Fastleger kan ikke lese

9

Det er konklusjonen jeg har kommet frem til etter oppslaget i Dagens Medisin som er lagt ut på ME-nyheter i dag. 

I Dagens Medisin får vi nemlig vite at lederen for Norsk allmennlegeforening mener at de internasjonale diagnosekriteriene for ME blir for kompliserte for norske fastleger.

Narr meg ikke til å le…. Hvis svært syke ME-pasienter med kognitiv svikt, feber og sterke smerter klarer å ikke bare lese og sette seg inn i, men diskutere og formidle disse kriteriene, da burde jaggu meg norske allmennleger klare det også.

 

Hermansen sier videre til Dagens Medisin at:

«– Sett fra et allmennlegesynspunkt, ville nok de britiske NICE-kriteriene ha vært bedre, men jeg er fullstendig klar over at det er strid om bruken av disse kriteriene. «

På spørsmål om ikke bruken av NICE-kriteriene vil føre til en overdiagnostisering, svarer hun unnvikende at «– Jo, det er en fare, særlig når diagnosen i stor grad er basert på selvrapporterte symptomer. Vi er opptatt av å finne de riktige ME-pasientene, og vi ønsker oss kriterier som finner disse pasientene, igjen og igjen, men kriteriene må være brukbare, svarer Hermansen.»

La meg oversette dette i klartekst for dere: «Vi vil heller bruke kriterier som det er vist fører til feildiagnostisering enn internasjonale konsensuskriterier, for det krever mer arbeid.»

Er vi ikke verdt en skikkelig utredning etter grundige diagnosekriterier?

(For de som ikke henger med: NICE-kriteriene er så vide og brede at det er flere med psykiske plager som egentlig burde hatt en psykisk diagnose enn en ME-diagnose som blir inkludert. De har fått veldig mye kritikk.)

Vi er veldig glade for at Helsedirektoratet nå snart kommer med et rundskriv som vil presisere mer om bruk av gode diagnosekriterier, så vel som presisering av at kognitiv atferdsterapi og gradert treningsterapi ikke har effekt for alle i pasientgruppen.

Rådene i et slikt rundskriv vil være normerende, og sette standarden for en faglig praksis som skal sikre pasientene et likt og godt behandlingstilbud i hele landet.

Så får vi håpe at legene faktisk er samarbeidsvillige og ikke vil sabotere Helsedirektoratets råd.

Og beklager – jeg etterstreber å være saklig i denne bloggen, men jeg synes uttalelsene fra Hermansen her er så bak mål at jeg ikke vet om jeg klarer å holde meg.

Les hele artikkelen som Rutt har lagt ut på ME-nyheter her.

 

 

Share.

About Author

9 kommentarer

 1. Slik jeg forstår Lederen for norsk allmennlegeforening så er altså saken slik at dagens fastleger har kompetanse på nivå med kokkene hos McDonald’s ? Joda… det velkjente supperådet er fremdeles liv laga tydeligvis men jeg har mer tro på kompetansen hos fastlegene hvis de bare får kompetent informasjon og følger med i (forsknings)timen !

 2. Tragikomisk! Mistenker at det atter en gang handler om holdninger… Og manglende kunnskap. De skjønner rett og slett ikke at diagnosekriteriene utgjør en stor forskjell i forståelse av lidelse og behandling… Sukkja, virker som om det er langt medisinsk lerret å bleke hva angår ME. Dessverre!

  • Det handler nok mye om holdninger ja. Men som Jelstad så elegang har påpekt nå flere ganger både i bok og intervjuer, det er på tide vi lar holdningene om ME ligge, og baserer oss på forskning og kunnskap i stedet.

   Noe er i ferd med å skje!

  • Håper virkelig at noe er i ferd med å skje! Her på vestlandet ( sør for bergen) hersker det fortsatt alt for mye holdninger og for lite kunnskap… Sykehuset her, SUS, kjører fortsatt på sin adrenalin loop teori, gradert trening og kognitiv terapi linje, selv etter Rituximab og «de bortgjemte» … Dessverre! De blir da også premissleverandører for resten av det lokale helsevesenet…

 3. Vel, noen ganger luerer en virkelig ka en skal kommentere – du sier det nu så fint i ett sitat i innlegget her…

  …og forøvrig: Ja æ etterstreber seriøsitet og formalitet i min blogg og innlegg også, men hehe kjenner at æ har krysset den linja altfor mange ganger når det kommer til:

  Uttalelser og hendelser i ME-saken som er way off og langt unna – hinsidig rasjonell fornuft og det meste….

  🙂 takk for gode nyheter imellom – i dag har vi iallefall en, men beklageligvis to hårreisende WTF/OMG nyheter…. ja iallefall av det æ har fått med mæ…

  😀 klæms <3

  • Hehe, det er ikke alltid så enkelt å ordlegge seg når en nærmest må sperre øynene opp i sjokk over det som blir uttalt. 😀

   Den med LP og Skien har jeg rett og slett ikke KLART å kommentere jeg altså…

 4. Dette syns jeg vitner om at de/han verken forstår eller gidder å forstå. Jeg er 19 år, er ikke ferdig med videregående og har aldri lært noe som helst om medisin. I tillegg til at jeg har store kognitive vansker pga. ME, og de internasjonale diagnosekriteriene var IKKE vanskelig å forstå! Ja, man må sette seg inn i det, men ærlig talt… Hadde jeg vært lege ville jeg gjort mitt ytterste for at alle pasientene skulle få både rett diagnose og rett behandling!

  • Nettopp! Kriteriene er IKKE vanskelige å forstå, og enhver med gjennomsnittlig intelligens klarer å tenke seg fram til at man da må bruke dette som spørsmål og sjekkliste. Men nå kommer det heldigvis forklaringer etc. fra Helsedirektoratet om dette da.

   Det jeg synes er skremmende er tanken på at allmennlegene synes dette er for komplisert fordi det nødvendigvis må ta litt tid. Det holder ikke med en 15 minutters samtale for å utrede noen for ME. Men det er legenes plikt å hjelpe pasientene, så får de sette opp dobbelt eller trippel-timer da, eller om nødvendig henvise til spesialist hvis de absolutt ikke klarer å gjøre det sjøl.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.