Blogger avslører allmennlegers bejubling av Lightning Process

14

Bloggeren Rutt melder at en ny henvendelse er send til Rådet for legeetikk ved Trond J. Markestad.

Eyr, allmennlegenes mailingliste, som er en åpen liste «for alle som ønsker å diskutere spørsmål knyttet til allmennmedisin, det være seg om kliniske eller organisatoriske forhold», har diskusjonen i de siste dager gått om ME/Kronisk utmattelsessyndrom generelt og The Lightning Process (LP) spesielt.

Nå reagerer følgere av listen på uttalelser fra allmennleger i diskusjonen, hvor det fremkommer at Aktiv Prosess AS holder foredrag for lokale legeforeninger om LP, og slik skaffer seg «tilhengere» blant allmennlegene.

En lege skriver blant annet at etter å ha opplevd effekten av LP på en av sine pasienter, har h*n «uforbeholden glede av å anbefale LP kurs til alle mine pasienter hvor jeg etter gjentatte observasjoner over lengre tid oppfatter at stressmestringsteknikker kan gi bedring».

Les resten av posten og mailen som er sendt til Rådet for legeetikk på Rutts side.

Denne posten ble først publisert på ~ME Nytt~

Share.

About Author

14 kommentarer

 1. Hva ER det med leger som plutselig glemmer all skepsis og synes at LP er en fin ting, når de ellers er skeptisk til alle andre alternative behandlinger – noe de BØR og SKAL være?!?

  Jeg fatter det ikke! Til og med fastlegen min, som før funnet av XMRV mente ME måtte ha noe med virus å gjøre, ymtet frampå om jeg kanskje skulle prøvd LP. Jeg var forsåvidt glad jeg allerede hadde prøvd ut LP, men hadde ingen solskinnshistorie å fortelle henne. Jeg bare lo og sa at det er mye rart man prøver når man er desperat nok.

  En gang kom jeg over en gjeng skeptikere som diskuterte LP som behandling for ME. De viste seg ganske fort at de var mer skeptiske til ME enn til LP. Jeg gir opp.

 2. @Diva
  Nei, jeg vet ikke helt hva jeg skal si jeg… hvor er de kritiske spørsmålene? Hvor er det de har lært om forskningsmetodikk, vitenskapelige standarder? Forsvinner det hele i møte med en selgende VG-journalist og noen spektakulære pasienthistorier?

  Jeg tror at til og med legene blir preget av den nesten hysteriske oppmerksomheten LP har fått i media.

  Og ja, det er noen som har hatt nytte av LP. Det har jeg aldri benektet og jeg sier ære være dem for det. Men det er langt skritt fra at _noen føler seg bedre_ til å kunne anbefale det som _behandling_ for alle med en viss diagnose.

  Er vi ikke lenger et kunnskapssamfunn?

  Ville det vært greit å tilby det samme til kreftpasienter?

  Dessverre tror jeg ME-diagnosen blir grumset til av at mange faktisk er feildiagnostisert, og at det er mye som blir kalt «utmattelsessyndrom» uten å egentlig være det, uten å være skikkelig utredet. Det er fryktelig trist.

  Nå skal jeg slutte å skrive før det blir en stil her. 🙂

 3. Jeg er fullt klar over at flere har hatt nytte av LP. Det var ikke helt bortkastet for min del heller, men jeg ble langt i fra frisk. Nå har jeg funnet en annen alternativ vei til bedring, og jeg har blitt enoooormt mye bedre! Hipp hurra for det. Vi får se om det holder til helt frisk. Enn så lenge funker det kjempebra og gir meg i alle fall en annen livskvalitet, så lenge jeg ikke har råd til behandling på Lillestrøm.

  Men hva man sysler med på egenhånd er en annen sak. Det er helt utrolig hvordan til og med leger sluker solskinnshistorier om LP. Men markedsføringen til Phil Parker og Live Landmark, forbudet mot å kalle seg syk etter kurs osv… Det må ha noe med det å gjøre. Sukk. Det var det jeg hadde å si om LP. Jeg deltar sjelden i diskusjonene, og det meste er sagt mange ganger før.

  Og du? Jeg gir ALDRI opp! 😉

 4. Ps. En gang leste jeg «Jeg fikk diagnosen utbrent. Hadde jeg stått på litt mer, kunne jeg nok fått diagnosen ME.» Men hun var altså utbrent og ble frisk igjen på den måten utbrente kan bli det. Det er klart at hvis mange utbrente får ME-diagnosen, kan det bli mye feildiagnostisering. Jepp, det trengs en opprydning til.

 5. Jeg tenker at en av grunnene til at leger trykker LP-metoden til sitt bryst og taler varmt om den, til sine pasienter er at metoden er løsningsorientert og den «virker»…
  Leger vil jo gjerne reparere oss. Og LP-metoden er begripelig og håndterbar, det er ikke sykdommen ME (for dem). Dessuten er det allmenn kjent at pasienter med diffuse sykdommer ikke er populære hos leger, (for legen kommer til kort) og skylder dermed på pasienten…
  Så tror jeg at det er en sammenblanding av diagnoser under diagnosekode til CFS/ME. Hvis langt flere fikk ME uten å friskne, minst 200 000 mennesker, så tror jeg det ville bli fart i helsemyndighetene.

 6. @bambi
  Det tror jeg du har rett i – ønsket om å kunne bidra med «noe» er sterkt.
  Men det står mer respekt av de legene som sier «beklager, vi har ikke noe å bidra med» enn av de som anbefaler noe de ikke vet hva handler om. Kanskje tenker mange at det ikke kan skade å sende folk på LP-kurs «for å prøve», men det vet vi jo dessverre at det kan.

 7. Dessuten er det feil å sende pasienter på «helbredende kurs» som ikke er i regi av helsevesenet. I likhet med deg forundrer det meg at man ikke stiller større medisinske og vitenskapelige krav. Og hvis dette var så bra – hvorfor er det ikke innlemmet som medisinsk behandling? Hvordan kan man ukritisk sende en pasientgruppe i hendene på ufaglærte? Det er nokså drøyt. Særlig når man også vet at det hele går ut på å fortrenge eller tenke bort symptomer, for mange har det vært direkte skadelig! Og for mange pasienter som er uføretrygdet så er det veldig mange penger.

  Selv skal jeg skal til sølvskottberget. Stiller med åpent sinn, og nokså nøktern forventning…

  Håper du skal til Tromsø og at du liveblogger, hvis heldsa di holder.Tror det betyr mye for mange av oss som følger det hele via nettet. Er spent på utviklinga. Det kan jo virke som vi ME-pasienter blir stigmatiser. At vi er vanskelige og nærmest fundamentaistiske…
  Men hvis de oppfatter oss sånn, så er det vel grunner til det? Synes det er trist, men det handler vel mye om uvitenhet og arroganse.

  Det er for meg uforståelig at man ikke er mer nysgjerrig på den internasjonale forskningen? Fastlegen min fortalte meg nylig at noen kolleger av henne i norge har et forskningsprosjekt der de tester ut cellegift på kvinner med ME. Så det skjer da litt!!!

 8. @bambi
  Jeg tror nok dessverre ikke jeg kommer meg til Tromsø 🙁 Både fordi jeg er såpass dårlig nå, og litt med økonomi. Sitter og har SÅ lyst til å dra, men jeg er redd det blir å strekke strikken altfor langt når jeg pr i dag så vidt klarer en tur til butikken.

  :-((

 9. Usj, jeg får med meg bruddstykker om dette. Og har vært på vei å registrere meg på Eyr for å se hva som skjer, Er jo så vitebegjærelig. Men har besluttet å skåne meg for akkurat dette akkurat nå. Er så LEI av at folk mistror og mener så mye. Hos meg har de funnet svart på hvitt at sykdommen er autoimmun og at jeg har massivt med giftstoffer og betennelse i kroppen osv. Hvordan kan jeg tenke bort det?
  Når formen er så laber slik at jeg ikke får gjort noe uansett orker jeg ikke ha alle slike meninger surrende i hode. MEN det jeg skulle si er at jeg er KJEMPETAKKNEMLIG for alle de som publiserer noe om dette, og også tar opp kampen! Det trengs. Jeg hiver meg med så snart jeg klarer å tenke og gjøre noe igjen!

  Stoooooor KLEM til deg! 😉

 10. Sukkja, det skjønner jeg godt. Men husk at du gjør en glimrende jobb her inne.
  Jeg er sikker på at det er ME-ører og øyne som vil rapportere derfra 🙂

 11. @Bell4trix
  Du, jeg tror det er litt sunt å holde seg unna Eyr jeg altså!! Hjelpe meg for et styr, og for noen merkelige holdninger jeg har lest der inne… *Grøss* Jeg ble KJEMPESINT for et par dager når jeg leste der, men nå har jeg heldigvis klart å blokkere det litt.

  @bambi
  Tusen takk for gode ord bambi! 😀

 12. Pingback: Tweets that mention ~SerendipityCat~ » Blogger avslører allmennlegers bejubling av Lightning Process -- Topsy.com

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.