Verdensbankens rapport om likestilling 2012

1

Verdensbankens rapport om likestilling for 2012 har kommet. De sier at kvinners liv er drastisk forbedret når det gjelder rettigheter, utdannelse, helse og tilgang til jobb og inntekt de siste 25 år.

Men det er fortsatt store gap. Den verste forskjellen er kvinners livslengde i forhold til menn i utviklingsland. Å jobbe med å tette dette gapet er et mål, men også smart samfunnsøkonomi. Større likestilling kan blant annet bety økt produktivitet og bedre muligheter for neste generasjon.

  • Lønnsforskjeller og ulik økonomisk selvstendighet er også et viktig tema.
  • Kvinner representerer 40% av verdens arbeidskraft, men besitter bare 1% av verdens formue.
  • Det er 3,9 millioner «savnede» kvinner og jenter under 60 år hvert år i utviklingsland.
  • Kvinner har ansvaret for 60-80% av alt hus- og omsorgsarbeid.
  • 1/3 av kvinner dør i sine reproduktive år.

Det er altså fortsatt et langt lerret å bleke når det gjelder likestilling og kvinners rettigheter.

Du kan lese et sammendrag av hovedbudskapet i rapporten her.

In many areas of women’s agency, including political voice and representation, differences between men and women remain entrenched, even in very rich countries and despite nearly a century of women’s activism.

Norge og Sverige blir trukket frem som et positivt eksempel i rapporten i forbindelse med svangerskapspermisjon:

Policies that provide both paternity and maternity leave and make the former mandatory (as in  Iceland, Norway, and Sweden) have the advantage of not being biased against women while also helping to shift the underlying norms about care. But this approach may be financially beyond the fiscal capacity of many developing economies. (s. 27)

~ Utsnitt fra en graf (s. 243) som viser fordelingen mellom kvinners tid i arbeid og i hus- og omsorgsarbeid. Som vi kanskje kan forvente viser den at menn fortsatt bruker vesentlig mer tid på arbeid enn kvinner, og at menn gjør mye mindre hus- og omsorgsarbeid. ~

 

Share.

About Author

1 kommentar

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.