Deprimerende tidsbruk som sliter på helsa

27

Alle ME-pasienter vet at man må «energiøkonomisere» og «aktivitetsavpasse». Men gudbedre dette er ikke alltid like lett å få til i praksis!

Det er sant det, at man noen ganger kan la klesvasken ligge og gjøre noe hyggelig i stedet. Dessverre kommer det dager da slike oppgaver gjøres. Noen ganger man komme seg på posten for å hente en pakke, på apoteket for å hente medisiner eller til legetimen.

Dette med husarbeid er av og til veldig deprimerende for meg. Ikke fordi jeg misliker å ha det ryddig og fint rundt meg, tvert i mot! Nei, det er rett og slett fordi jeg har så lite energi tilgjengelig i løpet av en dag. Og det føles ganske meningsløst, når det eneste «praktiske» du har fått gjort en dag er å sortere, vaske, tørke og brette en klesvask. Det er ganske deprimerende, når du heller kunne brukt den energien på å ringe en venninne, skrive en hyggelig mail, male et bilde eller noe som i hvertfall ga deg følelsen av å ha fått litt påfyll.

Denne tidsbruken altså…. den må på en eller annen måte være i balanse. Og husarbeid stopper aldri, det vil alltid være noe som skulle vært gjort! Så man kan ikke bare tenke at man skal «få huset i orden» før man kan gjøre noe annet, for da får man aldri gjort noe annet!

Jeg har ikke tall på hvor mange ganger jeg har krøpet rundt på gulvet i feberørska og plukket klær og papirer før vaskedama skal komme. I dag tok jeg en liten hverdagsavgjørelse – dette orker jeg ikke i dag! Nå har jeg halsbetennelse og feber, og jeg orker rett og slett ikke å ligge på gulvet og brette klær før vaskedama skal komme i morgen. Nå skal jeg faktisk høre på kroppen! tenkte jeg. Og fikk heldigvis flyttet vaskedama til tirsdag.

Så spørs det om mannen blir like fornøyd da, når han må komme hjem fra forretningsreise til et rotete, uvasket hus. Det passer jo ikke så godt, når vi skal ha Den Lille på besøk i helga. Men noen ganger sier bare kroppen stopp, og denne gangen får han rydde og brette og sette vekk og ordne før vaskedama kommer.

Og likevel, selv om kroppen min sier «Hurra!» for dette, så sier den dumme samvittigheten «Fysj, for en slabbedask du er,» og «Dårlig kone altså, som ikke kan rydde og ordne til den slitne mannen kommer hjem». Noen som har et filter mot dette?


Share.

About Author

27 kommentarer

 1. Hei søta,

  Nei jeg har ikke noe filter. Synes dette er kjempevanskelig selv. Det er så dumt at det skal være sånn. Og at tross alle smerter og kjipe symptomer så har man likevel dårlig samvittighet for at man gjør noe koselig når det innimellom skjer. Jeg tror man bare må øve seg på å overhøre det når den stemmen i hodet ikke er rimelig. Det er viktigere for mannen å ha en kone som kanskje har overskudd til å smile og le og være litt sammen med han og den lille enn en som ligger som et slakt i mørket mens de er alene i stua, i nyvasket hus. Så kast stemmen ut med vaskevannet…Øvelse gjør mester! KleMmmmmm 😉

  • Godt poeng at de kanskje vil ha en litt levende person i stedet for et nyvasket hus. 🙂 Det kan jo faktisk hende.
   Uansett tror jeg at det ble en riktig avgjørelse denne gang!
   Stor klem tilbake!! 🙂

 2. Først fikk jeg lyst til å si gratulerer! Dessuten så takler barn mye bedre rot og støv, enn en voksen som har det vondt. Glem samvittigheten, den vil deg aldri noe godt. Ha heller god samvittighet for at du tok ansvar for din egen situasjon 🙂

 3. Mulig det er jeg som ikke helt skjønner meningen med vaskedamer…men hvorfor i all verden må du rydde før hun kommer?? Hun vet vel hvorfor du har leigd henne inn og at du har ME. Hun skal jo være der for å hjelpe deg med alle disse tingene! Nei, gi vaskedamen en egen nøkkel og ikke bruk hverken tid eller energi på å tenke på hva hun må gjøre eller ikke gjøre når hun kommer og hvor lang tid hun eventuelt må bruke på det. La hun gjøre jobben sin og gi deg selv mulighet til å bruke den lille energien du har på positive ting!!

  (Nå må det nevnes at jeg hverken har ME selv, eller kjenner noen som har det, så det kan hende jeg ikke skjønner noenting som helst, jeg bare måtte få komme med dette lille innspillet likevel!)

  • 🙂 Det er en generell del av avtalen at det skal være såpass ryddig til de kommer at det er greit å vaske uten å måtte bruke f.eks. 20 minutter på å brette rene klær som ligger i en haug… Nå kunne vi sikkert ha laget en ny avtale om at de skal rydde også da, vi får se på det. Noe smårydding tar de, men noe må vi nok fortsatt gjøre selv. Det er som kjent ganske vanskelig å rydde på andres vegne, i hvertfall hvis de vil finne igjen tingene sine etterpå. 🙂

   Kanskje er det litt vanskelig å bli rydda for også, det er veldig «personlig» på et vis… å ha noen fremmede til å stå og sortere trusene dine, rydde vekk post og regninger etc.

 4. Samvittighet er det som gjør vondt når alt annet føles godt :p Det er bedre at huset er bomba enn at du blir deprimert av dårlig samvittighet og sliten og syk. Bomba hus har alle av og til, og de fleste andre kan ikke «skylde på» ME. 😉

  • Det er sant! Jeg legger nok ekstra merke til det fordi jeg er hjemme hele tiden. Så det blir en sånn «jeg burde i hvertfall klare dét, når jeg ikke klarer x, y, z». Men sånn er det jo ikke alltid. 🙂

 5. Mannen din kan vel rydde han vel? Han er sikkert sliten etter jobb, men herregud, du er da tusen ganger mer sliten du?:p Har jo 0 å gjøre med god kone/dårlig kone hvem som rydder og vasker i huset. Den dårlige samvittigheten der kan du bare krølle sammen til en ball og kaste langt vekk.

  Rydding er det minst kjekke av alt man må bruke energien på når man har ME ja. Jeg pleier å passe på å plukke litt her og der hvis jeg allikevel skal forbi der det er rotete. Jeg tar aldri noen sånne kjemperyddinger på en gang, for det har jeg ikke energi til i det hele tatt. Ved å plukke bittelitt, jevnt fordelt hver dag holder det seg som regel mellom «ok» og «presentabelt»:p Det er vel det eneste rådet jeg kan gi:)

  Får håpe du kommer deg snart Cathrine!:) Jeg er også i veldig ustabil form for øyeblikket, så jeg skjønner hvordan du har det!

  Klem

  • Hehe, skulle gjerne hatt mannen til å rydde! Dessverre er jobben hans stort sett i utlandet, så han er sjelden hjemme så han kan rydde før vaskedama kommer. Sånn er det nå bare.

   Formen er nok litt opp og ned om dagen, så da føles alt tyngre enn det kanskje egentlig er. 🙂

   Klem

 6. Går det ann å annonsere etter vaskedame som kan komme til faktisk rotete hus? Som ikke himler med øynene fordi det ligger krøllete klær på senga?

  Jeg har ikke vaskedame, ønsker meg en, men ikke om det betyr at jeg må stresse rundt å rydde fordi jeg har det rotete. Om jeg ikke hadde rot, ja da hadde jeg ikke trengt å hyre noen.

  Kanskje jeg egentlig ikke ønsker en vasker men en variant av meg selv, som liker å rydde, for egentlig trenger jeg ikke så mye noen som vasker som noen som finner ut hvor alle duppedittene som samles på bordet i løpet av uken egentlig hører hjemme.

  Men tilbake til deg: dårlig samvittighet er for folk med tid, råd og ork til det. Om du ikke har det ikke bruk og orken din på det. Du er flink til andre ting. Dessuten sokkene sitter ikke fast på gulvet. Gulvet ser heller ikke ut som en litt rar form for pynting til jul, med snø inne. Jada alle skulle gjerne ha hatt tid til å fikse huset strøkent, brodert nydelige navnelapper i alle klær og stoppet strømper. Lagd nydelig tradisjonell sunn og billig kost, som smaker som en gastronomisk vulkanutbrudd, være ferdig sminket og alltid lukte som blomster, silke og tranebær.

  Det er langt fra det til at det er så ille venner ikke vil komme på besøk, du begynner å grue deg til å putte føttene på gulvet fordi det er så skittent, og du får spiontant utslett av å bade i badekaret eller sove i sengen.

  • Hahah, nei SÅ ille er det ikke. Det er vel som jeg sier til en over her, at jeg legger mye mer merke til småting siden jeg er hjemme hele tiden. Har ikke noen ambisjon om å ha et boligmagasin-hjem, det får jeg ikke til uansett. 🙂 Jeg er nemlig ganske rotete av meg egentlig… så ja, kanskje en ryddehjelp hadde vært et sjakktrekk! 😀

 7. Uff, saa slitsomt! Skjonner at rydding ikke er det morsomste aa gjore naar det ikke er saa mye energi aa ta av! Og enig i at en ryddehjelp ville vaert tingen!

 8. Og en ting til: Baade mannen og den lille skjonner sikkert veldig godt hvorfor det kanskje er litt rotete! De vil heller ha litt kvalitetstid med deg enn et helt ryddig gulv!

  • Nei DET er i hvertfall sant! 😀

   Takk til dere kommentatorer som fikk meg til å forstå at dette virkelig ikke er verdens undergang hehe. Man gjør nok mer ut av det enn nødvendig når man er sjaber og misfornøyd med det meste…

 9. Jeg er så glad jeg har Brukerstyrt Personlig Assistent! Kommer hver dag og rydder og vasker opp og det jeg ellers måtte velge å få gjort. Langt flere ME-pasienter burde søke om dette. Sjekk Uloba.no for å vite mer om dette.

 10. Jeg er filterløs på dette området!
  Jepp – sjaber og misfornøyd – ALT eskalerer og frustrasjonen inntar uante høyder.
  Og til syvende og sist handler det kanskje ikke om vasking og rydding, men om mye opplagret frustrasjon og avmaktfølelse. Over ikke å få til selv de minste, selvfølgelige ting, over at vi hele tiden MÅ prioritere – noe som i seg selv er superfrustrerende, og at vi rett og slett er møkka lei av sykdommen?
  Og så er vi i tillegg utstyrt med dette monsteret som heter samvittighet…
  Jeg øver på å takle dette hver dag. Tre sønner, to bikkjer, en mann og stort hus.

  Send meg til en øde øy! Nå! Please?

  • Jeg blir med! Øde øy straksens!!

   Jeg tror du har rett, det er ikke vaskingen og ryddingen _i seg selv_, men den enorme frustrasjonen over å ikke engang klare småting som å rydde litt, å oppdage at det å rydde faktisk kan bruke opp hele dagsenergien, og følelsen av meningsløshet som trenger seg på da.

 11. Hvordan visste du at jeg trengte denne akkurat i dag? Har heeelt glemt hva energiøkonomisering er i dag jeg.
  Punktert.no

 12. til dette med rydding og rot og sånt..fire år siden dette innlegget ble skrevet, men pyttpytt. var det i denne bloggen jeg leste trikset om å ha serveringsbrett rundt i huset?

  i utgangspunktet tror jeg tipset med serveringsbrett var ment for å kunne sette fram ting dagen før man får gjester og slikt, men jeg har tenkt at det kan brukes til omtrent det motsatte:

  istedet for at ting ligger utover kan det legges på serveringsbrettet når det ikke kan ryddes helt bort, for da blir rotet _isolert_. en liten haug med skrot/rot går fint å vaske rundt eller overse/snu seg fra så man ikke ser hvis man ikke orker den dagen. stuebordet mitt for eksempel kan fort flyte over av bok+magasin+neglelakk+bomullspinne+kaffekopp+vannglass+nøkkelring+noejegfantilomma. dumpet på et brett kan det flyttes enkelt av vaskehjelpen når han eller hun skal vaske der, og jeg kan rydde av det når det passer.
  dette blogginnlegget handlet nok mer om hvordan man har det enn hvordan man gjør det, men nå kom jeg med et praktisk tips uansett.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.