Klag gjerne over pengemangel, men behandle folk skikkelig! #NAV

4

For en god stund tilbake satt jeg og skrev et innlegg om kundebehandling og NAV som fikk mange gode kommentarer. Brukerundersøkelsen til NAV bekreftet mange av mine påstander.

Nå satt jeg nettopp og så på Tabloid og hørte en velkjent historie – en ME-syk kvinne som hadde opplevd å gå i månedsvis uten ytelser fra NAV fordi de avslo saken hennes. Om å ikke bli tatt på alvor, om å bli krenket og gjort mindre som menneske.

Selv har jeg forsåvidt blitt tatt på alvor hele tiden med min historie, men jeg vet at det skyldes kampen til mange syke før meg. Det er mange, mange historier der ute.

Forøvrig fikk jeg utbetalt rehabiliteringspenger i dag – to måneder etter siste utbetaling. En uventet forsinkelse i NAV Forvaltning bare, som ingen har tenkt å beklage overfor meg. Takk igjen til min snille og svært arbeidssomme samboer som har vilje og evne til å forsørge oss begge samtidig som han skal ta hensyn til en syk kjærste.

Visst har det vært et styr i NAV med omstilling og for lite midler.

Visst trenger vi midler og ressurser, visst trengs det opprydning i drift og opplæring av ansatte.

Men det trengs også endringer i holdninger og atferd overfor de som er så uheldige at de er avhengige av NAV, slik at man slipper å få enda flere «NAV-offer», det nye begrepet som Elin Ørjasæter påpekte. NAV-reformens intensjoner har vært gode, men den er fortsatt «fusjonen fra helvete».

Den ME-syke kvinnen avsluttet på Tabloid med å minne om at det var trist å sitte der og høre at «alle skal i arbeid», og å få dårlig samvittighet for at man er for syk til å jobbe.

Vær så snill, gi oss verdighet selv om vi er syke.

Jeg er fortsatt et menneske, jeg har fortsatt en verdi.

Jeg er en person, ikke en sak.

Share.

About Author

4 kommentarer

 1. Pingback: Tweets that mention ~SerendipityCat~ » Klag gjerne over pengemangel, men behandle folk skikkelig! #NAV -- Topsy.com

 2. Flott innlegg!

  Fikk ikke sett Tabloid, men leste Ørjasæters innlegg i går – veldig bra!

  Gikk selv 11 mnd uten inntekt grunnet avslag og ankebehandlinger, så jeg grøsser når jeg hører om det.

  Veldig godt å høre at du har vært heldig med ditt NAV-kontor. Jeg bor i en kommune med et NAV som avslår alt, så nå er jeg blitt rådet til av advokat å kontakte Pasientombudet. Men, jeg får se. Ikke mye krefter igjen etter 8 års kamp.

  Verdighet ja. Det hørtes fint ut 🙂

 3. @Irini
  Takk!
  Det er helt utrolig å høre om dette – 11 måneder uten noe inntekt!? At det går an!?

  Det er fryktelig trist at det skal være sånn, og jeg slutter ikke å bli sjokkert. Selv om jeg har vært _relativt_ mindre plaget med NAV enn andre, så føler jeg på frykten og utsettelsene.

  Jeg skjønner veldig godt at du føler deg tom for krefter, om man har noen som helst mulighet så kunne det vært godt å bare si hadet til NAV og klare seg uten dem!

  Vi får prøve å ha litt verdighet igjen likevel! 😀

 4. Ja, og ikke er det et enkeltstående tilfelle heller, dessverre. Vet om folk som har gått dobbelt så lenge og ventet.
  Det verste er at dette er jo ikke nylig heller. De slet jo lenge før de ble NAV, men med sammenslåingen ble det selvfølgelig mye verre.

  Frykten er der hele tiden ja. Får store symptomforverrelser bare jeg ser NAV-logoen på en konvolutt i posten 😕

  Ja det hadde vært noe 🙂

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.