Aarseth svarer Gilje i Aftenposten (#XMRV / #ME)

0

Divisjonsdirektør Hans Petter Aarseth i Helsedirektoratet svarer i dag på Anette Giljes kronikk i Aftenposten.

Kan ME-syke gi blod?

HANS PETTER AARSETH

Forbud? Forfatter Anette Gilje kritiserer i en kronikk i Aftenposten tirsdag myndighetene for ikke å forby ME-syke å gi blod, og mer indirekte for ikke å ta ME-sykdommen på alvor.

Hun viser til amerikansk forskning der et såkalt retrovirus, XMRV, er påvist hos et stort flertall av undersøkte ME-syke, mens bare en liten andel av befolkningen har slikt virus. Gilje mener Norge, i likhet med blant andre USA, bør nedlegge forbud mot at alvorlig ME-syke kan gi blod.

Kan ha en rolle.
Norske myndigheter anerkjenner CFS/ME som en sykdom, og helseforetakene er pålagt å ha et tilbud for diagnostisering og behandling. Men det finnes ikke vitenskapelig dokumenterte årsaksforhold eller behandlingsmetoder. Vi kan ikke utelukke at XMRV-viruset kan ha en rolle, men pr. dags dato har vi ikke grunnlag for å bruke påvisning av dette viruset som en diagnostisk test (en andel av de friske får også påvist dette viruset). Hvis det blir påvist, har vi ikke kunnskap om hvorvidt og eventuelt hvordan det skulle behandles.

Spør alle.
Europeiske og norske myndigheter vurderer løpende spørsmålet om hvem som skal tillates å gi blod. Hovedregel er at personer som ikke føler seg friske ikke skal gi blod. Dette spørres det om ved hver blodgivning. Det gjelder alle. Har man påvist CFS/ME-diagnose og ikke føler seg frisk, skal man altså ikke gi blod.

Overføring av CFS/ME med blodprodukter er ikke dokumentert. Et generelt forbud basert på kunnskap om viruset ville bety testing av alle blodgivere. Det ville fått dramatiske effekter for blodforsyningen, og ikke minst for alle de mange friske som i så fall vil få påvist et virus vi ikke kan si noe meningsfylt om.

XMRV-viruset og CFS/ME er foreløpig et interessant spor. Norske fagmiljøer og myndigheter følger utviklingen nøye, og legger dokumentert kunnskap til grunn både for behandling og myndighetstiltak.

Share.

About Author

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.