Bra uttalelse vedtatt på landsmøtet til Human-Etisk Forbund

4

Via Skepsisbloggen fant jeg denne uttalelsen som ble vedtatt på landsmøtet til Human-Etisk Forbund den 29.05. Veldig bra synes jeg!

Ingen liker å bli lurt
Human-Etisk Forbund er bekymret over veksten i alternativbransjen. Gjennom aksjonen ”Ingen liker å bli lurt” har vi satt søkelyset på alternative behandlingsformer. Disse er preget av mangel på dokumentert effekt og det er mange aktører uten relevante kvalifikasjoner.

Vi mener at mange representanter fra alternativbransjen, uten vitenskapelig dokumentasjon for påstandene de kommer med, utnytter sårbare mennesker økonomisk og følelsesmessig. Grunnløse løfter om helbredelse, basert på kostbar alternativ behandling, tilbys mennesker med livstruende og langt framskredne sykdommer, som for eksempel kreft. Human-Etisk Forbund mener dette er kritikkverdig. En annen negativ konsekvens av ”alternativ” tankegang, er at den kollektive beskyttelsen mot sykdommer som for eksempel meslinger og polio svekkes, på grunn av alternativbevegelsens irrasjonelle frykt for vaksiner.

Mange alternative behandlere bryter, bevisst eller ubevisst, med grunnleggende rasjonelle prinsipper for hvordan man skaffer seg troverdig kunnskap. Ulike aktører på dette markedet har ofte forutinntatte oppfatninger om virkeligheten og velger å tro på det som støtter opp under deres oppfatninger. Den alternative bevegelsen preges også av en grunnleggende mangel på vilje eller evne til å vurdere egne metoder og praksis i et kritisk lys.

Humanismens virkelighetsforståelse, etikk og menneskesyn er basert på fornuft og erfaring, rasjonell og kritisk tenkning, empati og medmenneskelighet. Det betyr at vi skal forholde oss til vitenskapelig dokumenterte metoder som grunnlag for vår viten og praksis. Humanismens viktigste fundament er viljen til å endre oppfatning når ny kunnskap krever det. Det som er betegnende for deler av den stadig voksende alternativbransjen er at den bryter med mange av disse prinsippene. Ingen liker å bli lurt!

Vedtatt av Human-Etisk Forbunds landsmøte 29.5.11

Jeg tenker fortsatt på det begrepet som Iskwew en gang lanserte: «Rovfiskere i fortvilelsens hav». Det er jaggu mange av dem der ute.

Share.

About Author

4 kommentarer

 1. Jeg sliter litt, jeg da. Ikke at jeg mener alternativbransjen som helhet er fri for sjarlataner – tvert imot…

  MEN
  Det som mangler i den plakaten er en aksept av at legestanden i stor grad er drevet av markedskrefter – og da med medikamentpushere/legemiddelfirma i bakgrunnen. (Det er bare å se på hvordan forskning blir finansiert – av hvem, med hvilke midler, og om resultatene er etterprøvbare i nøytrale forsøk eller ikke – svært ofte er de faktisk ikke det … ) Å få midler til uavhengig forskining i stor nok skala er så vanskelig at det i stor grad bare er «retrials av anerkjente resulateter som skjer». Og om man får midler og får et kontroversielt resultat er det ikke sikkert at noen vil publisere resultatet…

  Videre har ikke plakaten rom for at det kan være ting der ute som vi ikke vet – ennå. Som vi rett og slett ikke har kunnskap nok til å kunne måle. Det betyr ikke at ikke virkningen kan observeres… (Akupunktur anyone?) Jeg spiser heller ikke påstanden om at «alle vaksiner er ufarlige» – ikke når man faktisk ser på bivirkningene som rapporteres inn. Narkolepsi ble rapportert inn etter den siste influensavaksinen både her og i Finland. Vaksinen er antakelig bra sett på befolkningsbasis (tenk sykefraværsdager og eldres helse) – men ikke for alle enkeltindivider (tenk de som ble rammet). Å ukritisk ta imot uttalelser på det nivået vitner om politisk naivitet.

  Så jeg tror at slik som vi har stilt oss i dag er det behov for en bransje som står i motvekt til den p.t. målbare& p.t. annerkjente vitenskapen. Uten det kommer vi til å stagnere og spise statiner og/eller insulin hele gjengen.

  Så får vi heller leve med at det må utvises sterk forsiktighet i omgang med de alternative… La oss si det sånn… Jeg har gått (og betalt) flere ganger til ubrukelige leger også. Uansett hvordan man snur og vender på det så er det dyrt å bruke noe som ikke virker – enten det er lege eller «utenfor».

  Det jeg ER enig i er at dersom noen kommer med markedsføringslovnader som ikke holder vann – så bør det straffes. Og det gjelder enten du selger medisiner via apotek eller homeopatimedisin.

  • Jeg er ikke uenig i det du skriver. 🙂

   Vi må ha et åpent sinn for det som _kan_ fungere. Det som derimot igjen og igjen i flere studier med ulike metoder har vist seg å ikke fungere, det har jeg liten tålmodighet med.

   At feil skjer og at pengene styrer også innen skolemedisinen må vi ta med i beregningen, jeg oppfatter vel ikke at plakaten til HEF utelukker dette selv om de ikke har skrevet noe om det. Det finnes mange gode eksempler på at behandling utenfor det offentlige helsevesenet fører til at folk blir bedre, og at behandlingen etter hvert blir tatt inn i varmen. Samtidig som det er mange eksempler på at skolemedisinen har gitt behandlinger som _ikke_ hjelper, eller til og med skader.

   Så sånn sett kan du si at vi trenger en alternativ medisin, både som en motvekt og også for å komme inn på nye tankespor og forskningsmetoder. Jeg går jo selv til en behandling på Lillestrøm Helseklinikk som er utenfor det offentlige helsevesenet, selv om jeg ikke selv vil kalle den så veldig «alternativ», men kanskje noen vil det. Dog er dette den utredningen og behandlingen som har hjulpet meg mest i de 3,5 årene jeg har vært syk. Den vekker også interesse fra helsemyndigheter og skolemedisinen nå.

   Vi kan vel slå fast at ukritisk er det uansett ikke bra å være, enten man ser på det alternative eller skolemedisinen.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.