Transkripsjon: Om ME på NRK Morgennytt i dag

12

Jeg sitter og forsøker å pusle med et referat fra gårsdagen, men måtte ta meg tid til å se innslaget på NRK Morgennytt om ME i dag.

Innslaget ligger her, og du skal da finne frem til sendingen som heter «Morgennytt 08:30-10:00 29.11.10», innslaget begynner kl. 09.15, ca. 46:44 ut i sendingen.

Oppdatering: Norefall har lagt ut klippet på YouTube, så jeg legger det inn her. Det er litt lettere enn å drive og søke etter det på web-TV. Supert! 🙂

Her er transkripsjonen fra innslaget.

~


Nytt funn i forskningen på ME-syke

Reporter: Vi skal over til nye funn innen forskningen på sykdommen ME, eller kronisk utmattelsessyndrom som det også er kjent som. Det viser seg at ME-syke pasienter og pasienter med en aggressiv type prostatakreft har en ting til felles – de har et nyoppdaget virus i blodet, mener amerikanske forskere. Og i den forbindelse avholdes det en ME-konferanse i Oslo der norske og utenlandske forskere skal møtes.

Velkommen hit til dere to,og til deg først Dr. Saugstad, hvordan rammer ME?

(Dr. Ola Didrik Saugstad, professor i barnesykdommer)

Saugstad: Ja, disse pasientene er jo først og fremst preget av utmattelse. Det begynner gjerne med at de får en infeksjon, og så har de en patologisk utmattelse for eksempel etter en liten anstrengelse. Det tar lang tid for dem å restituere seg, i tillegg så har jo mange av dem betydelige smerter, de har søvnproblemer, de kan også ha kognitive problemer.

Reporter: Hva betyr det?

Saugstad: Det betyr at de kan ha problemer med hukommelsen, de klarer ikke å konsentrere seg slik som andre mennesker, og de har en sykdomsfølelse i kroppen som om de går med en influensa mer eller mindre kontinuerlig. Og noen av disse beskriver dette som om de løper en 400-meter hele tiden, slik at de er alltid på etterskudd. Så det som først og fremst preger dem er denne utmattelsen, som ikke passer med den fysiske aktiviteten de har hatt, og bare små ting kan gjøre at de er utmattet over lang tid.

Reporter: Stig Jeansson, hva vil du si er muligheten for at denne sykdommen kan skyldes et virus?

(Stig Jeansson, virolog ved ME-senteret, OuS)

Jeansson: Man kan ofte begynne denne her sykdommen etter en akutt infeksjon, og denne akutte infeksjonen ligner veldig mye på en virusinfeksjon. Og det kan være slik som folk allment kaller ”nå har jeg fått en alvorlig forkjølelse”.  Så det er et vanlig og gammelt funn, men det vi diskuterer nå er jo om et avgrenset, spesifikt virus, slik du nevnte, dette XMRV, skulle kunne være av interesse her.  Så at det er infeksjoner på en eller annen måte innblandet her, det er ganske så sikkert.

Reporter: Hva er det eventuelt som taler i mot en slik teori?

Jeansson: Jaa… det skulle kunne… i blant ser man jo at det er familiær opphopning av det her, så da kan man kanskje si at det er en familiær tendens som fins her. Men for meg er det veldig mye som taler for at det virkelig er en infeksjon som ligger i bakgrunnen.

Reporter: Saugstad, er det en teori du støtter?

Saugstad: Jada, og som han sier så de fleste starter jo med en infeksjon, og etter hvert så har vi jo funnet betydelig utfall hos disse pasientene i deres immunsystem. Så det er veldig mye som taler for at det er en infeksjon som ligger i bunnen, men det er nok en komplisert sykdom. Det er ikke som når vi blir smittet av et influensavirus og får en influensa. Det er mer komplisert enn som så. Det kan være genetiske forhold som spiller inn, og det kan også være andre forhold som spiller inn sammen med en virusinfeksjon.

Reporter: Hva bør gjøres nå da, for å finne ut om denne teorien stemmer?

Jeansson: Jo, i går så sa Dr. Mikovits og de andre at det trengs mer forskning på det her. For å komme frem til en bedre diagnostikk, som også gjør det mulig å gå inn med en behandling som er rettet spesifikt mot den her sykdommen ME. Men det er et stykke vei igjen, kan man si.

Saugstad: Jeg er helt enig, her må det satses forskning, og amerikanerne satser nå betydelig for å løse dette problemet og det syns jeg vi bør gjøre i Norge også.

Reporter: Ja hvordan syns du norsk helsevesen har håndtert denne sykdommen?

Saugstad: Nei, til nå har jo disse pasientene gått litt for lut og kaldt vann, dessverre, og de er ikke blitt tatt på alvor. Jeg håper at dette forandrer det, slik at de nå blir tatt mer på alvor og… det er jo mange av disse, de sykeste har jo ikke vært i kontakt med helsevesenet, de har jo ikke sett leger på mange år, noen av disse pasientene. Så jeg håper at det kan bli en bedring på de nå, og at de kan få en helt annen anerkjennelse i systemet.

Jeansson: Men samfunnet prøver å gjøre litt, på Ullevål sykehus, som nå heter Oslo Universitetssykehus Ullevål, der er det for noen år tilbake opprettet et ME-senter som spesifikt skal ta hånd om den her sykdomsgruppen, og der jobber man med å bygge opp dette senteret og man kan si at det fortsatt er i en oppbygningsfase, men der finnes profesjonelt personell som virkelig er engasjert i den her sykdommen. Det personellet som jobber her de brenner for å ta hånd om disse pasientene på en skikkelig måte.

Reporter: Men det det altså ser ut til at vi har å gjøre med her, er en ny sykdom som kanskje ikke eksisterte for 100 år siden?

Jeansson: Nei, det tror jeg ikke i det hele tatt, jeg tror at dette er en sykdom som alltid har eksistert, i alle samfunn, i alle etniske grupper. Det man kan si som er mer spesifikt for Norge, det er at vi har råd og muligheter til å ta hånd om den her gruppen og se til dem. Og så er det jo mange andre vestlige land også…

Saugstad: Men det er vel ting som tyder på at dette er en sykdom som er i økning. Det er flere og flere som får det.

Reporter: Her trengs det forskning, det er i alle fall tydelig. Takk for at dere kom hit til Morgennytt.

Share.

About Author

12 kommentarer

    • Hehe, ja min kjære ble også positivt overrasket, viste seg at han hadde stått og snakket med denne legen! 😀

      Jeg visste egentlig ikke at ME-senteret hadde en tilknyttet virolog jeg, så det var jo interessant. Og jeg synes de gjorde et godt intervju, og fokuserte på infeksjoner og at pasientene har mange plager som man må ta tak i.

  1. Pingback: Tweets that mention Blogg~: Transkripsjon: Om ME på NRK Morgennytt i dag -- Topsy.com

  2. Supert! Da fikk jeg sett det jeg også! Topp med all dekning saken får nå! Og JA mere forskning! Fort fort FORT! 😉 *Krysser fingre og tær for litt fortgang så man kan bli frisk!*

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.