Endelig er den store nyheten om Rituximab-studien sluppet!

9

I lengre tid har forskere, pasienter og pårørende holdt tett om de oppsiktsvekkende resultatene fra en studie gjort på Haukeland universitetssykehus. Men nå er den endelig publisert!!

Det var egentlig en tilfeldighet som gjorde at kreftforskerne Øystein Fluge og Olav Mella begynte å forske på ME. De hadde en kreftpasient i behandling som også hadde ME, og i løpet av behandlingen forsvant også ME-symptomene til denne pasienten. På kontrollene spurte pasienten igjen og igjen hva som egentlig hadde skjedd.

Med tre pilotpasienter som reagerte veldig godt på behandling med Rituximab bestemte forskerne seg for å starte en dobbelt-blindet, randomisert studie. 30 pasienter deltok – 15 i Rituximab-gruppen og 15 i placebogruppen.

2 av 3 pasienter ble bedre. Noen ble helt friske!

Les mer på TV2: Norske forskere kan ha funnet behandling mot ME / Kronisk utmattelsessyndrom

og

TV2: Fakta om ME-studien til kreftlegene Olav Mella og Øystein Fluge som gir håp til millioner av mennesker med ME/CFS, også kjent som kronisk utmattelsessyndrom

og

Studien er publisert her!

Jeg må si det var både herlig og tøft å se dette innslaget på nyhetene i kveld. Den flotte jenta, Elene, som hadde gått fra å være så dårlig at hun måtte ha egen seng på skolen til å kunne fullføre friluftslinja…det føles nesten magisk! 😀

Jeg er uendelig glad for at disse to forskerne har den nysgjerrigheten og startet denne studien selv med en travel virksomhet på kreftavdelingen.

Og å se de positive uttalelsene fra David Bell og andre – dette ER faktisk kjempestort.

Noe av gleden holder jeg tilbake – enda kan det ta flere år før denne medisinen eventuelt blir gjort tilgjengelig for alle ME-syke. Mer forskning er på gang.

Jeg skal definitivt skrive mer om dette, og jeg skal skrive mer om både selve studien og medisinen og hva de har funnet ut. Men akkurat nå kjenner jeg at det er på tide å roe ned litt, etter å ha vært spent for denne publiseringen i hele dag. 🙂

Ha en riktig god onsdags kveld alle sammen!!

Share.

About Author

9 kommentarer

 1. Jeg bare gråter, kan ikke annet enn å føle en strime av håp! Og det viktigste av alt er kanskje at det nå snart kan bli slutt på en del presset med at det er psykiske årsaker bak ME.
  Jeg likte at fire professorer i Amerika kaller dette et stort gjennombrudd.
  Og er det noen sjanse for å bli en del av studien!???
  Dette er uansett en stor dag. Det viser at det skjer noe!

  • Ja, det har vært gledestårer her også! 🙂

   Vi må ha håp nå, og det er virkelig en grundig og seriøs studie disse kreftforskerne har gjort.

   Det skjer noe ja!! Et STORT skritt videre.

 2. Gråter også … Det skjer faktisk noe… ikke minst er dette en stor anerkjennelse av at ME er en autoimmun sykdom… For første gang på 5 år øyner jeg et håp… utviklingen går i rett retning… Er litt overveldet over min egen reaksjon!

  • Å få vite mer om sykdomsmekanismene er veldig, veldig viktig!

   Det er allerede oppfølgingsstudier på gang, så om et års tid får vi også vite mer om DE resultatene.

   Ting kommer til å ta tid, men dette er SÅ stort at det ikke er rart man blir overveldet. <3

 3. Det er lys i sikte 🙂 Jeg har vært så oppspilt ikveld at jeg ikke har klart å spise…
  Håper bare ting vil gå litt fort, selv om man ikke kan forte seg med forskning…
  Men idag skal jeg bare være glad og kjenne på håpet som igjen er tent 🙂

  • Ja, først skal vi bare være GLADE! 😀

   Og så skal vi være tålmodige… igjen… Men denne forskningen går videre, det vet vi allerede, og det kommer flere gode nyheter!

   Håper at det er flere sykehus/forskergrupper som kan sette i gang studier på Rituximab også nå, slik at man får bekreftet det fra flere hold. Det må til!

 4. Da får vi håpe at det ikke er nok et blindspor og at det ikke tar tider og evigheter før medisinen blir tilgjengelig for dem som trenger den.

  Ha en god dag 🙂

  • Tusen takk Mormor! 😀

   Det har vært mange håp som har blitt tent og mange blindspor i ME-saken, men dette er den første medisin-studien jeg har hørt om som har gitt så gode resultater.

   ME-legen David Bell fra USA som er en av de mest ledende på feltet sier at han på sine 25 år ikke har sett noe lignende!! 😀

 5. Pingback: » Jeg har lest… “De bortgjemte” av Jørgen Jelstad

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.