Helseministeren gir 2 millioner ekstra til ME-forskningen

24

I dag våknet vi til nyheten om at Helseministeren kommer til å gi 2 millioner ekstra til ME-forskningen på Haukeland Universitetssykehus.

De gode nyhetene kommer i forkant av en interpellasjon i Stortinget der det blir stilt spørsmål om oppfølging av ME-forskning, og kan lese i Aftenposten og er sendt på TV2 Nyhetskanalen (blant annet, saken vil eventuelt bli oppdatert).

Oppdatert: Her ligger saken på TV2 sine nettsider: «ME-legene får to millioner til videre forskning»

– Derfor legger vi nå inn to millioner kroner ekstra til Helse Vest slik at de to kreftlegene skal få kunne videreføre denne forskningen, sier helse- og omsorgsminister Anne Grete Strøm-Erichsen. Ministeren vil presentere tiltaket i Stortinget i dag. (Aftenposten 28.11.11)

Sak i dagens Aftenposten.

I tillegg vil Helseministeren offentliggjøre at et nytt nasjonalt Kompetansesenter for ME vil bli lagt til Helse Sør-Øst og Oslo Universitetssykehus.

Det er ingen tvil om at dette er gode nyheter og et sterkt signal om at Helse- og omsorgsdepartementet tar på alvor at dette må være et satsningsområde. Det viser øremerkingen av pengene til forskerne Fluge og Mella på Haukeland.

Men det har allerede vært reaksjoner på at 2 millioner er en relativt lav sum i denne sammenhengen. Hvor mye som trengs for å starte den mye omtalte multisenter-studien på Rituximab med 100-150 pasienter er foreløpig ikke klart, men man kan anta at det trengs i hvertfall 10 millioner kroner. Nå har jo også Helseforetakene sine bevilgninger der de selv kan gjøre prioriteringer innen forskning, og vi får håpe at det finnes muligheter her. Ellers kan det jo også være muligheter for noe finansiering fra private kilder og fond kanskje?

Oppdatert: Etter å ha sett intervjuet med Helseministeren (se her), og tenkt litt og diskutert litt er jeg mer positiv! Det er nå klart at dette er en start, og med tanke på at både Helseforetakene kan prioritere forskningsmidler og at studiene vil gå over flere år, er jeg nå mer optimistisk til at de nødvendige midler vil bli skaffet til veie.

At det nye nasjonale Kompetansesenteret for ME blir lagt til OUS er vel helt naturlig, og jeg håper at det betyr at ME/CFS-senteret med Dr. Barbara Baumgarten-Austrheim i spissen får lov til å drive dette!

Interpellasjonen i Stortinget er altså i dag, og det er nå ventet hva vi får høre Helseministeren svare der.

Share.

About Author

24 kommentarer

 1. To millioner er vel nok til maks tre stillinger i ett år inkludert arbeidsgiveravgift, og så skal de ha litt penger til labutstyr…. Høres ut som avlat når noen har lyst til å gi ingenting.

  • Vel, min første reaksjon var også at dette er lite penger. Og det er det jo, hvis man tenker på å fullfinansiere en multisenterstudie!

   Men vi kan også ta med i betraktningen at:
   – Helseforetakene får også forskningsmidler over statsbudsjettet, de kan prioritere ME-forskningen direkte over sine budsjetter også hvis de vil. Hvis flere helseforetak er med i studien og bevilger en god del penger hver, så vil det utgjøre noe.
   – Bevilgningen nå kan følges opp av flere bevilgninger over flere år – studien kan uansett ikke startes før til neste sommer (2012), og vil vare i flere år.
   – Det er et viktig politisk signal at de bevilger og øremerke penger direkte til forskningen på Rituximab – vi har etterspurt en biomedisinsk satsning lenge.
   – Om staten ikke klarer å stille med fullfinansiering enten via ekstrabevilgninger eller via Helseforetakene, så finnes det også muligheter i andre fond (som Kavlifondet eller lignende) eller privatpersoner som kan donere penger.

 2. Hey, 2 millioner ekstra til Fluge og Mella sin forskning samt ME kompetansesenter er da gode signaler fra helseministeren! Får håpe signaleffekten genererer ennå mere penger slik at kunnskapen får et løft i «riktig» retning! Ting er i ferd med å snu, kan det se ut som… Bare ikke det tar 20 år før vi kan høste godene… Det er mitt inderlige håp at dette fører fram… Jeg krysser fingrene XXX

  • Absolutt gode signaler! Se også hva jeg skrev i kommentaren over. Sitter og venter på intervju med Helseministeren på TV2 Nyhetskanalen nå, det er visst sagt at dette bare er en start. Veldig lovende. 🙂

 3. Det er lite penger men signaleffekten er stor. Det er som den berømte snøballen. Det skal mye til for å få den i bevegelse men når det er gjort går det framover. Ingen tvil om at alt som har skjedd i det siste har nådd fram. Og det skulle da bare mangle! 🙂 Massevis av nyhetsinnslag, forskningen i Bergen, den fine boken og debatter. Det er veldig fint å se at det går framover selv om vi alle ønsker at det går enda fortere.

  Håper du har en fin dag!

  • Det virker – ut fra intervjuet med helseministeren på TV2 – som om dette bare er en start, og at det skal være mulig å finne flere midler etter hvert.

   Jeg gleder meg veldig over signaleffekten på dette. Ved å gå inn og ikke bare øremerke midler til biomedisinsk forskning, men faktisk til Fluge og Mella direkte, så sender HOD et tydelig signal om prioriteringer. Jeg håper at Helseforetakene også ser dette, og følger opp med å prioritere til ME-forskningen fra sine forskningsmidler.

   Ønsker deg en riktig god dag også Johnny, min ble i alle fall veldig god med disse nyhetene! 🙂

 4. Når man tenker på den magre «behandlinga» helsevesenet har tilbudt oss der kognitiv terapi, gradert trening «og LP» har dominert – så er RITUXIMAB studien et vendepunkt… Klart at Wyller, Stubbhaug +++ vil forsvare egen forskning / posisjon med nebb og klør… Mange der ute støtter deres teorier, deriblant SUS, men jeg tror tiden vil jobbe for og ikke mot oss. På den annen side så er det jo ikke sikkert at Rituximab vil funke på alle…
  Mitt inderlige håp er dog, at det snart ryddes skikkelig i ME kriteriene. Sånn at man snakker om samme sykdom/syndrom. Helt sjokkerende hvor lite de kan der ute i helsevesenet. Da jeg var på ME mestringskurs i høst på SUS, utfordret jeg hun som er kognitiv terapeut/fysioterapeut på SUS og «merk» i psykiatrien, der ME pasienter blir henvist. Hun holdt et innlegg om gradert trening. Hennes oppskrift var at man skal gjøre samme ting to ganger, deretter øke . Jeg gjorde henne oppmerksom på at ME har svingende forløp, men hun skjønte ikke hva jeg snakket om … Hun så ut som et åpent spørsmålstegn når jeg sa det var karakteristisk for ME at man kan gå fra å være oppgående til veldig dårlig. Jeg sa at om jeg ligger med influensaverk i kroppen, hodepine og overømfindtlig for sanseinntrykk og har karret meg på toalettet en gang- mener du jeg skal gjøre det en gang til? Da svarte hun: jeg beklager at du har sånn… Det sier litt om kunnskapsnivået til de som skal håndtere ME pasientene. Jojja har skrevet litt om det mestringskurset i bloggen sin.
  Dere er heldig dere i tigerstaden som har Baumgarden og ullevåll.
  Derfor synes jeg de ekstra 2 millionene og nasjonalt kompetansesenter er en god start i rett retning!

 5. Takk for en interessant utdypning!

  Ja, jeg håper at dette fokuset endrer på holdninger og kunnskap. Nå har det blant annet med Erfaringskonferansen til Helsedirektoratet (som skal på turné rundt i landet over nyttår) blitt et VELDIG fokus på diagnostiske kriterier. Vi venter også på et rundskriv fra dem i nær framtid, hvor kriterier også vil bli vektlagt.

  Det er klart at kunnskapsnivået om sykdommen må opp, men det gjøres i hvertfall noe for det i riktig retning fra helsemyndighetenes hold nå. Det er veldig, veldig bra.

 6. «At det nye nasjonale Kompetansesenteret for ME blir lagt til OUS er vel helt naturlig, og jeg håper at det betyr at ME/CFS-senteret med Dr. Barbara Baumgarten-Austrheim i spissen får lov til å drive dette »
  Er det ikkje der Wyller jobbar og ? Kva om han blir med ? Han vert jo stadig vekk omtalt som ein
  av Norges fremste ekspertar på ME ??

  • Jo, Wyller har en avdeling på Rikshospitalet, OUS hvor de først og fremst jobber med barn og ungdom. Vi vet jo ingenting om sammensetningen av fagpersonellet i denne nye kompetansetjenesten, men jeg håper det blir lagt til ME/CFS-senteret.

 7. Positive nyheter å våkne til i dag, jeg synes dette er en bra start selv om det sikkert er småpenger innen forskning. Håper det kommer mer fra flere hold, og at dette kan føre til at Fluge og Mellas forskning tas videre på landsnivå etter hvert! 🙂

  • Thank you Rob!

   Yes, this was a very hopeful article indeed. And the message has been confirmed in interviews with the Health Minister – there are no promises given for further funding beyond the 2 million NOK given as an extra in the state budget now, but there are thing being said about «we can’t let this important research stop».

   Also there was a big debate in our Parliament last night. I hope they are transcribing it as text, so it might be possible to translate. They talked about all the suffering and maltreatment of patients over the years, about how wrongly patients has been pushed into treatments that doesn’t work, like cognitive therapy and how they must review all these to see if they are really going to continue with it. Lots of stuff. 3 times representatives of the Parliaments recommended the book «De Bortgjemte», which is a new documentary-book about ME and ME-research in Norway.

   Oh, you should have seen us now.. 😀 😀

 8. Håper dette bare er en begynnelsen på ett nytt syn, og en ny interesse for å finne seriøs helsehjelp for ME-pasienter. Vi har jammen ventet lenge og tålt mye så la pengene strømme på : )

  • Det tror jeg faktisk Aneth! Det ble sagt så mye bra fra Stortingets talerstol under interpellasjonen i går. Jeg tror det er masse politisk vilje og en vind av endring som blåser i vår retning. <3

 9. Kjempebra innlegg, Cath, interesante kommentarer også. Det er et skritt i riktig retning, men jeg er en utålmodig sjel akkurat i dette tilfellet, og 2 millioner er lite, men det er likevel en STOR glede i det helheltlige bildet med forskningen til Fluge og Mella, boka til Jørgen Jelstad, interpellasjon fra Erna Solberg, og sammen med 2 millioner kroner så er dette tatt et steg i riktig retning. Jeg er bare så takknemlig for det, og håper bare at dette er en snøball som vil rulle videre:)

 10. Takk for hyggelig kommentar Kjersti! 🙂 Her gjelder det nok å smøre seg med en ekstra stor klatt tålmodighetskrem, for om den videre forskningen skal gjøres riktig så må det jo nødvendigvis ta en del tid.

  Jeg tenker at nå er det vist så mye politisk vilje, og alle de politiske partiene er samstemte her. Se bare innstillingen til Helse- og sosialkomiteen for budsjettet for 2012: http://menytt.wordpress.com/2011/11/29/helsekomiteens-felles-merknader-om-me-og-fibromyalgi/

  Det blir vanskelig for dem å bare gi 2 millioner og ikke finansiere resten når de først kommer i gang…

  Helseforetakene vil forhåpentligvis gå inn med noe finansiering også!

  • Takk i like måde; Cathrine. Klart vi må smøre oss med tålmodighet. Vi ME-pasienter er vel ekstra tålmodige også, tror du ikke:) Vi har jo allerede ventet noen år, så vi kan vente litt til vi:) Jeg leste linken din, tusen takk, den viser det du skriver om samstemthet i Helse- og sosialkomiteen. Så bra! Dette er lovende for fremtiden, og at de viser holdninger som respekt og vilje til å tilpasse behandling til hver enkelt:) Så deilig lesning!

    • Det kan jo til og med hende at vi får oss en overraskelse, at ting «løsner» og at vi får den medisinen før vi engang har tort å håpe på. Vi får bare forholde oss nøkterne og realstiske som du skriver. Det er naturlig at vi bare er forsiktig optimistiske hvis vi har prøvd behandlinger før og blitt skuffet, vi vil jo også beskytte oss midt i det hele.))

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.