Medialinker: ME/CFS og det nye XMRV-viruset

14

Oppdatering 18.10.09: For ordens skyld oppdaterer jeg ikke denne listen fremover, det blir altfor mye å holde rede på! 🙂

Jeg må prøve å samle linker til medieoppslag, pressemeldinger og lignende om den fantastiske nyheten vi fikk i går!

Har du tips om flere artikler eller innlegg, legg gjerne igjen et hint i kommentarfeltet eller send meg en mail på cat@serendipitycat.no, så får jeg lagt det til lista!

Science Express – her finner du både hovedartikkelen (Lombardi et al.) og perspektivartikkelen (Coffin).

Science

Les mer nedenfor, listen blir oppdatert etter hvert!!

*****
Vil du støtte opp om mer biomedisinsk forskning på ME,
kan du skrive under på oppropet her.
*****

Beate2

Dagsrevyen 10.10.09 : Gjennombrudd for ME-pasienter

adressaAdressa.no: Virus knyttes til kronisk utmattelsessyndrom

Kronisk utmattelsessyndrom (ME) kan knyttes til et virus, mener amerikanske forskere. Funnet er et stort gjennombrudd i forskning på den mystiske sykdommen. Et virus som vanligvis kobles til prostatakreft, kan spille en rolle i utviklingen av myalgisk encefalopati (ME), også kalt kronisk utmattelsessyndrom. Forskere i USA håper funnet kan føre til at sykdommen, som har rammet 17 millioner mennesker verden over, kan kureres med legemidler.

bbcBBC News: ME virus discovery raises hopes

US scientists say they have made a potential breakthrough in understanding what causes the condition known as chronic fatigue syndrome (CFS) or ME. Their research in the journal, Science, suggests that a single retrovirus known as XMRV does play a role in ME….Retroviruses are known to cause neurological symptoms, cancer and immunological deficiencies.

indep_leadingThe Independent: Leading article: Chronic neglect

The symptoms are disabling tiredness, irritable bowels, intense headaches, depression and cognitive dysfunction. Yet for years many doctors argued that Chronic Fatigue Syndrome didn’t exist. They refused even to dignify it with the name previous sufferers preferred – Myalgic encephalomyelitis.

independentThe Independent: Has science found the cause of ME?

Scientists say they have made a dramatic breakthrough in understanding the cause of chronic fatigue syndrome – a debilitating condition affecting 250,000 people in Britain which for decades has defied a rational medical explanation. The researchers have discovered a strong link between chronic fatigue syndrome, which is sometimes known as ME or myalgic encephalomyelitis, and an obscure retrovirus related to a group of viruses found to infect mice.

tv2TV2nyhetene: Virus knyttes til kronisk trøtthetssyndrom. Stort gjennombrudd i forskningen.

Kronisk trøtthetssyndrom (ME) kan knyttes til et virus, mener amerikanske forskere. Et virus som vanligvis kobles til prostatakreft, kan spille en rolle i utviklingen av myalgisk encefalopati (ME), også kalt kronisk trøtthetssyndrom. Forskere i USA håper funnet kan føre til at sykdommen, som har rammet 17 millioner mennesker verden over, kan kureres med legemidler.

vgVG: Knytter virus til ME-sykdom

Ifølge forskning.no tok man blodprøver av 101 ME-syke og sammenlignet dem med blodprøver fra over 200 friske personer.
67 prosent av ME-pasientene hadde viruset kalt XMRV mens dette bare var tilfelle hos noen få prosent hos den friske kontrollgruppen. Det er likevel usikkert akkurat hvilken rolle viruset spiller, og forskerne understreker at andre psykiske og fysiske faktorer spiller inn.

sunnmorSunnmørsposten: Virus knyttes til kronisk utmattelsessyndrom

Et virus som vanligvis kobles til prostatakreft, kan spille en rolle i utviklingen av myalgisk encefalopati (ME), også kalt kronisk utmattelsessyndrom. Forskere i USA håper funnet kan føre til at sykdommen, som har rammet 17 millioner mennesker verden over, kan kureres med legemidler.

hegnar

Hegnar Online: Stort gjennombrudd i forskning

Et virus som vanligvis kobles til prostatakreft, kan spille en rolle i utviklingen av myalgisk encefalopati (ME), også kalt kronisk trøtthetssyndrom. Forskere i USA håper funnet kan føre til at sykdommen, som har rammet 17 millioner mennesker verden over, kan kureres med legemidler.

abc nyheterABC Nyheter: Knytter virus til ME

Styremedlem i European Society for ME (ESME), Svein Harvang, mener at det nye funnet bidrar til å bekrefte at ME er en somatisk sykdom. – Hvis man ser på de dårligste pasientene, så skjønner man det. De som sier noe annet, har ikke sett de dårligste pasientene, sier han til ABC Nyheter.

DagbladetDagbladet: Virus knyttes til sykdommen ME

Før dette funnet har forskningsmiljøet diskutert heftig hvorvidt ME er en fysisk eller psykisk tilstand. Nå håper forskere i USA at funnet kan føre til at sykdommen som 17 millioner mennesker verden over har, kan kureres med legemidler.

Aftenposten

Aftenposten: Virus knyttes til kronisk trøtthetssyndrom

Et virus som vanligvis kobles til prostatakreft, kan spille en rolle i utviklingen av myalgisk encefalopati (ME), også kalt kronisk trøtthetssyndrom. Forskere i USA håper funnet kan føre til at sykdommen, som har rammet 17 millioner mennesker verden over, kan kureres med legemidler.

NRK

NRK: Gjennombrudd i ME-forskning

Dr. Judy Mikovits fra det amerikanske forskningsinstituttet The Wittemore‐Peterson Neuro‐Immune Institute (WPI) ved Universitetet i Reno i Nevada, la i dag frem en studie som kan føre til et gjennombrudd i forståelsen av denne tilstanden.– På like linje med oppdagelsen av HIV-viruset.Mikovits karakteriserer gjennombruddet i forskningen som tilsvarende som da man for AIDS‐syke oppdaget HIV‐viruset.

forskning no

forskning.no: Fant virus hos ME-pasienter

Nå kan imidlertid amerikanske forskere være på sporet av deler av løsningen. Da de undersøkte celler fra mennesker med kronisk utmattelsessyndrom, fant de nemlig ut at hele 67 prosent av prøvene inneholdt et spesielt virus. Det samme viruset fantes bare i 3,7 prosent av prøvene fra friske mennesker.

vardenvarden.no: Virus knyttes til kronisk utmattelsessyndrom

Studien gir derimot håp om at de som lider av ME kan få hjelp av en kombinasjon av medisiner som brukes for å bekjempe aids, kreft og betennelser.
Ifølge Mikovits kan kliniske forsøk med et antall kombinasjoner av legemidler starte med en gang.

Science News

Science News: Retrovirus might be culprit in chronic fatigue syndrome

The long, fruitless search for the cause of chronic fatigue syndrome has taken a curious turn. Scientists report online October 8 in Science that an obscure retrovirus shows up in two-thirds of people diagnosed with the condition. The researchers also show the retrovirus can infect human immune cells.

NCINational Cancer Institute: Consortium of Researchers Discover Retroviral Link to Chronic Fatigue Syndrome

Scientists have discovered a potential retroviral link to chronic fatigue syndrome, known as CFS, a debilitating disease that affects millions of people in the United States. Researchers from the Whittemore Peterson Institute (WPI), located at the University of Nevada, Reno, the National Cancer Institute (NCI), part of the National Institutes of Health, and the Cleveland Clinic, report this finding online Oct. 8, 2009, issue of Science.

new scientistNew Scientist: Chronic fatigue syndrome linked to ‘cancer virus’

Chronic fatigue syndrome, the debilitating condition once dismissed as «yuppie flu», has been linked to a virus that is also common in people with a certain type of prostate cancer. It’s still not clear if the virus, called XMRV, causes chronic fatigue syndrome (CFS), or is just more common in people with the disorder. But the discovery is sure to reignite the debate over whether CFS is fundamentally a psychological condition or a physiological one.

scientific americanScientific American: Retrovirus Linked to Chronic Fatigue Syndrome, Could Aid in Diagnosis

More so than many illnesses, chronic fatigue syndrome (CFS) frustrates those who suffer from it and those close to them, due to its nebulous assembly of symptoms, along with continued controversies over its etiology, diagnosis, treatment and even its nomenclature. Now, the discovery of a familiar retrovirus in many CFS patients could bring new energy to the field—and fresh hope for more specific medical care.

WPIWhittemore Peterson Institute: XMRV Research Overview

We have detected the retroviral infection XMRV is greater than 95% of the more than 200 ME/CFS, Fibromylagia, Atypical MS patients tested. The current working hypothesis is that XMRV infection of B, T, NK and other cells of the innate immune response causes the chronic inflammation and immune deficiency resulting in an inability to mount an effective immune response to opportunistic infections.

WIP Questions & Answer


NatureNature: Virus linked to chronic fatigue syndrome

Prostate cancer pathogen may be behind the disease once dubbed ‘yuppie flu’. A study on chronic fatigue syndrome (CFS) has linked the mysterious and controversial disease to a recently discovered retrovirus. Just last month researchers found the same virus to be associated with aggressive prostate tumours.

wsj_subscWall Street Journal: Cancer-Causing Virus Linked to Chronic Fatigue

Researchers have linked an infectious virus known to cause cancer in animals to chronic-fatigue syndrome, a major discovery for sufferers of the condition and one that concerned scientists for its potential public-health implications.

An estimated 17 million people world-wide suffer from chronic-fatigue syndrome, and the Centers for Disease Control and Prevention puts the U.S. figure at between one million and four million.

wsjWall Street Journal Health Blog:  The Virus That Links Prostate Cancer & Chronic Fatigue Syndrome

For a few years now, researchers have been looking at what role a virus called XMRV plays in prostate cancer. A study published today in Science suggests the virus may also be linked to chronic fatigue syndrome.But the picture is still cloudy, and it’s not clear whether the virus actually causes prostate cancer or CFS. Here’s the story from the WSJ.

prohealthProHealth: W-P Institute Update: 95% of ME/CFS Patients Positive for XMRV, with More-Refined Test

“Since the original Science paper was submitted, we have continued to refine our test for XMRV and have surprisingly found that 95 percent ME/CFS samples tested positive for XMRV antibodies in the plasma. This finding clearly points to the retrovirus as a significant contributing factor in this illness,” said Judy Mikovits, PhD, director of research for WPI and leader of the team that discovered this association.

TelegraphTelegraph.co.uk: ‘Most cases of chronic fatigue syndrome linked to virus’

Most cases of chronic fatigue syndrome or ME may be linked to a virus, according to research that could lead to the first drug treatments for the disorder that affects millions around the world. Researchers found that a virus already linked to prostate cancer was also present in more than two thirds of patients who suffered from the syndrome formerly known as Myalgic Encephalomyelitis or ME and «Yuppie flu».

NYTThe New York Times: Virus Is Found in Many With Chronic Fatigue Syndrome

Many people with chronic fatigue syndrome are infected with a little known virus that may cause or at least contribute to their illness, researchers are reporting. The syndrome, which causes prolonged and severe fatigue, body aches and other symptoms, has long been a mystery ailment, and patients have sometimes been suspected of malingering or having psychiatric problems rather than genuine physical ones. Worldwide, 17 million people have the syndrome, including at least one million Americans.

ReutersReuters: Study isolates virus in chronic fatigue sufferers

A virus linked to prostate cancer also appears to play a role in chronic fatigue syndrome, according to research that could lead to the first drug treatments for a mysterious disorder that affects 17 million people worldwide. Researchers found the virus, known as XMRV, in the blood of 68 out of 101 chronic fatigue syndrome patients. The same virus showed up in only 8 of 218 healthy people, they reported on Thursday in the journal Science.

washington postThe Washington Post: Virus Associated With Chronic Fatigue Syndrome

Scientists have found evidence that a virus may play a role in chronic fatigue syndrome. Vincent C. Lombardi of the Whittemore Peterson Institute in Reno, Nev., and scientists elsewhere studied 101 patients with chronic fatigue syndrome, a baffling, debilitating and controversial condition that affects an estimated 17 million people worldwide. They discovered that 68 of the patients — 67 percent — had a virus in their blood known as the xenotropic murine leukemia virus-related virus or XMRV

….og mange, mange andre steder!! Det er nesten umulig å få med seg all pressedekningen i internasjonal presse angående dette, men her er i alle fall en del av de viktigste!!!

😀

Norske bloggere:

ME-forum: Historisk sprengstoff i ME-forskningen

Tante Grønn – På vei ut av medisinsk limbo?

Beates Rasteplass – Stort gjennombrudd i ME-forskningen

Lothiane – Pressemelding – Gjennombrudd i ME-forskningen

Iskwew – Historisk sprengstoff i ME-forskningen – Årsaken til ME kan være et nytt virus

MEblogg – Stort gjennombrudd i ME-forskningen

Marias Metode – Du skal få en dag i morga, i kveld!

Bell4trix Lyser Opp HimmeleN… – Nærmere løsningen!

Tired of ME – Retroviral link to chronic fatigue

Selsius Plass – Nytt retrovirus XMRV hos ME-pasienter

Tired of ME – Spørsmål om XMRV

Livet med ME – Gjennombrudd i ME-forskningen

Jojja – Jeg er glad men tårene triller

Emme’s Verden  – Gjennombrudd for ME-pasienter på gang

Tornerose – Lykke er…

Alva i Svingen – Kronisk utmattelses syndrom knyttes til et virus XMRV som også er vanlig hos mennesker med prostatakreft.

NB! Hvis din blogg ikke står nevnt her er det ikke fordi jeg ikke vil ha den med, men kanskje fordi jeg ikke er gjort oppmerksom på den. Legg igjen en kommentar, så får du link du også! 🙂

Andre blogger og kilder:

Bringing the Heat: An ME/CFS Blog – Game Changer

CFIDS Association of Amerika – Landmark CFS research reported in Science magazine

US Department of Health and Human Services

http://www.hegnar.no/okonomi/utenriks/article395560.ece
Share.

About Author

14 kommentarer

  1. Kjempebra! Har samlet en del linker hos meg også, nyheter (mest norsk) samt blogger jeg har funnet som har skrevet om det. Skal oppdatere etter hvert. 🙂

  2. Pingback: På vei ut av medisinsk limbo? « Tante Grønn

  3. Som Tante Grønn har jeg tipset Dagens Medisin og Tidskriftet.no. Sistnevnte skal ta saken, første mente at de ikke har kapasitet til å følge opp alle tips, men det kan jo være mulig at de likevel lager noe på dette. Foreløbig har jeg ikke funnet noe på nettsidene dere.

    Veldig bra at du orker å gjøre denne jobben så massivt; Cat! Det ganger oss alle!

  4. Pingback: Helse-Norges besøkstid er 24/7 « Marias Metode

  5. Pingback: ~SerendipityCat~ » Ny studie bekrefter virusfunn hos ME-pasienter. Håp om behandling finnes! #ME #MLV #XMRV

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.