Leger vil slutte å sykemelde

2

Nei vet du hva!

Jeg hadde tenkt å ta en PC-pause i noen timer for å gjøre litt praktiske ting i heimen, men før jeg klapper sammen laptopen må jeg bare blåse ut av meg litt frustrasjon om en sak i Dagens Næringsliv: Tror leger vil slutte å sykemelde

Dette har allerede vært diskutert en stund blant flere allmennleger slik jeg har fått med meg, for saken er at noen leger synes at det begynner å bli altfor mye oppfølging av pasientene.

Hansen sier mange leger vil se det som en lettelse å slippe å sykmelde, fordi det krever mye tid, og at det er mange vanskelige diskusjoner både med pasienter, arbeidsgivere og Nav.

Legene pålegges nå et obligatorisk kurs i sykemelding, samt at de må stille opp på oppfølgingsmøter med NAV når pasientene er sykemeldt over lengre tid.

Dette er det noen leger som ser ut til å ikke takle, og min reaksjon ligner den LOs IA-ansvarlige har i DN:

– Hva? Tuller du? På grunn av et femtimerskurs? sier Sundnes når DN ber om en kommentar til at mange leger vil slutte å sykmelde.

Altså, var det noen som trodde at bedre oppfølging av sykemeldte IKKE kom til å medføre økte arbeidsoppgaver for alle parter?

Personlig synes jeg det er skikkelig arrogant av disse legene som går offentlig ut og sier at de ikke ønsker å ha sykemeldingsrett lenger. De er kanskje ikke helt «up to date» med sin rolle som leger i 2011? Vi trenger ikke lenger leger som bare kikker deg i halsen og skriver ut en resept, vi trenger leger som er helsepartnere for pasientene, som følger opp det administrative arbeidet også. Hvordan dette skal gjøres best mulig for alle berørte parter må man jo finne ut av, men å si fra seg sykemeldingsretten rammer bare pasientene. 

Jeg synes jeg kan se for meg pasienter som blir syke og møter opp hos legen fordi de ikke klarer å jobbe, bare for å få beskjed om at de må finne seg en annen lege… Er det noen som har prøvd å få time hos en annen legen enn fastlegen?? Nærmest umulig, om man ikke går privat.

Folk kommer til å fortsette å være syke, de blir ikke friskere bare fordi samfunnet mener at de skal være det. I stedet for å stramme tauet rundt halsen på de syke, bør vi heller samarbeide om ordninger som gjør folk friskere og får flere tilbake i livet og i jobb.

 

 

 

 

 

 

 

Share.

About Author

2 kommentarer

  1. Vet du, jeg leser dette litt annerledes. Jeg har vel lenge ventet på at legene skulle foreta seg et eller annet i den situasjonen politikerne har satt dem. Skjønner det godt hvis det er sånn at de ikke orker være portvakter i forhold til pengesekken. Skulle ønske legene kunne få være helsepersonell og ivareta pasienters helse, ikke samfunnets ekstreme kontroll og behov for restarbeidsevnene til syke mennesker!
    Kall en spade en spade sier jeg. Si dette handler om penger og ikke pasienters generaliserte behov.

  2. Jeg oppfatter det som at legene synes de blir pålagt altfor mye byrokrati arbeid som går langt utenfor deres interessefelt.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.