Jeg har lest… «Kronisk» (Anna Tostrup Worsley)

9

KroniskNoe må man jo foreta seg når man ligger flatt ut med en kropp som ikke vil være oppreist, og  gå løs på den store bunken med «bøker jeg skal lese» virket som en god idé i dag.

«Kronisk» er en bok jeg har ønsket å lese lenge, ikke minst fordi jeg har fått stifte bekjentskap med forfatteren via bloggen «Diagnostisert», litt kontakt på nett, og mye inspirasjon i hennes blogg «365 pain-free days».

Kort fortalt handler (en del av) boken om Annas sykehistorie og hvordan hun blir rammet av den ene ulykken etter den andre – ulykker som skader henne på måter det er vanskelig å forestille seg. Å ligge mange døgn med brukket rygg uten å få smertelindring på et sykehus i Indonesia, knust rygg, whiplash, å trene seg opp til å gå igjen etter stadige operasjoner, feilbehandling i helsevesenet som er så grovt at man bare gisper når man leser det…

Ja, for jeg må innrømme at de første 100 sidene leste jeg med haken ned på brystet og vidåpne øyne – var det mulig?! Hvordan kunne et menneske overleve de skadene og de belastningene Anna blir utsatt for?

Sinne, sorg, medfølelse og en gjenkjennende angst for sykehus strømmet gjennom meg mens jeg lå der i senga med boka støttet opp av puter. Men ikke snakk om at jeg klarte å legge den fra meg, denne skulle leses fra perm til perm!

For midt oppi det hele så utviser Anna en helt ekstraordinær overlevelsesevne, tro på at det skal gå bra! Og det er derfor denne boken er så mye, mye mer enn en sykehistorie. Det blir så man heier på henne når hun møter så mye motstand at hun nesten ikke eksisterer mer – ikke gi deg Anna!! Ikke gi deg!! For så å juble og sprelle litt med beina under dyna når hun reiser seg og går igjen! Når «systemet» har gitt henne opp og ikke kan tilby annet enn uføretrygd og saksbehandlere som aldri svarer på telefonen, finner Anna sine egne løsninger og metoder for å klare å ha et verdig liv, på tross av at hun er en kronisk smertepasient.

Jeg må innrømme at jeg ikke henger helt med på en del av de alternative tilfriskningsteoriene hennes underveis, men det er jo heller ikke poenget at alle skal være enige. De innsiktene hun kommer frem til, de hindringene hun overvinner – de tar man bare inn over seg og gleder seg over på hennes vegne.

Ja, det var ikke fritt for at det kom noen gledestårer på slutten også… Men jeg skal ikke røpe mer. Jeg vil bare sterkt anbefale alle å lese denne boken, enten man selv er syk eller ei. Anna skriver rasende godt, og med en humor og snert jeg virkelig har sansen for. Dette blir aldri en «syns synd på meg»-bok, og jeg er helt enig med Maria som kaller dette en «helsethriller».

Det ble vel ikke en helt «vanlig» anmeldelse dette, men boken gjorde så sterkt inntrykk at disse ordene bare måtte ut.

For en herlig dame!!

Jeg heier på deg, Anna!! 🙂

~

Noen andre:

Kaffedamens bokanmeldelse

Marias Metode: «Kronisk» – en helsethriller

Revmatikerbloggen: Yrke: Profesjonell pasient

TV2: Ville ikke ha et liv med trygd og rullator

Intervju med Anna på «God Morgen Norge»

Universitas: Horisontal læring

Diagnostisert – En profesjonell pasient tar pulsen på Helse-Norge

Følg Anna på Twitter!


 

Share.

About Author

9 kommentarer

 1. Så bra! Har den boken på ønskelisten. Spent på den!
  Fint å lese at andre virkelig likte den, da frister det mere 🙂
  Du er en knall bokanmelder! Takk, søta! <3

  • Åh, tusen takk! Jeg er jo ingen «proff» bokanmelder, men må bare skrive ut fra mine egne inntrykk. 🙂 Glad for å høre at den fristet! Låner deg gjerne boka hvis du vil lese. <3

 2. Jeg må igjen berømme din skrivekunst. Jeg ser fram til hver gang du legger ut noe nytt på bloggen , simplethen fordi jeg liker å «lese deg». Jeg ser for meg hvordan du spreller med bein under dyna og jubler. Det er ikke bare Anna som er fantatisk, Det er du også.

  Mine forelder var syke fra jeg var ganske ung. De hadde fantastisk humør og var tilfreds. Far spurte en gang: Jeg lurer på om man må være så syk for å ha så godt humør?

  En slik kommentar skal ikke være fordømmende for dem som strever med motsløshet, men du er en av dem som jeg ser for meg har en god dose godt humør. Det skaper livskvalitet, på tross av alt annet!

  • Tusen takk for gode ord Marit! 🙂

   Jeg opplever i hvertfall at mange av de jeg kjenner som sliter mer sykdom har et humør som de friske bare kan misunne dem. En overlevelsesstrategi kanskje? Eller bare evnen til å virkelig, virkelig glede seg over det man faktisk får til?

   Det er jo mye under overflata, som også kommer frem en gang i blant. Men det er jo helt umulig å gå og kjenne på det hver dag, da tror jeg man går til grunne i det.

 3. Ja, Annas bok er bare å anbefale! Klarte heller ikke å legge den fra meg, så godt skrevet. Og ikke minst ble jeg overbevist om hvor mye kraft det er i tankene, jmf. det slitte uttrykket «tenk positiv»

 4. http://www.youtube.com/watch?v=VEqTimv8Ago on

  Thanks for your writing. I would like to say that the health insurance agent also works for the benefit of the particular coordinators of a group insurance cover. The health insurance broker is given an index of benefits searched for by someone or a group coordinator. Exactly what a broker does indeed is try to find individuals or even coordinators which will best fit those desires. Then he gifts his recommendations and if both parties agree, the broker formulates a legal contract between the two parties.

 5. Thank you, I have just been looking for information approximately this topic for ages and yours is the greatest I have found out so far. However, what concerning the conclusion? Are you positive concerning the source?

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.