Hvorfor fremstilles menn som så unyttige?

17

I mange reklamer fremstilles menn som helt unyttige når det kommer til husarbeid, klesvask, barnepass og generelt alt annet som har med hjemmet å gjøre. En stereotypi vi kanskje snart bør begynne å kvitte oss med.

For det første kjenner vel du også forhåpentligvis flere menn som faktisk er svært gode på hjemmebane enn slike ubrukelige mannfolk som ikke vet forskjellen på hvitvask og farget.

For det andre er slike stereotypier med på å frita menn fra deres ansvar når det kommer til husarbeid. Det blir liksom ikke «naturlig» at de tar like mye ansvar for rengjøring, barnepass og lignende, når man forventer at de er ubrukelige til det.

Men vi kvinner er like lite født med vaskegener som menn!

Selv hater jeg husarbeid, og ser på det som noe rett og slett destruktivt for humøret. Samme hvor mye verdifull energi man legger ned i å gjøre det pent hos seg, så blir det like fort skittent og rotete igjen kun kort tid etterpå. (Og jeg er en rotekopp selv, så jeg vet hva jeg snakker om!). Det er nesten så jeg vurderer å fotografisk dokumentere at det faktisk kan se like fint ut her som i interiørbloggene…

(Via Sociological Images)

Share.

About Author

17 kommentarer

 1. Du skriver:

  For det andre er slike stereotypier med på å frita menn fra deres ansvar når det kommer til husarbeid. Det blir liksom ikke “naturlig” at de tar like mye ansvar for rengjøring, barnepass og lignende, når man forventer at de er ubrukelige til det.

  Jeg tror ikke dette kommer til å endre seg før den dagen det er like naturlig at det er mannen som er hjemme med unga som at det er damene. Jo flere kokker, jo flere søl. De som bruker mest tid hjemme vil gjerne ha kontrollen, derfor spiller mannen andrefiolin og blir unyttig – også i kvinnenes øyne.
  Tror jeg…

 2. Ha ha, lo godt av den filmsnutten. Veldig treffende! De eneste gangene menn blir fremstilt som nyttige i huset er dersom reklamen er for noe nytt og teknisk, f.eks fancy mopper og slikt noe.
  Jeg tror det er vel så viktig med hvilke holdninger vi aktivt gir til egne barn, at det forventes like mye av gutter som av jenter og at de får samme respons på husarbeid som jenter.

 3. Enig med Tante Grønn. Rollemodeller er kjempeviktig! Praksis taler sterkere enn teori hos barna våre. Vi må kanskje også slippe menn mer selvstendig til på hjemmefronten? Ikke fokusere kun på den vasken som ble rosa pga en rød sokk o.l. Positiv forsterkning virker bra, det er min erfaring 🙂

 4. @~SerendipityCat~ Helt enig. Det har med mediaframstillingen å gjøre. Det har også med skjerping blant kvinenne. Eksempel: Jeg jobber på folkehøgskole. jeg har hatt 2200 elever i løpet av disse åra. Av disse har ca 600 vært gutter. I løpet av dissse årene har det bare tre ganger vært jenter som har blitt valg som elevrådsledere. Ergo: Jentene velger guttene, jentene vil ikke ta utfordringen, og for å provosere litt: Jentene kunne fint ha kuppet alt sammen, men velger et selvpålagt annenrangsborger-rolle.
  Det andre er mor – barn-relasjonen, og spesielt mor-sønn-relasjonen. Jeg får en god del gutter hit som har hatt mødre som har lagt alt i hendene på de mens far har vært på jobb. Eller kompensert for at de selv er på jobb mens de føler at de burde vært hjemme.
  Jeg tror desverre kvinnesaken ikke er død, det handler om å tre tilbake der det er rett og tre fram der det er rett. Neste generasjon følger som tante grønn sier at det handler om rollemodeller, og kvinner gjøre det de kan. Og det samme gjelder selvsagt menn.

 5. @Geir
  Jeg savner også å se flere menn som reiser stemmene sine mot disse stereotypiene, men hvorfor skal menn egentlig gjøre det når «våre» holdninger «fritar» dem fra så mye ansvar? Vi synes liksom det er «greit» at den ansvarlige direktøren er som et barn på hjemmebane og skal oppvartes i alle ender. (Nå snakker jeg ikke om «vi» som deg og meg her, men i forhold til de holdningene som fremvises blant annet gjennom media.)

  Jeg synes det er så TRIST å høre historier slik du forteller om guttene som har blitt skjemt bort så til de grader. Hvordan skal de klare seg selv senere? De «må» jo ha noen til å erstatte morens oppvartning da, og kanskje er ikke jentene sterke nok til å stå i mot og kreve noe av gutta (litt sent når et mønster har blitt etablert i 18 år også…) og da har du hele mølla i gang igjen.

  (Når det gjelder elevrådene så er jeg inhabil om å snakke om kjønnsfordeling, på min skole var jentene alltid mest aktiv og jeg har gått gradene i skolepolitikken fra lokalt til regionalt (og delvis også nasjonalt) nivå.. ;-))

 6. Det er godt å høre at det funker på dine skoler, men jeg har faktisk gjort «empowerment of women» til en av de asbolutt viktigste sakene jeg jobber for i «mitt virke». Jeg har en mistanke om at de som virkelig vil noe, raskt forsvinner inn på de høye utdannelser eller voluntære virksomheter, og ikke befinner seg i «det vanlige».

 7. Og det er sikkert derfor Jif (eller var det Ajax) bruker en mann til å gjøre det rent raskere enn svigermor i reklamen sin. Selv om svigermor åpenbart har et vaskegen, får mannen det gjort på grunn av hjelpmidler. Hjemme hos oss er det veldig greit. Jeg vasker vinduer, toalett og do, hun tar resten. 🙂 Også lager jeg som oftest middagen da. Funker fett. Stort sett… 🙂

 8. @Yngve
  Haha, stemmer det! Om det er ny teknologi inn i bildet, se da blir mannen vaskemester likevel!
  🙂

  Her hjemme er det også mannen som lager mest mat, og det passer meg utmerket siden han både har stor interesse for matlaging og er veldig flink.

 9. Endelig et syn-på-manne-roller-i-samfunnet-slik-som-dere-har-sagt-ovenfor (mannsvinkling?) med litt mening. Liker disse snuttene bedre og bedre Cat 🙂

 10. Lurer på om det er slike menn huseiernes landsforbund mener burde hatt hovedansvaret for boligkjøp 😛 Disse ville jo neppe overlevd turen ned i kjelleren for å lete etter fukt og sopp…

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.