Gode nyheter!

12

Jeg har tro på at det å dele gode nyheter gjør livet og tilværelsen litt bedre, så her kommer det litt mer eller mindre interessant:

Jeg har fått innvilget rehabiliteringspenger fra NAV i forbindelse med ME! (For de uinnvidde: Rehabiliteringspenger er det som (eventuelt) kommer etter sykepenger, når man har vært sykemeldt i et år.)

Det tok litt (men ikke forferdelig) lang tid fra jeg leverte søknaden til jeg fikk svaret ~ totalt ca. 1,5 måned. Jeg ringte 2 ganger for å purre på saksbehandler. Den ene dagen måtte jeg ringe tre ganger før jeg fikk tak i henne. Ikke grusomt!

Siden jeg har gått og vært veldig bekymret for hvordan saken min skulle bli behandlet, etter å ha leste mange fortvilte historier om folk som ikke får hjelp, vil jeg si at jeg har vært veldig heldig og rett og slett vil gi skryt til min lokale NAV for godt gjennomført så langt.

Skryt av NAV faktisk..

Selv om en lege jeg var hos påstod at «mitt» NAV var «det verste i Oslo» når det gjaldt ME/utmattelses-diagnoser. Så det kan tydeligvis gå bra også!!

Det jeg tror har hjulpet litt:

– At sykdommen har fått mer oppmerksomhet og at man har mer kunnskap om den. Noe som også var tydelig da jeg snakket med saksbehandler, det var ikke en ukjent problemstilling.
– At jeg er relativt priviligert og ressurssterk selv, med familie og venner som støtter meg slik at jeg har kunnet bruke krefter og tid på utredninger og søknader.
– Gode leger og spesialister som har fulgt opp.
– At det tidlig ble laget en plan for utredning med liste over det som skulle gjøres, og at jeg var veldig nøye med å selv ta vare på all dokumentasjon og laget grundige redegjørelser over hendelsesforløp etc. etc.

Vel, det var bare noe. Det er sikkert masse mer jeg kunne ha sagt, er bare lettet over at et steg er overvunnet.

Jeg er bare glad for at jeg har noe inntekt fremover til å betale huslånet med, og at jeg slipper å tenke på det en stund slik at jeg bare kan fokusere på å bli bedre. Jeg vet at det er mange som sliter med NAV på ulike måter også, så jeg håper ingen oppfatter dette som bagatellisering av andres prosess eller innsats, det er ikke ment slik.

Share.

About Author

12 kommentarer

 1. Fint å se at NAV kan gjøre ting riktig og, uten for mye «pes» – selv er jeg vel en av de som ikke egentlig har de store tingene å klage på i forhold til NAV – det er mer det at det hele tiden er et mas om å faktisk få de tingene man har krav på. Har man ikke energi til å kjempe for tingene man skal ha, så får man dem altfor ofte ikke i det hele tatt.

 2. Lightening Process, et kursopplegg som går over tre dager i England (og noen steder etter hvert i Norge også) har vært veldig effektivt for folk med ME.
  De har også egen nettside. Grunderen heter Phil Parker, og har også kommet ut med bok.

 3. Popsicle: Ja, det er en lettelse at det ikke er _bare_ negativt! Jeg tror nok at man uansett må regne med at det er ganske mye arbeid når man skal forholde seg til NAV, men det hjelper litt å bli møtt med forståelse og ikke altfor mye plunder og heft.

  Krissy: Jeg kjenner til LP ja, og kritikken av metoden. Det er ikke noe som er aktuelt for meg å prøve akkurat nå, men jeg er glad for de som har fått hjelp av dette.

 4. Så lenge du er under behandling med utsikt til bedring av arbeidsevnen, skal det ikke være noe problem å få innvilget rehabiliteringspenger. Sånn er det med den saken, og den linja skal man legge seg på, om man er NAVkontor i Bardu eller på Helsfyr. Har man kompetanse, kan reglementet, kan snakke med brukeren og se brukeren, så skal man ikke gi avslag i slike tilfeller. Lov og reglement er helt klart. Og skjønn er lov til å bruke.
  Hilsen forhenværende veileder i NAV

 5. Vibeke: Jepp, slik fikk jeg det forklart også! Og da er det godt å merke at reglene fungerer. Man har jo hørt om saker der NAV har satt legers og spesialisters uttalelser til side, det skaper jo utrygghet om egen situasjon også.

 6. Synes det er flott hver gang systemet virker jeg, det har du all grunn til å være glad for. Det hjelper nok mye å ha både egne ressurser og andres støtte.
  Det er vel større problem den dagen det kan bli snakk om uføretrygd, håper du slipper det.

 7. Graylady: Håper jeg slipper noen lengre historie ja! 🙂 Dessuten er det jo ofte slik at vi hører mest om de gangene systemet _ikke_ virker, derfor er det også riktig å si noe om at det faktisk virker etter hensikten for mange slik at man ikke blir helt desillusjonert og gir opp.

 8. Så flott!! Kan skjønne du er lettet, det er jammen kjipt om man i tillegg til å være syk skulle kjempe med systemet. Jeg tror jeg har det samme nav-kontoret som deg, det som har fått mest klager, gitt flest avslag i fh til me-pasienter og har fått flere avisoppslag etter seg. Jeg var også kjempe heldig med å få innvilget TU etter 1 års venting og overtid på rehab. Vi kommer ikke til å leve som grever noen av oss, men vi slipper utryggheten og bekymring. DET er godt 🙂

 9. Så bra det har ordnet seg! Heldig er du også, som har blitt møtt på riktig måte. Glad for å høre at du ikke trengte vente så altfor lenge på svar, for det er en påkjenning å gå sånn og vente og ikke vite hvordan økonomien vil være. Som Tornerose også nevner, vi slipper utryggheten og det er virkelig godt!

 10. Tornerose: Hehe, akkurat i det siste må jeg innrømme at det jeg har tenkt er at så lenge jeg får betalt boliglånet skal jeg være fornøyd!! 🙂 Det er noe med å ha rammene på plass…

  Takk Jørgen!!

  Lothiane: Ja, selv om jeg egentlig ikke venta så lenge på svar i det hele tatt merket jeg at jeg ble kjempenervøs for at noe skulle gå «galt» slik at søknaden ikke kunne innvilges, om det så bare var et papir som manglet eller en saksbehandler som ble syk og ikke fikk fulgt opp. Det er så dumt at usikkerhet og utrygghet skal ta så mye plass!!

  Når alt dette er sagt:
  Jeg tenker mye for tiden på at jeg også er veldig heldig som tross alt er født og oppvokst i Norge og ikke for eksempel Makedonia hvor jeg jobbet en stund. Da ville jeg ha vært _helt_ overlatt til meg selv. Det er mye jeg ser som forbedringspotensiale i Norge også, men tross alt har vi et sikkerhetsnett som er mye bedre enn mange andre steder!!

 11. Pingback: NAV igjen.. - ~SerendipityCat~

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.