T’ga za Jug

3

Economist har en artikkel om viner fra Balkan som jeg kom over på Facebook nå i dag.

Jeg måtte bare mimre litt, og husker så godt at jeg var på en vinsmaking i forbindelse med lansering av nye viner i Makedonia da jeg jobbet der.

Vinene var gode de, svært gode faktisk. Jeg er litt lei meg for at jeg ikke sparte på noen av de flotte flaskene jeg kjøpte med meg hjem, men hvem kunne vite at jeg aldri skulle tilbake igjen?

Vi ble fortalt en morsom historie om vinproduksjon i Makedonia også. Jeg vet ikke om den er sann, antagelig er det mer en vandrehistorie: Under kommuniststyret ble vinbøndene betalt ved levering av druene ut fra hvor mye vekt leveransen hadde. En stund førte dette til at bøndene overvannet druestokkene, og dermed fikk druer med høyt vanninnhold. De fikk bedre betalt for leveransen, men vinen ble av dårligere kvalitet siden druene inneholdt så mye vann. Ved omleggingen til en mer markedsøkonomisk modell måtte man tenke annerledes, og mange bønder ble rasende da de ikke lenger fikk like godt betalt for de overvannede druene sine. Men noen vinbønder og produsenter klarte seg veldig godt!

«T’ga za Jug» er navnet på en tørr rødvin fra Tikves-regionen i Makedonia, produsert av Vranec-druen. «T’ga za Jug» betyr egentlig «lengter mot sør», og navnet stammer fra et berømt dikt i Makedonia, skrevet av en poet som satt i Russland og lengtet mot hjemlandet Makedonia.

Får du noen gang sjansen til å prøve viner fra Balkan vil jeg anbefale deg å gjøre det.

Jeg var nok ikke beruset av vin på bildet under, men det er tatt på et seminar vi holdt i Makedonia. Prosjektleder var jeg også gitt. Jaja, det var andre tider det! 🙂

Share.

About Author

3 kommentarer

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.