Usmakelig av TV3 om ME-syk mor

8

Jeg regner med mange av dere har sett dette oppslaget på kjendis.no allerede, men jeg ble så frastøtt da jeg leste om det at jeg måtte bare få ropt ut litt.

I programmet «Fristet» på TV3 må deltakerne velge mellom lukrative fordeler for familiene sine og penger til laget de er med på i konkurransen.

22 år gamle Niklas får valget mellom å sende sin ME-syke mor på Lightning Process-kurs «et opplegg mange mener kan ha positiv effekt for ME-syke» (TV3 sine ord) eller å få penger til laget sitt.

Jeg er ingen reality-fan, men kan godt se at noen finner en underholdningsverdi i at ungdommer blir «satt på prøve» når det gjelder tøffe valg om penger. Men å blande syke mennesker inn i dette, det er så moralsk forkastelig og stygt at jeg blir rett og slett kvalm. Jeg reagerer selvfølgelig også på at TV3 på denne måten promoterer LP som et opplegg ME-syke kan ha positiv effekt av.

Når Niklas velger pengene, må han ringe hjem til mora og fortelle om valget sitt.

Generalsekretær i ME-foreningen, Ruth Astrid Sæther, sier følgende:

– Jeg synes ME er så alvorlig at det er moralsk suspekt å bruke det som element i et underholdningsprogram. Dette er et slag under beltestedet for alle som er rammet av ME, sier hun.

Generalsekretæren mener mora til 22-åringen burde sluppet å bli dratt inn i reality-tv på denne måten.

– Jeg synes det er betenkelig og alvorlig at en alvorlig syk mor blir brukt på denne måten. ME er fortsatt en misforstått og lite kjent lidelse. Dette er ikke måten å bidra til folkeopplysning på. Du tuller ikke med ME, sier hun.

Hun påpeker også at det er det offentlige hjelpeapparatet som har ansvaret for at ME-pasienter får den behandlingen de trenger, og ikke en realitydeltaker.

Hun forteller også at opplegget som 22-åringen får mulighet til å tilby mora, ikke er vitenskapelig dokumentert, og at det kan beskrives som et treningsprogram.

Det har vært nok av psykologiske studier som viser hvor langt vi mennesker er villige til å gå når vi blir satt under press. Milgram-eksperimentet viste at forsøkspersonene var villige til å gi andre det de trodde var et dødelig, elektrisk sjokk. Det viser at et vanlig menneskes lydighet overfor en øvrighet er mye større enn mennesket selv tror, i forhold til sin egen frie vilje og samvittighet.  Stanford-eksperimentet der noen studenter spilte «fangevoktere» og andre «fanger» måtte avbrytes da «fangevokterne» levde seg så sterkt inn i rollen at de begynte å mishandle sine medstudenter. Lignende «øvelse» ser vi nå i Big Brother.

Jeg håper at alle som orker og alle som har en stemme vil si fra på en eller annen måte til TV3 om at dette er ikke grei underholdning. Å måtte «ofre» sin ME-syke mor for å gi penger til laget sitt i en reality-konkurranse er ikke underholdning.

Den beste måten å si fra på er kanskje ved å ikke se på TV3? Eller har dere andre forslag?

Så kan vi ta debatten om realitysjangeren generelt og om denne blir mer og mer brutal og vulgær en annen dag…. nå må jeg gå og roe ned blodtrykket litt!

 

Share.

About Author

8 kommentarer

 1. Eirik Randsborg on

  Du kjenner meg, jeg kunne ikke la være å kommentere hehe, spesielt til de som mente at det var valget vedkommende foretok som var uetisk.

  «Nå må jeg først si at jeg er helt enig med ME-foreninngens kritikk. Til dere som mener valget som ble foretatt er uetisk, at han ikke ville hjelpe moren. LP er et treningsprogram som er satt sammen av blant annet nevrolingvistisk programmering, osteeopat og hypnoterapi. Deltakerne blir på forhånd silet slik at det bare er de som tror at det vil hjelpe som får lov til å delta, og at deltakerne blir fortalt at de ikke «har ME, de gjør ME». Det er FULLT mulig at de i familen har diskutert LP før han ble med programmet, og at moren har sagt at dette tror hun ikke på. (LP for ME har vært diskutert blant ME-syke i flere år). Det er ingen dokumentasjon av effekten overhodet. En upublisert studie blant 60 deltakere på kurs i England har funnet at 1/3 blir bedre, 1/3 ble litt bedre, mens 1/3 ikke hadde noen effekt. Og som sagt, det er blant de hadde TROEN på at det ville virke. Nevrologen som foretok undersøkelsen har uttalt til Dagens Medisin at LP er «unødvendig for flertallet av ME-pasienter». Og etter hvert har det begynt å komme fram historier der pasienter har blitt VERRE etter å ha tatt kurset. (Pressen skriver jo stort sett om «hallelulja-historiene 🙂 )

  På den bakgrunnen, vil jeg hevde at det IKKE er uetisk valg, men situasjonen sett under ett, faktisk et klokt valg å ikke utsette moren for en behandling som savner vitenskapelig dokumentasjon, og som KAN gjøre henne dårlgiere.

  Det uetiske er selve programmet.»

 2. Takk for advarselen.
  Har ikke sett og kommer i alle fall ikke til å se, etter dette.
  Er det rart det «går åt skogen»?

  Ha en fin kveld.
  Ps interessant med artikkelen og intervjuet.

 3. Nå har jeg ikke TV3 lenger, og etter å ha lest dette tenker jeg at det er kanskje like greit. Fysj! Jeg lurer på om det hadde blitt akseptert at man gjorde sånn hvis moren hadde en annen sykdom?

 4. Hva med å si opp TV-abonnementet i protest? Tror det vil bli tatt mer ad notan dersom dette får økonomiske konsekvenser for TV-selskapet. Selv har vi ikke TV3 og synes vi klarer oss bra uten.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.