Hva består uka av?

13

Mange spør hva jeg bedriver dagene med. «Du er jo bare hjemme hele tida». Det er ikke så mye, men tida går likevel kjempefort. På grunn av sykdommen jeg planlegge mye, jeg hvile mye og det går med mye tid til smertehåndtering, symptomlindring etc.

Sånn for eksempelets skyld har jeg satt opp en liten oversikt over hva jeg burde gjøre i neste uke. Det er slett ikke sikkert at det blir sånn, men kanskje vi kan ha en sammenligning på slutten av uka?

Egentlig er det sånn at hver dag med aktivitet ute av huset, må etterfølges av en hel hviledag hjemme. Noen ganger kan jeg ha 2 dager på rad, det kommer litt an på hva det er.

Plan for uke 50

Mandag
– Dra til fotograf og hente bryllupsalbum.
– Hjemmesykepleien kommer for B12-injeksjon
– Huske å sende inn meldekort til NAV!!!

Tirsdag
– Hvile
– Forsøke å ta unna noe brev/mailer til Lånekassen, NAV, arbeidsgiver, leger. banken etc.

Onsdag
– Legetime
– Fysioterapeut på hjemmebesøk
– Få ryddet leiligheten før vaskedamer kommer

Torsdag
– Vaskedame kommer
– Muligens dra og levere julegave til venninne? (Eller skal jeg kreve at alle henter sine her…kanskje mannen kan være bud…)
– Den Lille hentes på skolen av mannen, hun skal være til oss nesten frem til jul. Familiemiddag, julekalender, lesing, leking etc. (For å ha energi til dette kan jeg egentlig ikke gjøre noe annet den dagen.)
– Hjemmesykepleien kommer -B12-injeksjon

Fredag
– Dra og kjøpe en julegave til Den Lille på vegne av min mamma som bor i Trondheim. (Kanskje. Å dra «til byen» eller på kjøpesenter er nemlig et sant H******,  men noen ganger må det til.)
– Hvile
– Familiemiddag etc. etc.

Lørdag
– Familietid.
– Pepperkakebaking? Pynting av pepperkakehus?
– Dra og kjøpe juletre sammen med familien. (Selges 2 kvartaler unna.)

Søndag
– Pynte juletre sammen.

I tillegg mangler det selvfølgelig noe viktig på lista her – klare å skaffe og lage til mat!! Det er et ganske viktig punkt, og ikke alltid like oppnåelig.

Jeg veksler en del mellom absolutt hvile – i senga med øyemaske og ørepropper – og generell hvile – liggende i seng/sofa, men kan være på nett, lese litt etc. i løpet av en dag. Horisontalen er «utgangspunktet», og så foretar jeg diverse «ekspedisjoner» ut fra den.

Å «komme seg ut av huset» er noe som krever mye energi og planlegging, og det kan fort ta opp til et par timer: Kle på seg – hvile – sminke seg – hvile – spise litt (pass på blodsukkeret!) – hvile – finne alt som skal være med – hvile – og så endelig komme seg ut og ned alle trappene og inn i en taxi og fraktes ditt ærendet skal gjøres.

Denne uka har jeg fordelen av at mannen er hjemme fra forretningsreise, og det betyr at jeg kan skuffe en del oppgaver med handling og matlaging over på ham. Det er dessuten hans ansvar uansett når vi har Den Lille her.

Så sånn er det. Åh, jeg har også glemt at jeg skal ha med et par ærender på apoteket, pluss skriving/sending av julekort. Og planlegging av en julemiddag med Den Lille + muligens noen venner her, før hun drar. Hmm…Og jeg skulle selvfølgelig gjerne klart å være litt sosial utenfor huset også, eller hatt besøk, men det er det rett og slett ikke tid eller krefter til, med unntak av familien da.

Dette må vel kanskje klassifiseres som en sånn «dagboksbloggpost» som ingen har noe interesse av å lese, eller hva? 🙂 Vel, det skal bli spennende å se hva jeg faktisk klarer!

Share.

About Author

13 kommentarer

 1. Off, jeg vet det er slitsomt å ha det slikt, selv om jeg nok ikke har hatt det helt på samme måten selv. Får håpe du klarer å få unna det du har planlagt. Det gir altid litt god følelse å klare det man har satt som mål:)

 2. Jorunn Andreassen(jojja) on

  huff.. mye ut av huset ser jeg, ting som virkelig koster energi…

  Jeg begriper ikke folk som sier sånn.. ja du som bare er hjemme kan jo bare.. Bare det å gå på do koster energi..

  • Ja, egentlig er det jo ikke mye, men det er likevel mer enn nok for meg. Enda da prøver jeg å kutte til et minimum. Det aner meg blant annet at julegavelevering + handling må vi ordne på en annen måte enn at jeg drar ut.

   Fysioterapeuten sier også at jeg bør holde meg inne på grunn av kulda, jeg blir utrolig mye dårligere og får masse leddsmerter når det er kaldt. Kanskje ikke så rart, fordi kroppen må bruke mer energi på å holde seg varm?

   Så her ligger jeg da, fullt påkledd under dyna med ovnen på full guffe. 🙂

 3. Veldig gjenkjennelig. Føler nesten jeg har dårligere tid nå enn da jeg var frisk, enda jeg ikke gjør noe omentrent. Men dette er nok ikke så lett å skjønne før man er syk selv. Sender deg gode tanker og håper de omdannes til energi slik at du får gjennomført så mye som mulig av dette over! 😉

  KleM`KleM

  • Jeg tror det føles travlere enn da man var frisk fordi alt MÅ være veldig planlagt og kontrollert nå, hvis man ikke skal bli dårligere.

   Dette skjønner ikke friske folk (det er min erfaring), de kan jo tillate seg å «bare» svippe innom her og der, sitte en halvtime lengre på kafé, slite seg LITT mer ut – fordi de vet at de uansett vil våkne relativt uthvilte i morgen. Den luksusen har ikke vi.

   Om vi kunne banke «skje-teorien» inn i hodet på dem alle sammen så hadde de forstått mer kanskje 😉

   • Dette tror jeg du har virkelig rett i… Det er vanskelig aa forestille seg, annet aa tenke paa en gang man har vaert veldig, veldig syk og hvor vanskelig det var aa faa gjort noe som helst. Men det er kanskje likevel ikke en god sammenligning, fordi man ble frisk etterhvert… Uff, det hores veldig vanskelig ut og jeg haaper at du blir frisk snart!!!

 4. Akkurat det Bell4trix skriver har jeg tenkt også, at jeg føler jeg har dårligere tid nå enn da jeg var frisk. Det er så begrenset hva jeg orker, og alt krever energi. Å dusje er noe av det verste jeg kan gjøre, det tapper meg fullstendig… så fordi jeg har en plan om tur ut i morgen formiddag, har jeg tatt dusjen nå i kveld.

  Ønsker deg masse energi, kjære Scat, og så synes jeg du skal overlate til friske venner å hente gavene sine. De trappene dine er jo virkelig skumle… :-/

  Stor klem!

  • Ja, det som vi før regnet som «småting» som dusjing og påkledning og sånt gjør et stort innhugg i energiregnskapet nå, og må dermed regnes med som en aktivitet i seg selv.

   Så tenker jeg også at ting tar lengre tid når man er full av smerter og utmattelse, så det tar kanskje ikke to minutter å lage frokost, men 10. Og da går tida mye fortere også.

   Trappene her er dødsens. 🙁 Vi får håpe at jeg får litt hjelp til akkurat den delen!

   Stor klem tilbake!

 5. Haha…Og jeg er helt enig i det Lothiane skriver. Jeg må planlegge dusjene mine i god tid før jeg skal noe annet. Og gjør aldri noe samme dag som jeg dusjer 😛

  Og enig om trappen! jaiks altså! Men har veldig lyst å besøke deg plutselig likevel! 😉

  KleM til dere begge!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.