Hold på håpet!

0

Dette er dagens blogganbefaling!

I posten «X-faktoren» tar Maria for seg den siste utviklingen på forskningsfronten om ME, blant annet dette at man nå synes å ha vesentlig svekket hypotesen om at ME skyldes retroviruset XMRV.

Men Maria minner oss på noe viktig i denne posten som jeg håper at så mange som mulig legger merke til – at det er viktig å vite at dette ikke er slutten på ME-forskning, at det fortsatt skjer MYE og enda mer enn noen gang før.

Aldri har forsker-interessen for temaene ME og virologi, immunologi og forskning vært større enn det den er nå. Aldri har det vært bevilget så mange penger og aldri har det vært involvert så store og anerkjente navn i forskningen som akkurat nå. Det forskes bredt og på mange ulike steder, det bevilges mye penger og det kommer til å bli bevilget mer. For det er forskningen som teller. Mange forskere mener at ME er en immunologisk sykdom etter de resultatene som nå foreligger og jeg vil anta at forskningen vil gå i den retningen i tiden som kommer.

At ME er en immunolgisk lidelse synes å være mer og mer gjeldende i det internasjonale forskningsmiljøet. I en artikkel i LA Times skriver Prof. Levy og Dr. Peterson dette:

Nåværende konsensus er at kronisk utmattelsessyndrom antageligvis er forårsaken av en forstyrrelse i immunsystemet. På måter som ikke er helt klarlagt, opprører denne forstyrrelsen immunsystemet over lengre tid og fører til at kroppen blir hyper-responsiv og produserer en stor uttømming av giftige substanser, som deretter forårsaker utmattelsen, muskelverken, hodepinene og den mentale forvirringen som er assosiert med sykdommen.

Jeg har oversatt denne artikkelen til norsk, som du kan lese her.

Vi vet fortsatt ikke hva som er årsaken til ME. Vi vet ikke akkurat hva det er som skjer i kroppene til de som blir syke, men vi vet mye mer nå enn før om at det skjer ting med blant annet immunsystemet. Dette er vist i mange studier som påpeker avvik og problemer hos pasientene. Vi vet at pasientene blir sykere av å presse seg fysisk for eksempel.

Håpet er at noen finner ut mer om hva ME skyldes, og ikke minst: hvordan man kan behandle det!

I mellomtiden er det slik at selv om vi ikke vet alt om årsaker, så kan vi fortsatt hjelpe de syke pasientene. Akkurat som vi hjelper andre syke pasienter som har smerter, energiproblemer, søvnproblemer og så videre. Selv om det er symptombehandling, og ikke en kur, så gjør det noe med livskvaliteten til pasientene og det gjør at de ikke blir sykere.

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.