Om å «styrke immunforsvaret»

14

Vi er vel flere som har fått anbefalinger eller forslag om diverse kosttilskudd som skal styrke immunforsvaret. Men i dag leste jeg en post inne hos «unfiltered perception» om nettopp dette med å styrke immunforsvaret, og hvorfor det bare er en myte.

Hva mener du om dette?

Et par stykker jeg har snakket med har for eksempel hevdet at de nærmest har fått «herdet» immunforsvaret sitt gjennom å til stadighet være utsatt for smitten barna bærer med seg fra barnehage og skole. Jeg må si jeg synes dette høres merkelig ut, men har ikke nok kunnskap til å avfeie det. 🙂

Selv har jeg også vurdert ulike kosttilskudd for å «styrke immunforsvaret». Men så langt har jeg erfart at kroppen min reagerer ganske sterkt på alle former for påvirkning, og at jeg derfor holder meg unna alle medisiner og tilskudd jeg ikke ta. Så prøver jeg å balansere så godt jeg kan med kosthold, uten at jeg skal skryte på meg altfor mye. (I dag skeiet jeg kraftig ut med Belgian Chocolate is fra Haagen Dazs – takk kjære!).

🙂

Men altså, styrke immunforsvaret ~ hva er deres oppfatning og erfaring?

Share.

About Author

14 kommentarer

 1. Kosttilskudd er fælt. De samme mineralene og vitaminene osv naturlig i mat er bra.

  Altså, maten må heller ikke inneholde kosttilskudd, slik EU utrolig nok har påbudt at barnemat skal inneholde. Knefall for industrien igjen.

  Grenseløss last blog post..Den kjemiske løsning (III)

 2. Jeg er enig i at alt tullet om å styrke immunforsvaret er… ja… tull. Og tøys. Og penger rett ut av vinduet.

  Og det som du funderer på her ang. å herde immunforsvaret ved å eksponeres for sykdommer er det mye sant i. Når du eksponerer immunforsvaret for all mulig slags uhumskheter så lærer du opp immunforsvaret til å kjenne igjen disse stoffene og knekke dem veldig raskt neste gang de kommer inn i kroppen, på samme måte som vi gjør kunstig med vaksiner. Men det finnes jo grenser for 1. hvor gunstig det er å til stadighet eksponere seg for sykdom og møkk, man vil jo bli syk nå og da også og 2. hvor stort utbytte man har av det, det er vel ikke noe poeng å aktivt oppsøke miljøer hvor det er mye grums om man ikke trenger det.

  Som vanlig vil jeg si at kroppen vår er stort sett ganske så flink til å ta vare på seg selv, så lenge den får alle de næringsstoffene den trenger, og de får den faktisk gjennom et normalt variert kosthold, så takler den alt den trenger å takle helt fint på egenhånd.

  Isobels last blog post..

 3. @Grenseløs
  Jeg tror at noe kosttilskudd kan ha noe for seg hvis man har spesielle mangler av det, og f.eks. Omega 3 er vel godt for mye, men generelt for å «styrke immunforsvaret» er jeg skeptisk til. Og meget skeptisk til at vi skal få kosttilskudd i mat, da tror jeg det blir skremmende lett å ikke tenke sunn og næringsriktig mat, men bare se på pakken at «åh ja, men det inneholder jo kosttilskudd».

 4. @Isobel
  Takk for godt og opplysende innspill om immunforsvarets herding! Det skal vel helst unngås å oppsøke smittekilder for å herde seg tror jeg ja, men det er jo godt å tenke på at man blir mer hardfør etter hvert! Men gjelder dette stort sett for ellers friske mennesker, eller vil folk som av ulike grunner har en ubalanse i immunforsvaret dra nytte av slik «herding»? Har man dårlig immunforsvar grunnet alvorlig sykdom bør man vel holde seg unna så mye man kan av smittekilder?

 5. Det med hardførhet etter eksponering for uhumskheter kan forresten ha en best før-dato. Immunforsvaret øker produksjonen av antigener (smittestoffer etc.) som det er kommet i kontakt med, men om den ikke møter på stoffet igjen i løpet av en tid så reduseres produksjonen. Det er av den grunn man gjerne må fylle på enkelte vaksiner med jevne mellomrom. Også har vi jo det etter hvert mye omtalte fenomenet at særlig virus muterer fort, så om du treffer på en virus og blir immunisert (med eller uten sykdom), så kan det være at den immuniseringen ikke fungerer om du treffer på et virus fra samme stamme noen måneder eller et år senere, fordi de endrer egenskaper så fort. Dette er hurtig-evolusjon i praksis.

  Dette med ‘herding’ av immunforsvaret gjelder vel generelt for normale og friske immunforsvar. Om kroppen er redusert på noe vis skal man selvsagt være forsiktig med å pådra seg ytterligere belastning. Det verserer forøvrig endel teorier om at de høye forekomstene vi har av astma og allergier i den vestlige verden kan skyldes at vi vokser opp i for rene miljøer, og at unger jevnt over har godt av å spise litt jord og å bli litt syke nå og da.

  Isobels last blog post..

 6. Jeg har kjøpt tilskudd som visstnok skulle styrke immunforsvaret, men hvorvidt det virker eller ei er vanskelig å si. Jeg vet jo ikke hvordan jeg ville vært om jeg ikke tok dem. Nå for tida tar jeg omega-3 og noe greier som skal virke mot vonde ledd (inneholder ingefær). Ellers har jeg magnesium og vitaminpiller, men det husker jeg ikke å ta hver dag. Har hørt at med ME trenger man litt ekstra, men ikke vet jeg. Jeg spiser sunt og håper det gir meg det meste.

  Lothianes last blog post..Spillegal

 7. Jeg har ME og gode erfaringer med å styrke immunforsvaret, både i form av kosttilskudd og ikke minst akupunktur. Men nå er det jo slik at det er individuelt hvor mye/om man tåler kosttilskudd eller ikke når man har ME. Omega 3 har super effekt på smertene, og virker også betennelsesdempende. For friske mennesker tviler jeg på om det er vits i å ta eksta tilskudd for å styrke immunforsvaret.

 8. Jeg vil i alle fall anbefale deg å prøve omega 3. 🙂 Men husk at ikke alle merker er like bra.

 9. Jeg har ikke all verdens peiling, men for tiden kjøper jeg gjennom akupunktøren min. Hun er dansk og importerer derifra, for hun sier de er veldig bra. Merket heter Biosym EPA-GLA+. Fri Flyt fikk jeg beskjed om å holde meg langt unna.

 10. Viktig tema du tar opp her! Immunsystemet er utrolig komplisert, og man kan ikke bare snakke om «nedsatt immunforsvar». Det består av mange forskjellige deler som blir regulert på måter vi kanskje ikke helt forstår ennå. Og når det gjelder ME så har jeg forstått det sånn at tilstanden påvirker aktiveringen av immunforsvaret, og det kan forklare at man reagerer annerledes på infeksjoner. Altså er ikke immunforsvaret nedsatt, men virker litt annerledes.
  Det er alltid viktig med god ernæring for at immunforsvaret skal virke som det skal, men for mye av kosttilskudd er heller ikke bra. Dersom man spiser sunt og variert burde man få i seg det meste av det man trenger. Er man syk bør man kanskje være ekstra påpasselig, og for sikkerhets skyld ta multivitaminer og -mineraler. En nevrolog jeg kjenner anbefalte at man ved ME og etter kyssesyke skal passe på å få i seg nok magnesium, så jeg tar kosttilskudd.
  Det ble en litt lang kommentar, men moralen er litt av alt og alt med måte, også når det gjelder kosttilskudd 😉

  Tante Grønns last blog post..Har tante fiolett vært på besøk?

 11. @Tante Grønn
  Jeg synes det er en fascinerende å lære mer om dette, for det er i alle fall ikke noen «enkel» forklaring og helse og immunforsvar må man vurdere i hvert enkelt tilfelle. At det er noe som _ikke_ stemmer med immunforsvaret når man har ME er nok helt klart.
  Synes du oppsummerer det veldig fint jeg 🙂

 12. Eh… Du kan styrke immunforsvaret, men bare ved å bytte ut hele sentralnervesystemet. Og det vil du vel ikke.
  For sterkt immunforsvar heter «allergi» i dagligtalen, og det er noe dritt du helst ikke vil ha.

  Vær glad for at immunforsvaret ditt er akkurat passe sterkt. Den eneste måten å egentlig få endret immunforsvar, er å få HIV, og det har du heller ikke noe særlig lyst til.

  Du kan derimot bygge opp ett arsenal av antistoffer i kroppen. Måten du gjør det på, er å utsette deg for diverse sykdommer, så kroppen din lærer seg hvordan den skal hanskes med de ulike sykdommene. Dette har ikke noe med immunforsvar å gjøre, men med antistoffer. Vaksiner hjelper kroppen med å bygge antistoffer. Vitaminer gjør det ikke.

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.