Måtte se igjen: Om #ME og #XMRV på NRK Morgennytt

2

Denne saken er jo begynt å bli «gammelt nytt» allerede, men jeg måtte komme tilbake til den i dag og se den igjen nå som jeg er bittelitt klarere i hodet enn jeg har vært den siste tiden.

På fredag 29.10 hadde NRK Morgennytt et lengre innslag om ME og XMRV. Det var klipp fra dokumentarfilmen «Få meg frisk!» der vi blant annet fikk se at hovedpersonen Anette Gilje har testet positivt for XMRV, det var intervju med Dr. Mette Johnsgaard på Lillestrøm Helseklinikk, og Ellen Piro – generalsekretær i ME-foreningen var i studio.

Lothiane har lagt ut glimrende transkribsjoner av klippet i denne posten, og det har allerede fått masse oppmerksomhet både her i Norge og internasjonalt – det vitner Twitterstrømmen på #XMRV og #ME/CFS tydelig om!

Klippet er også lagt ut på YouTube, og kan ses her:

(Teksten fortsetter under klippet)

Det begynner å bli en klisjé å si at «det er mye spennende på gang nå», men det blir ikke mindre sant for det! 🙂 Stadig flere norske pasienter får vite at de har testet positivt for retroviruset XMRV, nå i november starter en internasjonal studie via Lillestrøm Helseklinikk, 62% av de pasientene som er testet der viser seg å være positive for XMRV, «Få meg frisk!» har blitt vist på Stortinget og fått politikere til å reagere. I USA har helsemyndighetene satt ned en «blood working group», og Maria oppsummerer arbeidet og alvorligheten i det her.

Følg med! Her kommer det til å skje ting!


Share.

About Author

2 kommentarer

 1. Hei du!

  Vet du om man kan ta XMRV prøve hos fastlegen? Eller er dette noe man må kontakte sykehus osv for å gjøre? 🙂

 2. @Daniel
  Hei Daniel!
  Foreløpig er ikke XMRV-testen noe som tilbys generelt hos norske fastleger.
  Det enkleste – hvis du bor på Østlandet – er å ta turen til Lillestrøm Helseklinikk og ta testen der. (Sjekk kontaktinfo her: http://www.lillestromhelseklinikk.no/)

  Ellers kan du ta kontakt med VIP Dx, laboratoriet i USA som selger og analyserer disse prøvene, og høre om det er muligheter for å bestille et test-sett, få tatt prøven på legesenteret ditt og sendt det med hastepost (spesielle leveransekrav) til USA: http://www.vipdx.com/
  Jeg har ikke hørt om noen som har gjort dette enda, så jeg vet ikke om det er mulig å gjøre det fra Norge, men det går jo an å sjekke.

  Lykke til! 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.