemte «sannheter» er blitt behandlet som tidløse sannheter.

  Ellers er det også spennende at det fins feministiske teologer som ikke kan tro på Gud, siden de tolker Bibelen slik at det er bare mannen, og ikke kvinnen, som er skapt i Gud bilde.

  Jeg reagerer på Kirbys hersketeknikk «Show me a non-religious society …». Det FINNES ingen ikke-religiøse samfunn (muligens med unntak av det moderne Vesten).

 3. Jeg syns det er interessant tema her!! Dette er noe jeg selv er veldig opptatt av.

  Det som er så trist er at mange ikke undersøker selve bibelen, så dermed uten å vite det siterer ting som faktisk kommer fra helt andre kilder. Det er ikke rart at folk tror Gud forfekter at kvinner er mindre verd, når slike sitater blir tatt for god fisk. Og blir brukt som argument for å undertrykke sine kvinner.
  Både gresk kultur og filosofi og enkelte historikere hadde et syn på kvinner som de iallfall ikke hadde fra Bibelen.
  Der står det tvert imot at før Eva ble skapt, så sa Gud at han skulle danne en hjelper til Adam, som et motstykke til ham. Så kvinnen skulle altså ikke være en mindreverdig skapning!
  Oversettelsen kan også være :»som en som kompletterer ham». Er ikke det helt flott da!
  Så sannheten er at begge kjønn er like viktig, og hver for seg ikke nok. Gud skapte mann og kvinne til å samarbeide nært, ikke til konkurrere med hverandre. –

  Bibelen viser dessuten mange ganger at kvinner hadde juridiske rettigheter som menn hadde det, og at de skulle beskyttes av det.
  Kvinnene i bibelsk tid kunne drive forretning, og utdanne seg!
  Jeg har lyst til å klippe inn noe jeg fant på nettet:

  «Kvinnediskriminering i oldtidens skrifter.
  Fra og med det første århundre evt. begynte slike skribenter som Filon fra Alexandria å bruke gresk filosofi for å gi en nytolkning av beretningen i 1. Mosebok. Filon sa det slik at Eva hadde gjort seg skyldig i en seksuell synd og derfor var blitt dømt til et liv som «fullstendig berøver henne friheten og gjør henne totalt underlagt ektemannens herredømme». En slik forakt for kvinner infiltrerte både jødedommen og kirkefedrenes skrifter.
  I Midrash Rabbah, en jødisk tekst fra det andre århundre, forklarte en rabbiner hvorfor han mente at kvinnen burde være tilslørt, ved å si: «Hun er som en som har gjort noe galt og skammer seg over å
  bli sett av folk.»
  Bare pølsevev alt sammen! Bibelen viser SÅ tydelig at Gud har respekt for kvinnen, og at han oppfordrer mannen til å ha den samme respekt. Så de som med Bibelen i hånd forfekter noe annet, gjør Gud stor urett. Og kvinnen!!!

  Så ja, Cathrine, det er riktig at forskjellige religionssamfunn sier at kvinnen er mindre verd! Men ikke Gud, og ikke hans ord Bibelen!

 4. Men på gruppenivå blir det jo tydelig at religion gjør at noen grupper “kommer heldigere ut av” situasjonen enn andre, hvis man kan si det sånn.

  Jeg vil sterkt oppfordre deg til å lese Warren Farrells Myth of Male Power for å få et alternativt perspektiv på det. Du kan google male disposability for å få en smakebit. Og du kan lese litt her:

  http://owningyourshit.blogspot.no/search/label/patriarchy?updated-max=2012-03-25T18:49:00-07:00&max-results=20&start=3&by-date=false

  Og her:

  http://www.genderratic.com/

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.