Kona di gjør ikke Lightning Process riktig, derfor blir hun ikke frisk.

36

Jeg har fått med meg en debatt på Twitter i løpet av de siste dagene hvor folk nå er ganske fortørna og forbanna (ja, jeg sier det rett ut) over Barneombudets fremhevelse av Lightning Process og Live Landmarks metoder. Jeg er like fortørna selv.

Det foregår mye der som jeg ikke har vært en del av, derfor vil jeg anbefale dere et par bloggposter som jeg synes dere skal lese.

Den første er enda en pasienthistorie om hvordan Lightning Process fungerte, det er en fibromyalgipasient som forteller og bloggposten kan du lese her.

Den neste er helt utrolig. Det er en bloggpost hvor Trude forteller om at Live Landmark har faktisk ringt til mannen hennes, etter en Twitter-samtale, og fortalt ham at hans ME-syke kone ikke blir frisk fordi hun ikke gjør Lightning Process riktig. Eier hun ikke skam i livet? Hvor er etikken i det disse LP-coachene driver med, når de blir konfrontert med at folk blir dausjuke av å følge deres «metode», men velger å avfeie det på denne måten? Det er viktig å påpeke her at de behandler og gir råd til alvorlig syke mennesker! Det bruker å følge et slags STORT ansvar med sånt…

Les selv og gjør deg gjerne opp din egen mening om LP. Vil du ha en kritisk og grundig gjennomgang av metoden anbefaler jeg bloggposten hos Gunnar med sin analyse av Phil Parkers Lightning Process.

Jeg hadde egentlig tenkt å holde meg unna denne debatten, men jeg blir altså helt matt.

Heldigvis vet vi at det foregår mye seriøs forskning på ME rundt omkring. Biomedisinsk forskning som ser på mulige årsaker, avdekker dysfunksjoner og avvik ulike steder i kroppene til ME-syke (bl.a. i hjernen, spinalvæsken, immunforsvaret) og funderer på mulige behandlinger. Det har vært lite forskningsmidler å få for ME-forskere, men det ser ut til at det kan bedre seg litt nå. Det føles som om sykdommen faktisk blir tatt litt mer på alvor –i de miljøene som faktisk teller.

Selv om Landmark og Aktiv Prosess driver knallhard markedsføring og gjør seg til venns med folk som har påvirkningskraft, kan jeg aldri i livet tenke meg at noe slikt klarer å få innpass der det virkelig teller. Dessverre er syke mennesker desperate etter løsninger, og mange vil nok fortsatt bli fanget i garnet til rovfiskerne i fortvilelsens hav…

~ «Net Profit» by Hengki24 @ Deviantart ~

~ Kanskje dette er en «rovfisker i fortvilelsens hav»? ~

 Oppdatering 18. mars 2013: Den her omtalte LP-coachen Live Landmark har tatt kontakt med meg angående ting i denne bloggposten som hun mener ikke er riktig. For ordens skyld er hennes ord at «vil jeg hermed avkrefte at jeg har fortalt noen at de ikke blir friske fordi de ikke gjør Lightning Process riktig.»

Share.

About Author

36 kommentarer

 1. Ja, det er helt sykt hvordan de holder på!
  Jeg har selv vært på LP kurs, og kunne skrevet så mangt om de opplevelsene… Opplevelsen var veldig god de første månedene, jeg må være knallgod på placebo, for etterhvert ble jeg dårligere igjen, og etter en kraftig influensa, var slaget tapt igjen. Og hva fikk jeg beskjed om..; «dette er du så god på», altså sykdom, «gjør noe annet»! «det må være noe du ikke gjør riktig!» Jeg brukte ET ÅR med fortvilelse og kamp for å få til, før jeg innså at slaget var tapt, det var ikke min skyld allikevel…Og nå ligger jeg her sykere enn noensinne…
  Må også nevne at kursholderne må være klar over at flere blir sykere, eller at det ikke virker for alle, for Landmark har også kontaktet meg da hun fikk nyss om min forverring. Så at de ikke er klar over det er bare tull. Og det er heller ikke fordi jeg ikke gjør det riktig, for jeg har vært hos flere coacher, så desperat har jeg vært…
  Takk gud for at jeg er ferdig med det!
  Var kanskje ikke her jeg skulle skrevet om min erfaring, men bare følte for å dele den et sted:)

  • Takk for at du deler av din opplevelse Pinup! Jeg tror at det er viktig at folk leser og får høre om hvordan forskjellige folk har opplevd LP. Nå har vi hatt noen år med mange mirakelhistorier i media, og det bør komme en motvekt til dette.

   Så langt har det dessverre ikke vært mange i media som er interessert i å skrive eller sende noe om «baksida av medaljen» her.

   Jeg tror nok at vi pasienter er SÅ klare for å bli friske og leve livet igjen, og har SÅ mye vi gleder oss til at vi kan presse oss en god stund og fortrenge de symptomene vi måtte oppleve fordi vi så gjerne vil tro at vi nå begynner å bli friske.

   Interessant at du nevner det at Landmark ringte deg da hun ble klar over din forverring. Det viser jo at hun snakker usant til pasienten Trude som blogget om dette, da hun hevdet å bare kjenne til to det «ikke virket for».

  • Takk Erlend. Jeg har sett den, men ikke orket å kommentere. Kronikken er så vag, og samtidig ganske merkelig synes jeg.

   Medforfatteren på denne kronikken, overlege Egil Fors, har forøvrig en plass i Helsedirektoratets Fagråd for CFS/ME. Jeg er litt betenkt over det finnes en så tett kobling mellom LP-folkene og de som sitter i dette fagrådet.

 2. Jeg er av dem som er skeptisk til alt som minner om hjernevask, uansett. For meg er dette uetisk.
  Og etter hvert fremstår disse LP-couchene som rene misjonærer, på vei ut i verden med den rette tro. Driver oppsøkende virksomhete gjør de også, virker det som.

  Får bare håpe dette ikke blir statsreligion som tvinges på ME-pasienter eller for den saks skyld, folk med psykiske plager. Jeg grøsser ved tanken. Kan jo ikke nekte folk frivillig å la seg hjernevaske, men å markedsføre dette på denne usympatiske måten, ja her blinker alle røde lys for meg.

  • Takk for kommentar Ugle! 🙂

   Jeg tror ikke LP kommer til å bli noen «statsreligion». Men vi har jo sett at noen lar seg begeistre så mye av LP at de forsøker å få pasienter til å ta det. Folk har fått råd på NAV, hos leger, av annet helsepersonell om at de må prøve LP. Jeg er vel litt betenkt over at helsepersonell kan råde pasienter til å gå inn i et slikt udokumentert opplegg de må betale av egen lomme og som drives av private, ikke helsefaglig utdannede aktører.

   Men jeg skjønner jo at en del av disse legene som anbefaler det vil sine pasienter vel, og prøver å foreslå noe de har hørt om som de tror kan hjelpe. Jeg tror at hvis disse legene satte seg mer inn i hva LP går ut på og handler om, så ville de ikke foreslått det til pasienter med en sykdom som ME.

   En del av dem tror nok også at ME først og fremst er psykisk, eller psykosomatisk eller hva man skal kalle det – og at et slikt «motivasjonskurs» derfor vil være lurt. Disse legene bør kanskje sette seg mer inn i den biomedisinske forskningen bak ME?

   • En kort kommentar: Jeg forstår godt at ME-pasienter reagerer på dette. Men det er nok sånn at mange med det som ofte kalles psykosomatikk eller andre psykiske plager, også vil motsette seg dette og anse «motivasjonskurs» for både krenkende og malplassert. Kan ikke se at det er egnet for andre enn dem som frivillig vil underkaste seg en type «hjernevask».

    • Veldig, veldig desperate mennesker. Tror ikke de tenker på at de vil komme til å bli «hjernevasket», tror de bare er klare til å gjøre og tro hva som helst, bare de kommer ut av det sykdomshelvetet de lever i.

     Skjønner godt at de med psykiske plager heller ikke vil gå gjennom noe sånt. Jeg har ikke noe belegg for å si det kanskje, men jeg er skeptisk til om dette er noe for psykiske sykdommer også.

     • For meg er det noe grunnleggende som skurrer her. Kan ikke identifisere meg med dette synet på mennesket. Prøver å se dette i større samfunnsmessig sammenheng. Tenker at denne typen løsninger på problemer vi mennesker har, med sykdom som ME eller psykiske lidelser av ulik art, utmattethet osv., det er en form for overfladiske reparasjonsforsøk. Og jeg lurer på hvem som tjener på dette? De som tar seg betalt for kostbare LP kurs når mye av dette kunne vært lagt ut på nett eller utgitt som bøker til selvhjelp, for de som måtte ønske det? Men kan heller ikke fri meg for at det ligger en eller annen skjult ideologisk agenda her….
      Nei, jeg tror mange med psykiske lidelser ville oppleve dette som krenkende, de vil heller ikke oppfattes som noen som tenker negativt, feil ikke innretter seg eller ikke vet sitt eget beste. Synes det er et veldig negativ menneslesyn å tilskrive pasienter dette. Kanskje coachene selv trenger å tenke mer positivt? (klarte ikke å dy meg for å bli litt ironisk her)

 3. Jeg kan verken følge eller forstå Landmarks argumentasjoner. Hennes retorikk og måten hun formidler på gir meg assoaisjoner til fanatisme. Er hun virkelig så naiv at hun tror at alle responderer positivt på LP? At LP er effektivt for alle? Eller er hun kynisk? Og hvorfor denne hardnakkede arrongansen overfor ME-pasienter?

  Jeg kjenner ikke henne, har ikke prøvd LP, men i mine øyne så fremstår hun som en lite lydhør person med bastante meninger. Det er lite tillitsvekkende.

  Ja, jeg er enig med deg i at hun krysser noen etiske grenser ved å bevege seg inn i denne pasientgruppa slik hun gjør. Hun bare buser på og stikker kniven i såret, gang etter gang.
  Og noen i helsevesenet burde sette foten ned for slik fremferd.

  Håper LP versus ME det kan bli et tema i erfaringskonferansene. Med fokus på etikk. Og den interne forskningen med statistikker er jo parodisk. De holder jo ikke vitenskapelig standard.

  Jeg blir rystet over at de LP-coachene kan kalle seg coacher. De fremstår som LP predikanter og Phil Barker-disipler. For det de lærer fra seg er dogmer og selvhypnose.

  Det skulle vært interssant å latt en sekt-ekspert / forsker gjøre en vitenskapelig analyse av denne LP-metoden…
  Noen som føler seg kallet?
  Du er jo sosiolog 🙂

  Vil takke alle som deler sine LP historier. Det er skremmende lesning.

  Ja, Landmark er en rovfisker i fortvilelsens hav…

  Det er sikkert en rekke allrighte LP-predikanter også… Men denne rigide læren deres er jeg svært betenkt over…

  • Kjære Bambi!

   Ja, jeg må si at jeg har tenkt på LP som en «sekt-aktig» greie! Og jeg er ikke den eneste, se for eksempel denne artikkelen fra psykolog Bente Dahl: http://menytt.wordpress.com/2010/10/06/lp-og-helbredelse-av-homofile-nordlys-06-10-10/

   Hun viser hvordan det er sterke likhetstrekk mellom kristne sekters helbredelse av homofile (!) og LP!! Virkelig en interessant artikkel!! (Jeg mener også å ha sett noen artikler på engelsk om dette, men klarer dessverre ikke å søke etter dem nå.)

   Jeg tviler egentlig ikke på at en del av de som har utdannet seg til LP-coacher virkelig ønsker å hjelpe mennesker. Men hvis de tror at de skal klare å helbrede ME-pasienter med denne metoden, så synes jeg ikke de vet nok om hva sykdommen er. Da snakker jeg om ME, og ikke ulike andre typer utmattelsesstilstander eller utbrenthet.

   Det er sikkert noe i LP-metodikken som vi også kan bruke i våre liv. Mange alvorlig syke får depresjoner og katastrofetanker, og det er jo ikke rart! Det er mye forskjellig motivasjonsteknikk og tanketeknikk osv. vi kan bruke for å håndtere det. Men vi trenger ikke gå på LP-kurs og betale 15.000,- for å lære det altså! 🙂

   • Enig med deg, mange av oss trenger det ikke. Jeg går selv på et ME mestringskurs nå i regi av LMS på sykehuset. Vet du at det er absurd nok, et demotivasjonskurs(!) For informasjonen er sprikende og det blir tatt for gitt at alle vi ME pasienter er demotiverte og med katastrofetanker… Så man blir sittende å forsvare / beskytte seg mot feilaktig info og forståelse av mE… Det er utrolig…

    • Wow.. sjokkert over å høre det!

     Ikke engang helsepersonell klarer å beskytte seg mot myter og oppfatninger om pasienter.

     Må nesten fortelle en liten historie: Ca. ett år etter at jeg ble syk hadde jeg fått kontakt med noen damer i samme situasjon, og vi avtalte å møtes. Jeg var litt skeptisk – ville det ikke være dumt å være for mye sosial med bare med-pasienter? Kom det til å bli en «deppe-klubb» over hvor fælt alt var for oss? Jeg tok grundig feil!! De er de mest livsgledespredende, herlige menneskene jeg vet om, med så mye godt humør og pågåenhet og utholdendhet at det tar helt pusten fra meg!!

     Man trenger ikke være deppa, demotivert og ha katastrofetanker fordi om man er syk! Og ikke HELE tiden heller, om man så blir rammet av det i perioder!

     Å måtte sitte som pasient og forklare og forsvare seg mot slike misoppfatninger – DET er slitsomt det…

     Håper du ga kursholderne tilbakemelding om hvordan du oppfattet kurset slik at de kan justere seg.

     • Jeg og en annen deltager skal faktisk sette oss ned i morgen og gå gjennom det hele.
      Vi har 1 gang igjen. Da skal vi komme med kritiske men konstruktive innspill, og prøve å nyansere bildet…

      Sukk, kunne skrevet en hel avhandling om dette…

      det handler hovedskalig om at de ikke tar hensyn til kriteriene, og feier alle diffuse utmattelsesestilstander under en kam.

      Legen på sykehuset (som forsker på fatigue) tror ikke på den biomedisinske tilnærmingen…

      Noen av de veiledende rådene vi får er så villedende, at…

      Jeg er så hjertens enig med deg, har møtt mange med ME etterhvert. Og de fleste er sprudlende, energiske, og ressursterke mennesker – som ikke lengre har fysisk kapasitet til å være seg selv… Men de VIL jo!

     • Jeg kjenner også til at mestringskursene for ME her jeg bor, handler mye om motivasjon, muligheter, tankens kraft er viktig osv. Man får også vite at mange blir helt friske av mestringskurset. Lurer på om de snakker på samme måte på andre mestringskurs? Vel, det vet jeg faktisk at de ikke gjør. For mange år siden deltok jeg på et slikt kurs jeg definitivt IKKE skulle vært med på. Der var det ikke mye snakk om muligheter tankens kraft, gitt. Bare undervisning om symptomer, hvordan holde dem i sjakk og hvordan unngå stress. Og friske kunne vi i alle fall aldri bli!

      Jeg kjenner faktisk to av dem som holder på med mestringskursene, men de vet ikke at jeg har ME. En gang ble det snakk om dette flotte tredagers kurset fra England og at mange med ME hadde blitt friske av kurset. Jeg skjønte at hun ene som er og holder mestringskurs var positiv til LP. Selv kokte jeg innvendig, men hadde ikke ork eller guts til å ta debatten der og da.

      Og er det én ting ME-syke ikke mangler, så er det motivasjon!!

    • Hei, dette er min erfaring også, selv om jeg ikke har ME. Det er som om enkelte, faktisk ganske mange innen helsevesenet møter enkeltpasienter med hodet fullt av generaliserte sannheter.
     Mye fordommer og stigmatiseringer der ute, mot mange «grupper» av pasienter.

     • Ja, jeg skjønner ikke hvorfor de ikke er mer nysgjerrige på oss… I stedenfor å tre generaliserte sannheter over hodet på oss, kunne de ikke ta Sokrates varianten? Stille spørsmål, vise interesse og prøve å gå veien med oss???

 4. Hjelpe og trøste og bære! Er det virkelig mulig? Blir jo overhodet ikke det samme, men ser for meg at språklæreren min hadde ringt mannen min for å fortelle ham at jeg ikke prøver hardt nok… Dette minner mer og mer om den type hjernevask som drives i lukkede sekter. Hver gang jeg hører om disse LP greiene, så er det noe negativt. Nei, jeg beundrer dere som i tillegg til å slite med ME dagliglivet, skal måtte forholde dere til slikt! Og så flott at sånne som deg tar tak i det og sprer slike historier, slik at flere som har opplevd det samme forstår at det ikke er dem selv det er noe galt med…

  • Tusen takk for kommentaren Hege!

   Det betyr faktisk en del at du som er frisk og utenfor dette her ser poenget med det vi skriver. Det er ikke bare en «lynsjestemning» fra «hysteriske ME-kjerringer», det er faktisk en reell bekymring og en viktig kritikk av uetiske og tildels helseskadelige metoder.

   Jeg tror det er veldig viktig å få spredt ulike personers oppfattelse av hvordan LP har virket for dem, både positive og negative.

   LP har fått mye mediedekning i forhold til «mirakelhistoriene». De som har blitt liggende i mørke rom etterpå hører vi ikke så mye om. Les for eksempel denne hjerteskjærende kommentaren fra Vibeke: http://ialleretninger.wordpress.com/2011/09/28/du-kan-umulig-eie-skam-i-livet-live-landmark/#comment-118

 5. Blir betenkt over Barneombudet sine ord. Tenk de alle de barn som har blitt dårligere etter LP. Hvem representerer dem når Barneombudet er vilselett. Ser han ikke hvem som har økonomisk vinning av det her? Markedsføringen er karismatisk og det ser ut til at mange fremdeles lar seg å forføres. Det er bra alle de som har dårlig erfaring av LP forteller om hvordan det er. Idealisme kan være en nøtt å knekke, men vi syke trenger realisme.

  • Det er en helt legitim betenkning kjenner jeg Anna-Lena. Barn har selvfølgelig ikke de samme forutsetningene for å vurdere behandlingstilbud som vi voksne har. Desperate foreldre vil gjøre nesten hva som helst for å hjelpe barna til å bli friskere.

   Barneombudet har en offentlig rolle som ALLE barns beskytter. At han går ut og taler positivt om LP som behandling for ME, synes jeg er over grensen. Jeg skulle likt å vite hvor mye LP-propaganda han er foret med på bakrommet… Heldigvis har han nylig hatt et møte med ME-foreningen, får håpe han lærte noe der!

 6. Liten kommentar til Bambi der oppe: Tror kanskje noen av helsepersonale blir rådløse når oppskriftenes deres ikke stemmer. Og så har de vel instrukser fra noen over seg. Noe av det verste med dette er at det kan oppleves «patronising». Som om pasienten ikke selv vet sitt eget beste, dvs. ikke vil innrømme sine negative tanker, katastrofetanker (som jeg tror de fleste mennesker har et snev av, det er altså helt normalt) eller depresjoner for den del.
  Kunne vært spennende å høre hvordan det gikk videre med deg og kurset ditt. Har du en blogg?

 7. Nei, men hun andre har blogg…

  Hun har gitt signaler om at hun skal skrive noe om mestringskurset når vi er ferdige. Det er noe med å fordøye hele pakka først.
  Kan ev hinte om det i kommentarfeltet her, dersom det blir aktuelt. Også kan ev supplere med en gjeste kommentar.

  Jeg kan i alle fall røpe hva legen sa til ei: «hun måtte ikke legge seg ned på sofaen for hun kunne smitte dattera (med sånn somatiserende adferd)»

  Har du blogg? Du skriver så mye klokt. Støter jo på deg både her og der for tida.

  • Nei, jeg har ikke blogg. Men jeg følger med på mye som handler om kronikere og langtidssykemeldte. Jeg har opplevd krenkende ting selv ja.
   Den legen du siterer bør nok utvide horisonten sin litt når det gjelder somatisering. Det finnes andre forståelser av dette enn at pasienten bare kan ta seg sammen.

   • Ja, det er genialt at folk blogger om disse tingene, deler personlige erfaringer og sprer informasjon.
    Da føler man seg ikke så aleina om å opplevde disse krenkelsene.

    Ser man med galgenhumoristiske briller på hvordan man blir bemøtt i helsevesenet så er det jo nærmest parodisk. Men sannheten er dessverre annerledes: det er blodig alvor for oss som opplever det. Og mange blir traumatisert. Og sykere,

    Det gjør ikke saken bedre at Lp formidlere og andre #frelsere» kommer på banen.

  • …..»morsom» lege det der…så den «somatiserte adferden» kan smitte over på barna ja.
   Selv tilbringer jeg jevnlig tid på sofa`n for restitusjon og hvile pga ME. Det eldste barnet mitt har vært på kretslaget i friidrett og det yngste har 6 i kropssøving… Lenge leve fordummende fordommer…!! Stå på alle sammen og god helg 🙂

 8. Jeg blir sjokkert gang på gang av å lese slike historier. Klarer aldri helt å slutte å la det sjokkere, selv om jeg vet godt hva LP er og hva de driver på med. Blir både satt ut og sint, og ikke minst frustrert – og lei!

  Håper at store forandringer er i ferd med å skje nå, med mer seriøs ME-forskning som faktisk har noe for seg og kan HJELPE pasientene i det lange løp.

 9. Hmmm… jeg kommer bare på ett ord for en prosess/et stoff som er avhengig av *tro* for å virke.

  Det begynner på p og slutter på ebo.

  Ellers i helsevesnet brukes det nesten som et skjellsord. Skjønner ikke hvorfor at LP har havnet i en annen særstilling?

  Ja, det var dagens lille ironiske utbrudd.

 10. Angående oppdateringen fra 18.mars….
  hmmm…. men hun (LL) har sagt på twitter at LP er som en slankekur. Følger man ikke dietten, kan man ikke forvente resultater… da er det jo uansett logisk å konkludere at her er det opp til hver enkel sin innsatsvilje når det gjelder resultater…
  Jeg hører: det er pasientenes ansvar når effekten uteblir
  Enten er det jeg som er treig, eller kommunikasjonen derfra som er noe grøtete.

 11. Oppfordrer alle til å lese kommentaren til forskerne Fluge og Mella på Haukeland, ang LP og hvilke pasienter som kan ha hjelp av den type metoder. Artikkelen er fra Aftenposten, A-magasinet, og omhandlet forskningen på Rituximab.

  Skulle tro at LP-coachene også hadde forstått såpass!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.