«Hva? Drikker du ikke?»

31

I Aftenposten i dag leste jeg denne artikkelen om Birgitte Cecilie som ikke drikker alkohol, og som får høre det i sosiale sammenhenger ~ av folk som ikke skjønner at hun nøyer seg med en brus!

Jeg måtte le da jeg leste det, for jeg kjenner meg så utrolig godt igjen. Jeg har knapt nok rørt alkohol det siste året, og har merket hvor stresset fok kan bli av at du ikke drikker! For da kommer spørsmålene: Gravid? Kristen? Alkoholproblemer? Kjedelig å måtte svare at man ikke tåler alkohol så godt på grunn av sykdom for tida ~ «Men du kan jo bare ta ett glass vin, vel?» Ja, folk rundt deg kan bli stressa i sosialt lag hvis du ikke drikker! Er det ikke bakvendt??

For det skal drikkes. Fyll er et avbrekk, fyll er å kunne hive hemninger og «drite seg ut». Fyll er sosialt. Alkohol hører med når man har fri, når det er helg, når det er sol ute, når man skal «slappe av», når man skal «finne på noe», når man ikke har ungene, når man skal møte venner, når man får besøk, når man skal spise, før man skal spille Singstar….(Man kan jo lure på hvor mange det egentlig er som ville fått problemer hvis de prøvde å slutte å drikke!)

– Fylleadferden er som en frihetspause fra vanlige normer og regler. Men den er avhengig av at alle er enige om at det er sånn, og at ingen sitter og vurderer de andre festdeltagerne med klar hjerne. I dette spillet er det provoserende med dem som ikke drikker noe, sier Duckert til A-magasinet.

Jeg skal love deg at det er først når du ikke kan drikke alkohol, når det ikke er et valg, at du oppdager hvor sterkt sosialt lim det er! Og at en del folk faktisk ikke regner deg som morsom å ha med fordi du ikke kan «drekke». Det blir jo så en utvikler et hat mot alkohol i seg selv.

All ære til min kjære venninne H som lager alkoholfrie bringebær-mojitos når jeg skal komme!!

Dette skrev jeg i vinter en gang:

Det er så nedverdigende når vi har vorspiel og jeg må la alle sammen gå ut av døra for å dra på konsert, og ta i mot deres «sympati» og «medfølelse» med stakkars meg som ikke klarer å bælme ei flaske vin for så å dra ut på Jokke-konsert og hoppe opp og ned i 2 timer. Greit, jeg har det veldig komfortabelt i sofan min med boka mi og PCen, men normen om konformitet får meg faktisk til å ha skyldfølelse og ikke minst selvforakt fordi jeg ikke kan gjøre som alle andre.

Men vet du hva? Jeg savner ikke å være full!!! Jeg savner ikke å bli drita eller å ha søndager med bakrus og fylleangst! Jeg kan fortsatt ta ett eller to glass vin en sjelden gang, men jeg går ikke på byen og jeg orker ikke bli full. Kan jeg være så snill og få ha det godt med det?

Avslutter med denne glimrende tegningen fra Fredrik Skavlan.

Oppdatering:

Les også:

Virrvarr: «Hvordan takle drikkepresset»

Sigrun: Feminist på fylla

Giktbloggen: «Cognac som medisin»

Share.

About Author

31 kommentarer

 1. Den norske fylla er litt interessant, og dessverre ser det ikke ut som den oppvoksende slekt er noe bedre…

  Dessverre virker det som om mange ikke skjønner hvorfor en skal drikke alkoholholdig drikke, poenget er jo egentlig ikke å bli full, poenget må jo være at en liker det en drikker, enten det inneholder alkohol eller ikke.

  Og hvor er poenget med å gå ut? Det å drikke vin hjemme eller selve vorspielet, det er jo det som er gøy, det blir jo aldri like bra etter at man har gått ut…

 2. Pingback: Cognac som medisin? Ja, det fungerer

 3. Det virker noen ganger som om alkoholproblemet bestaar i at noen ikke forstaar at man velger bort alkohol… Det er en merkelig greie, det at folk ikke bare godtar det, men det skal ogsaa sies at jeg tror det avhenger litt av hvilke folk man har rundt seg. Jeg merker i noen kretser at det blir masse styr av det, i andre kretser er det ingen som leer paa et oeyelokk en gang. I wish I knew why.

 4. Christian: Ja, det var en interessant kronikk i Aftenposten, den studenfylla er virkelig ikke bra greier. Jeg synes det er slitsomt med folk som MÅ drikke for å bli full, og merker at jeg trives mye bedre med de som kan kose seg med ei flaske vin uten å lage noe styr av det.

  Alter Ego: Det hadde vært mye lettere om folk ikke ble så stressa av at noen valgte bort alkohol ja! Men det er jo forskjell på hvem man møter også så klart.

  Jeg noterer meg bare at jeg har fem flasker champagne vi har fått i diverse gaver og kjøpt med hjem, og de står nå der og samler støv da! Skammelig, de mugner sikkert snart 😉

 5. Åh, amen, Cat. Jeg er en sånn provoserende avholdsdame. Eller- tørrlagt alkoholproblem-dame.

  Du får bare gjøre som min straight-edge-kompis pleide å si: «Øl? Omg, det er nittitallet! Gi meg en smoothie.»

 6. Husker at du skrev om det Virrvarr! Jeg tror vi kler å være litt provoserende jeg 😉 Og nå er det jo uansett trendy å ta vare på helsa si, så vi er moteriktige også! (Husk at Jan Thomas ikke drikker..hehe..)

 7. Dette er en kjip tradisjon vi har her til lands som gjør at man ofte ikke godtar at andre velger annerledes. Jeg tror kronikken har mye rett i at det virker skummelt for dem som drikker at det skal være edru personer til stede når de mister sine hemninger. Samtidig som det er en markering av sosialt bånd. Hvis man nekter å drikke sammen og skåle sammen, er man virkelig venner da?

  Men jeg overhørte en enda mer skremmende telefonsamtale i St. Hanshaugparken en fredag, der en kar (istedet for å prate med sin venninne på pleddet ved siden av) pratet i telefonen med sin kompis på Sørlandet og brukte en halvtime på å prøve å overbevise kompisen om at han burde, måtte, skulle ut og drikke siden det var fredag og sol. Han gikk så langt som å si at han ville føle seg skuffet og sveket om kompisen ikke drakk en slik dag. Det selv om han ikke engang skulle være tilstede selv!

  Selv er jeg ikke totalavholds, men har for mange jern i ilden til å ha tid til å miste dagen derpå til stadighet og vil derfor ofte ikke drikke. Løsningen min er å ta med en vinflaske med skrukork som jeg fyller igjen og igjen med blåbærsaft (ser nesten ut som rødvin) eller annen alkoholfri drikke som kan se ut som hvitvin. Jeg drikker det i vinglass og alle er happy 😉

 8. Haha, du har den beste løsningen så langt!!! 😀

  Men enn at det skal være nødvendig å late som om man drikker, eller late som om man drikker mer enn man gjør, for at det ikke skal bli ubehagelig stemning?

  Han i parken burde skamme seg faktisk, men det forundrer meg ikke. Spørsmålet er jo ofte «bli med ut og drikke» for mange, ikke «bli med ut å finne på noe gøy». Gøy kan man ikke ha det uten alkohol, og man er ikke en skikkelig venn hvis man ikke vil være med og drikke seg full!

  Kan bli oppgitt av mindre!

 9. Serendipity: Ja, det er på en måte en feig løsning jeg har kommet frem til, der man later som for å slippe diskusjonen og ikke ødelegge stemningen. Men dette er ikke bare en holdning som gjelder drikking. Det er en gjennomgående negativ holdning til folk som prøver å være fornuftige med alkohol, fornuftige med tiden sin, fornuftige med penger, fornuftige med skole, lærdom osv. Streber er et skjellsord, og dette stresset med folk som ikke drikker tror jeg også er et utslag av «du skal ikke tro du er bedre enn oss»

  Jante, selv så skarpt vi kritiserer det, ligger og gjennomsyrer veldig mye av den nordiske samhandlingen.

 10. Hm. Kanskje jeg er bortskjemt? Det har aldri vært noe problem om man velger å ikke drikke i min omgangskrets. Enten det nå er fordi man ikke drikker, eller fordi man skal på jobb om 4 timer, og ikke kan være beruset/bakfull der.

  Det kan så klart ha noe med at jeg alltid har vært omgitt av alle typer folk – folk som drikker, folk som drikker for mye, og folk som ikke drikker i det hele tatt.

  Selv er jeg langt fra avholds, men jeg merker at alkoholinntaket mer nærmer seg «hyggenivå» enn «stressfylla». Jeg gjør sjelden dumme ting i fylla, og kan vel trygt si at det er mer enn 10 år siden jeg sist gjorde noe jeg ikke ville huske dagen derpå, men det betyr ikke at jeg mener folk ikke skal få lov til å gjøre det de vil – bare ikke plag andre med det 🙂

 11. Pingback: Revolusjonært roteloft » Hvordan takle drikkepresset:

 12. Popsicle: Det har nok helt klart noe med omgangskretsen å gjøre, samtidig som situasjon spiller inn. Er man i en jobb hvor det å gå ut med kunder flere ganger i uka er viktig, er det kanskje vanskeligere å unngå et høyt alkoholinntak enn om man er småbarnsforeldre med venner i stort sett samme livssituasjon.

  At alkoholnivået er på et «hyggenivå» må jo være et mål i seg selv!! 🙂 Kanskje har det noe med alder å gjøre også? Det som var artig for 10 år siden er ikke noe jeg er lei meg over å gå glipp av nå!

 13. Pingback: Entreprenören och nykteristen provocerar mot den allmänna mallen | Kulturbloggen

 14. Jeg er så utrolig enig!
  Heldigvis er jeg ung og «uerfaren» hva gjelder alkohol, men jeg merker meg stadig hvor kul du er når du drikker. Det er svært merkelig å ikke drikke, og på ungdomsskolen var det helt normalt at man etter helgen tok en oppsummering. «Jente 13 måtte pumpes» blant annet, helt normalt. Da blir det ikke bedre når dette er normalen. Jeg vet du sikter til mer voksen drikking, men problemet er der i alle aldere, og det er problematisk.

 15. Elise: Hører hva du sier, og selv om det nå er…ehm… i hvertfall 15 år siden jeg gikk på ungdomsskolen, husker jeg at de i klassen som begynte å feste først ble sett på med litt skrekkblandet fryd av de andre. Og etterhvert ble helgefylla noe man bare «gjorde», og jeg tviler på at så mange hadde et reflektert forhold til det.

  Så dette er nok ikke bare relatert til «voksen» drikking, nei..

  Jeg har ikke problemer med at folk drikker, men jeg tenker nå mer enn før at det er synd at det er så «normalt» å måtte bli drita. Hvem vet hvilket forhold jeg kommer til å ha til festing når jeg begynner å få igjen formen? Det jeg tenker pr i dag er i alle fall at det å være på fylla er ikke noe jeg savner, men jeg vil gjerne kunne drikke god vin uten å bli dårlig.

 16. jepp! jeg har aldri vært avholds, men jeg har ofte hatt perioder der jeg ikke har drukket noe særlig, og da føler man seg ofte noe … kjedelig? prippen? rett og slett litt … rar?

  men jeg tror ikke dette bare handler om alkohol, det handler vel så mye (om ikke bare) om sosiale normer. det vi spiser og drikker har mye å si for vår identitet, som individ og som gruppe. det er ikke uten grunn at veg*anere ofte møtes med en haug spørsmål om hvorfor de ikke spiser kjøtt etc, en remse som ofte ender med at noen føler seg støtt på en eller anne måte, fordi veg*anerens valg skiller seg fra gruppen, og dermed sier den at det gruppen gjør er noe man BØR skille seg fra. det samme gjelder alle valg man gjør i forhold til mat. bare det å ikke ville spise godteri eller sukker eller brus er jo tilnærma uhørt … «hva, skal du bare ha vann? ikke saft, brus, kaffe, iste, brandy, kakao, vin, øl?»

 17. @vaarloek: Kjenner meg igjen i «kjedelig»-følelsen når man ikke drikker 🙂 Vel, jeg må bare si at det å gå inn på et stappfullt utested med bare drita folk rundt seg når en selv er i edru tilstand…det er et slags mareritt for meg. Kall meg kjedelig, rar eller hva du vil, men jeg tar heller de pengene og bruker på en god middag med ei venninne hvis jeg får det til!

  Interessant parallell du trekker til andre valg folk gjør og sosiale normer som for eksempel veg*anere. Det ligger vel sterke føringer i at man ikke skal skille seg ut, og de sosiale sanksjonene kan jo være strenge. Ren utfrysing i enkelte tilfeller. Hvorfor er vi ikke mer tolerante mot hverandre? Hvorfor er det så vanskelig for oss mennesker å leve greit med at andre gjør ting forskjellig?

 18. Pingback: ~SerendipityCat~ » Har du sagt fra til en venn/venninne som drikker for mye?

 19. Folk er ikke så oppegående som de selv liker å innbille seg. Å gå over folks grenser og bli pågående når de har takket nei, er bare uhøflig. Uansett hva.

 20. Hvorfor drikke? Jeg er jo så heldig at jeg får lov til å være «fyllesyk» hver eneste dag 😉 Jeg tar meg et glass vin i ny og ne, men da må formen være god i utgangspunket, hvis ikke blir det bare helt krise.

 21. кино онлайн смотреть. http://kinoplesk.ru/ все для любителей современного киноискусства и для тех, кто просматривает видеофильмы только в высоком качестве. новые мультфильмы и
  кино фильмы любых жанров – вестерн, мюзикл и семейные.

 22. торрент Torrentura.ru позволяет без регистрации скачивать файлы на большой скорости в любое время суток. скачивайте абсолютно бесплатно различный контент – книги, программы, музыка mp3 и фильмы всех жанров. http://torrentura.ru/video/fentasy/2136-sumerki-4-saga-rassvet-chast-4.html – сумерки 4 торент

 23. Free porno – эротика, мастурбация и лесбиянки. Огромное количество новых порно фильмов и порно роликов с красивыми и молодыми девушками. Предлагаем уникальную возможность смотреть порнофильмы бесплатно и без регистрации. http://www.odvin.ru/ – порно бесплатно

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.