Vitenskap og dårlig forskning

6

De som har fulgt denne bloggen en stund, vet at jeg er opptatt av forskning.

Jeg er opptatt av at forskning og kunnskapsutvikling er en svært viktig byggesten i vår samfunnsutvikling. Ofte er det forskning, publiserte forskningsresultater og populariserte forskningsresultater som ligger til grunn for politiske beslutninger som til syvende og sist har en praktisk innvirkning på ditt og mitt hverdagsliv. Hvilken mat det er lov å selge i butikken. Hva barna skal lære på skolen. Om du skal få medisinen du trenger på blå resept og dermed betale bare en liten egenandel når du blir syk, eller om du må betale full pris.

Fordi forskning er så viktig for oss, er det også viktig at vi vet noe om hvordan forskning foregår. På universitetet var faktisk forskningsmetode et av favorittfagene mine, fordi det var som å lære en slags oppskrift på god forskning! 🙂 Men selvfølgelig er ikke all forskning god forskning, og mange halvdårlige forskningsresultater publiseres. Også innen forskningsmiljøene finner man juks, resultater som blir oversett fordi de ikke passer inn i forskerens teori etc.

Derfor er det viktig at vi er kritiske til forskning, undersøker forskningens bakgrunn og metode, ikke stoler blindt på enkeltstudier, ser på hvem som finansierer forskning og hvordan forskningen formidles.

Jeg fikk tilsendt en interessant infographic om dette, ta en titt!
Bad Science
Created by: ClinicalPsychology.net

Share.

About Author

6 kommentarer

  • Ikke sant? Tror forskning er litt glorifisert av og til, men saken er jo at det er like mange uærlige sjeler der som andre steder, like mye kamp om penger og posisjoner etc… Viktig å være klar over!

 1. Meget viktig med kritisk granskning. I Sverige har folk mer og mer interessert seg for hvem som har betalt studien som diskuteres. Når spesialister uttaler seg i forskjellige områder, er man interessert i om spesialisten har økonomiske interesser i temaet som diskuteres. Det ble avslørt at spesialister i det Svenska Livsmedelsverket fikk lønn fra margarinindustrien, for eksempel. Når det var propaganda om svineinfluensa vaccin, avslørtes det at en del spesialister i WHO hadde økonomiske interesser i Big Pharma.
  Man må tenke kritisk både mot alternativ behandling OG medisinsk vitenskap. Det finns så mange som tjener penger på vår helse, og derfor trenger vi å bruke hodet.
  Jeg tror ikke det er bare er i utlandet som slikt skjer. Vi må være våkne for at det også skjer i Norge.

  • Så bra at man har blitt mer bevisst forskningsfinansiering i Sverige, det er virkelig et viktig tema. Jeg håper at det er noe vi kan få frem mer i «dagligtalen» om forskning her i Norge også.

   For som du sier, vi skal jo tenke kritisk både mot medisinsk vitenskap OG alternativ behandling. Vi trenger rett og slett å øke vår kunnskap om vitenskap og forskning generelt. Her har skolen et særsklilt stor ansvar!

   Jeg tror også dette skjer i Norge, det er et lite land og det er ingen tvil om at det også her er kamp om ressurser, stillinger, forskningsmidler etc. Klart det er noen som tar snarveier, «tilpasser» funn til egne teorier etc. da.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.