Får du fremmede på besøk i kommentarfeltet på Facebook?

7

Har du kanskje lagt merke til i det siste at folk du ikke er venner med klikker «Like» på bildene dine, eller kommenterer på poster du har lagt ut?

Vel, i så fall kan jeg forklare deg hvorfor. Endringer i Facebooks innstillinger gjør nå at alle venner av folk du tagger i bilder eller poster, kan se og kommentere/like på dette hvis innstillingene til den som er tagget godtar dette.

Det vil si, at hvis jeg skriver en status hvor jeg for eksempel tagger Maria: «Hei @Maria, har du sett denne artikkelen? (link)», så vil ikke bare Maria, men også hennes venner kunne se denne statusen.

Før har vi brukt slik tagging for å gjøre folk oppmerksomme på ting, enten det er bilder eller linker.

Nå er det kanskje greit å tenke seg om to ganger før man slenger på en tag.

~ Info fra Facebook ~

Tenk på det: Du legger ut et bilde som er synlig for alle dine venner (valgt «Venner»), og tagger meg i det. Jeg kan se bildet, men det kan alle mine venner også…

Jeg legger ut en status hvor jeg tagger deg, og setter innstillingen til at «Venner» kan se. Du ser posten, men det gjør alle dine venner også… Alle.

Visste du dette?

Dette er en endring Facebook har gjort, og som er vanskelig å gjøre noe med.

Det minste du kan gjøre er å endre innstillingene dine slik at du må godkjenne hver gang noen tagger deg.

Privacy Settings > How tags work > Profile Review og Tag Review til ON.

Jeg ville også satt «Maximum Profile Visibility» til «Close Friends».

Det å sette seg inn i hvordan personverninnstillingene fungerer på Facebook er egentlig et ganske sterkt krav for å ikke utlevere både deg selv og dine venner som dere skjønner. Hvis du ikke klarer å sette deg inn i personverninnstillingene (hjelpesidene til FB er gode!) så bør du behandle Facebook-profilen din som fullstendig offentlig, og ikke tagge dine venner eller kjente i bilder, statusoppdateringer eller noe som helst.

Share.

About Author

7 kommentarer

 1. Bra du skriver om dette, Cat. Har lurt litt på det som du skriver om, men etter hvert egentlig skjønt at tagging medfører at flere kan se, for ja opplever at helt ukjente plutselig kommenterer på mine bilder og poster + klikker like.
  Egentlig er FB sine personverninnstillinger blitt ganske rotete og lite intutive, etter hva jeg synes i alle fall. Men det går stort sett an å finne ut av dem – bare man vet om dem.

  • Takk!

   Ja, jeg oppdaget dette selv og begynte å lese på «Hjelp»-sidene til Facebook. Der står det meste egentlig ganske greit forklart, men det blir jo litt å huske på etterhvert. Spesielt hvis man som meg opererer med forskjellige vennelister etc.

   Jaja. 🙂 Det viktigste er at man er klar over at Facebook ikke er et sted man «slenger ut» hva som helst, uten å tenke seg om.

 2. Takk for dette! Veldig forvirrende egentlig… Og dumt at det hjelper lite om jeg har alt paa det strengeste siden det er mye man ikke kan bestemme selv.

  • Nettopp. Man tror man er sikret, men i dette tilfellet med tagging av bilder så blir man også påvirket av hvilke innstillinger _den man har tagget_ har på sin profil!

   Akkurat det kjenner jeg at de kunne ha spart seg.

  • Jeg føler meg som en dinosaur fordi jeg ikke bruker facebook! Jeg har ikke lyst!
   Utelukker ikke at jeg en dag finner ut at jeg vil, men enn så lenge følger jeg med andres erfaring med pluss og minus med facebook, og så skal jeg nok ta et informert valg en dag!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.