Respekt for min tid

14

En av de tingene jeg virkelig klarer å opparbeide en stor irritasjon over er folk som ikke respekterer at andres tid er like viktig som deres egen.

Det dreier seg om alt fra å komme for seint til avtaler, love bort andres tid til arbeidsinnsats/avtaler uten at det er avklart på forhånd, ta det for gitt at jeg har tid til å henge med på dine planer uten å sjekke med meg først, og ikke minst: Meningsløse møter.

j0438870Da jeg var ivrig elevpolitiker på videregående fikk jeg slått i bordet noen ganger over at skolen kunne avlyse timer når en lærer var borte, men at vaktmesteren (eller noen andre) skulle komme å ta fravær, for å så se på at vi satt der og klødde oss i hodet en time eller gjorde lekser. Jeg opplevde det som ganske respektløst å tro at vi ikke kunne styre denne timen uten lærer, selv ville jeg helst sitte på biblioteket og jobbe i stedet for å være klemt inne på kjemirommet sammen med bråkete medelever.

Dessuten var jeg der for å få videregående opplæring, ikke videregående oppmøte. «Frekk» fikk jeg beskjed om at jeg var da jeg påpekte dette, og ulovlig fravær fikk jeg visst også den gangen jeg forlot klasserommet med beskjed om at jeg kom tilbake når de hadde et tilbud som fulgte Opplæringsloven.

Hva som startet denne tiraden? Vel, i dag leste jeg inne hos Gusland om arbeidssøkerkurs hos NAV. Hvis du kjenner noen som er eller har vært arbeidsledige (unnskyld, arbeidssøkende), vet du selvfølgelig hvor dette bærer hen. Men det provoserer meg så umåtelig når:

– Kurset blir avlyst fordi firmaet som skal holde det går konkurs.

– NAV insisterer på at de arbeidssøkende likevel må møte opp klokken ni neste morgen for å se hva som skjer.

Jeg synes det er helt meningsløst og provoserende å behandle voksne mennesker på denne måten. Hvorfor skal folk finne seg i å troppe opp et sted for å «se hva som skjer»? (Selvfølgelig skjedde det ikke noe.) Hva slags umyndiggjøring er egentlig dette?

Min tid er nemlig verdifull. Uansett hva jeg planlegger vil jeg at det skal være en mening med det. Andre folk skal ikke få stjele min tid til meningsløse ting. Og er man arbeidssøkende har man vel strengt tatt bedre ting enn å gjøre enn å sitte i et kursrom og vente på at noe skal skje….

Nei, les resten inne hos Gusland, og neste gang du tenker på at «det ikke gjør noe om jeg er for sen» så husk at din tid ikke er viktigere enn andres tid.

Share.

About Author

14 kommentarer

 1. Som jeg kommenterte inne hos Gusland, så har jeg også erfaring med slike NAV Arbeid-kurs og det er ikke akkurat noe som imponerte. Vi ble snakket til som barnehagebarn og truet med at vi ville miste pengene om vi ikke møtte opp. Tips om å vaske og stelle seg før intervjuer, hørte også med.

  Det er virkelig respektløst slik Gusland opplevde, det er tydelig at man som arbeidsledig ikke har rett til å styre tiden sin på dagtid selv.

  Trygdesnylternes last blog post..Vi har alle en funksjonsnedsettelse så lenge det ikke er ferie.

  • Kutt ut!? Tips om å vaske og stelle seg?!

   Det kan da ikke være lov å behandle folk sånn?

   😮

   Nesten så jeg skulle prøvd å ta disse kursene slik at jeg kunne blogget om det.. men så igjen… jeg hadde vel krepert av aggresjonsutløst hjerteinfarkt i stedet…

 2. Man føler seg ikke mye verdt i en slik setting, det skal en viss en vite.
  Og forsøker man si noe, får man da beskjed om at det er NAV som står for dette og at firmaet kun er leid inn.. Tar du dette med NAV får du vel ikke et vettugt svar i det hele tatt. Jeg fikk iallefall DIREKTE svar fra NAV om at dette var et tiltak KUN for at vi skulle ha noe å gjøre…

  Joakims last blog post..NAV til besvær..

  • Jeg skjønner ikke hva dette skal være godt for. Det ligger noen antakelser implisitt i dette om at arbeidssøkere ikke har bedre ting å gjøre enn å sose bort dagene på tull. Dette er jo rett og slett fornærmende mot den som søker arbeid.

 3. Pingback: ~SerendipityCat~ » Blog Archive » Enda en arbeidssøker-kurs-historie…

 4. Hei SerendipityCat,
  Jeg har sansen for din holdning til dette – spesielt hvordan du forlot klasserommet med den beskjeden! Du har tydeligvis like mye respekt for din egen tid som for andres. Veldig bra!

  Lailas last blog post..Uredelig av ELIXIA

 5. Det er mye rart en må høre før ørene ramler av *ler*
  Det er skummelt hvor liten respekt folk blir vist både når det gjelder tiltak og innhold, og respekt for folks tid. Det kan da umulig være meningen at det skal være slik?

  • Nei, men nå så jeg i Guslands blogg i kommentarfeltet at dette også har med statistikk og politikk å gjøre: NAV registrerer folk på kurs og så sier det noe om hvor mange de har «hjulpet» eller noe sånn… Men at praksisen ikke fungerer etter hensikten burde etter hvert være ganske allment kjent, hvorfor tar ingen tak i det?

  • Ja, og det er nesten sånn at det kanskje blir lett å ta sin egen familie litt for gitt noen ganger også? Det merker jeg av og til i alle fall, men det er jo viktig å ikke regne med at alt passer for de nærmeste heller!

  • Hah, «byråkratiets jernbur», der har man et uttrykk jeg ikke har brukt på en stund. Men åh så sant.
   Fint at noen har tenkt tanker som fortsatt er gyldige så lang tid etter!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.