Info fra Folkehelseinstituttet

19

Vel, det er i alle fall tydelig at man ser behovet for informasjon, for Folkehelseinstituttet har lagt ut informasjon om XMRV og ME i dag.

– Vi synes dette er et meget interessant funn, sier direktør Geir Stene-Larsen. – Hvis dette viruset er medvirkende til at noen utvikler ME, kan det få stor betydning for mulighetene til å forebygge og behandle sykdommen. Men det er viktig å understreke at dette foreløpig er på forskningsstadiet. Den amerikanske studien var liten, bare 101 pasienter, og det gjenstår ennå mye forskningsarbeid før vi kan trekke noen konklusjoner om hvilken betydning viruset har for utvikling av ME. Men dette er et forskningsfelt vi vil følge med stor interesse fremover, sier han.

Det er jo fint at direktøren sier de vil følge forskningsfeltet fremover i alle fall… Håper det nå foregår en eller annen form for koordinering av innsats vi ikke vet om i det medisinske/politiske miljøet slik at man kan få forsket videre på dette i Norge også.

Forøvrig er jo uttalelsen de har lagt ut relativt tannløs. Å understreke at det er på forskningsstadiet er unødvendig, og vi som sitter med masse kunnskap på dette vet at dette har det vært forsket på i 20 år, dette har man ventet lenge på. Det er ikke en liten studie som man bare har rasket sammen for å «se om det kan være noe med et retrovirus».

Folkehelseinstituttet kommenterer heller ikke at forskerne i WPI er ganske overbevist om smittsomhet og snakker om smitteveier som blod og morsmelk. Alt i alt er nok Folkehelseinstituttets kommentar ment å skulle være litt «avvæpnende» og ikke spre frykt.

Du kan også lese reaksjoner inne hos Marias Metode som sier «Interessant? Burde det ikke vært «bekymringsfullt»?», og hos nmgds som får umåtelig lyst til å si død-og-pine.

Share.

About Author

19 kommentarer

 1. Enig med deg. Det er et Wow! at de har lagt det inn.. men det er litt «tamt», de er forsiktige. Men de har nå fått det på trykk iallefall, blir spennende å se hva som skjer videre..:)

 2. Det mest bemerkelsesverdige er vel at de sier at de vil følge alle funn nøye – er det noen som vet om de har satt seg inn i det som skjer på forskningsfronten i forhold til ME tidligere? Om man tar dem på alvor burde vel det bety at de fra nå av prioriterer å føle forskningen på ME. Hva innebærer det? At de drar på konferanser? AT de får en person som leser seg opp og setter seg inn i dette? Er det noen som har erfaring fra slike ting som vet noe?

 3. Beate, jeg tenker det betyr: Slutt å mas på oss 😉

  Uff, jeg merker at jeg ikke har mye tro eller tålmodighet igjen..

  Dessuten, den innledende studien de referer til har da allerede blitt backet opp med en større? Så langt jeg kan huske iallefall. Jeg forstår at de må være forsiktige på folkehelseinstituttet, men dette er ikke bare tannløst, det er litt respektløst også.

 4. Funkster, som er innom på bloggen min i ny og ne, var i går i kontakt med Inger Sofie Samdal Vik, avdelingsdirektør for Virologi. Da ga hun uttrykk for at hun ikke hadde hørt om dette tidliger. Etter at informasjonen ble lagt ut på nettet, fikk han en ny mail om at de nå hadde sett på publiseringen i Science og kommet med en uttalelse. Hvis det var slik at dette var nytt for dem, tenker jeg at det er en god begynnelse. Ting tar tid og de er alltid meget forsiktige i måten de uttaler seg på. Dette er et skritt i riktig retning 🙂

 5. @Beate
  Kanskje det betyr at det i alle fall er noen som følger med nå i forskjell til tidligere? Det er jo lov å håpe, ref. det Rutt sier nedenfor.

  @anne – moseplassen
  Hehe, ja det skorter på tålmodigheten her også… Men vi skal nok ikke slutte å fore dem med informasjon.. 😉

  @Rutt
  Interessant å høre hva Funkster har gjort, det er jo bra at de får input fra flere steder. De må kanskje være forsiktige når de ikke er mer oppdatert selv?

 6. Kanskje sende en oppfølgingskommentar til folkehelseinstituttet, med link til Mariasmetode? Som tips og hint om de bør fordype seg???
  Bare en tanke…

 7. Gudskjelov at andre også synes dette var litt tamt…

  Jeg tenkte at mine smårop var litt vel sinte…

  Det er håp i hengende snøre, folkens! Forsett å skrive og problematisere!

 8. @Alt godt
  Nettopp, et nytt virus som ligner HIV må vel være spennende nok?? Men tenker det er en del psykiatere som skjelver litt i buksene også nå; det er nok av folk som har gjort karriere og penger på at ME er psykosomatisk… De kommer helt sikkert til å forsøke å «snakke ned» funnene eller hevde at det f.eks. er forskjellige sykdommer.

 9. Hvordan vil Norge se ut hvis 50% av befolkningen utvikler ME som følge av svineinfluensaen, vaksinen…???
  Jeg ønsker ingen denne lidelsen, men jo: De skriker høyest om at dette er psykisk – de kan godt bli rammet… Også kan de gå i kognitiv behandling og gradert trening… Hadde vært interessant…
  Grrrr… Må bare få ut litt aGG…

 10. @Bambi
  Det er helt greit å skrike ut litt Bambi! Og det er jo på sin plass å være bekymret. Hvis man tar utgangspunkt i undersøkelsen fra WPI, så fant de jo at ca. 4% av friske personer i studien hadde viruset, men altså ikke «brutt ut» ME. Det kan jo bety at det går en viss prosentandel (kanskje 4%, kanskje mer, kanskje mindre) rundt om i Norge også som er smittet av XMRV-viruset. Noen av disse vil kanskje kunne få utløst ME av vaksine – f.eks. den nye svineinfluensavaksinen – det vet man jo ikke. Og det synes jeg er skummelt!!

  Selv er jeg kjemperedd for å bli dårligere av vaksinen enn det jeg er nå. Jeg tar heller sjansen på å få influensaen (egentlig tror jeg at jeg _har_ hatt den) og kanskje bli veldig dårlig, heller enn å ta en vaksine som kanskje fører meg mange steg tilbake i forhold til ME. Jeg er ikke så mye ute blant folk, og medfører derfor ikke så stor smittefare for andre heller.

 11. Huff ja – det er urovekkende og skummelt! Jeg har mann og barn som ferdes blant folk, så inndrekte gjør jeg og det. Må innrømme jeg er superforvirret på hva jeg skal gjøre… Rådene er sprikende, som vanlig…
  Hva hjelper å bruke sunn fornuft når man ikke har kunnskap?

 12. Jeg vet dette blir grundig undersøkt, skal selv testes om dette om ca. 2 mnd, da er det mest sannsynlig kommet en test :-)Vi får bare vente å se, og krysse fingre å tær.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.