«Don’t you FYROM me!!»

21

Det er jo ikke så rart, når man jobber i et annet land over en viss periode får man et forhold til det stedet også. Jeg hadde en god del opphold i Makedonia for en stund siden, et land få jeg kjenner har et forhold til. Ikke så rart kanskje, dette lille landet midt på Balkan har ikke vært det mest profilerte. Likevel er det et sted jeg ville anbefalt folk å dra, jeg har hatt mange interessante og spennende opplevelser der og man blir jo knyttet til mennesker man møter gjennom jobb og fritid når man er ute. Derfor bringer det tilbake en del minner når jeg i dag leser om NATO-toppmøtet der bl.a. medlemssøknaden til Makedonia m.fl. er til vurdering.

Jeg husker godt de livlige, men likevel litt anspente diskusjonene vi hadde rundt møte- og kafébord om hvor viktig – ja faktisk essensielt for landets økonomi – at Makedonia kom inn i EU og NATO. For et land med ca. 2 millioner innbyggere, en albansk minoritetsbefolkning og stadig etniske spenninger, en arbeidsledighet på runt 37% og en tregt voksende økonomi med korrupsjon og offentlige reformer på etterslep. Det høres ut som harde tall, fakta, men for mine kolleger der nede betydde det slikt som at ei av jentene måtte avbryte juss-studiene for å forsørge foreldre og søsken på en servitør-jobb, siden faren mistet industri-jobben. Det betyr at det enda sitter barn på et barnehjem i Demir Kapija under forhold som er minst like ille som de vi så i nyhetssendingene fra Romania på 1990-tallet.

saymacedonia.jpgJeg håper at de kommer seg med i NATO (og EU), men vet at det ligger hindringer i veien, blant annet i forbindelse med navnestriden – derav overskriften. På tross av at Makedonia ble en selvstendig republikk i 1991, er det fortsatt land som ikke anerkjenner dem som stat under navnet Makedonia – og insisterer på å bruke forkortelsen FYROM – Former Yugoslavic Republic of Macedonia. Et av disse landene er Hellas.

Derav tittelen på innlegget, etter en kampanjeSay Macedonia.

Mine greske venner var ganske klare i talen da vi diskuterte dette ved en bardisk i Athen. Hvor arrogant var det vel ikke av «makedonerne» å stjele navnet til en historisk region i Nord-Hellas når de skulle lage sitt eget land!? Kunne de ikke ha funnet på noe eget, noe nytt liksom!? Det fikk være grenser for frekkhet, mente Costas, som i tillegg kom med klare utsagn om hvor lite verdt det var å være makedonsk, eller fra «Skopje», som han kalte landet (etter hovedstaden). Hellas antas å legge ned veto mot at Makedonia blir NATO-medlem på grunn av navnestriden.
Jeg trodde jeg skulle komme meg greit fra Athen til Skopje den gangen faktisk, men partene står steilt på hvert sitt «hat» og sender ikke fly til hverandres flyplasser. Skulle jeg dra om Wien for å komme meg 50 mil?! Løsningen ble fly til Thessaloniki og taxi til den makedonske grensen. Der tuslet jeg over med rare blikk fra grensevaktene – en norsk kvinne alene på vei fra Hellas til Makedonia?! Rade – vår sjåfør i Makedonia – ventet på andre siden, uten visum kom han ikke lenger enn dit. Så kjørte vi opp til Skopje, tross alt tar det ikke mer enn 3-4 timer å krysse hele Makedonia.

Slik er det, og nå sitter de store gutta i NATO og diskuterer. Jeg håper at noen klarer å overtale Hellas til å svelge den kamelen det er å godta Makedonia som navn, eller at de finner frem til en annen løsning som gjør livet litt mer levelig der nede. Jeg synes Makedonia bør få hete Makedonia.

Striden med Hellas kan til og med trekke Kroatia og Albania, de to andre Balkan-landene som ligger i løypa til å bli invitert, med seg i dragsuget. (Kjell Dragnes, Utenriksredaktør i Aftenposten).

Share.

About Author

21 kommentarer

 1. Esquil » Hehe, ja ikke sant? Spørs da, om vi plutselig får en haug sure grønlendere etter oss…
  Macedonia med s på engelsk ja, men makedonerne blir veldig blide om du sier det med k. 🙂

 2. Jeg er kjempeglad i Makedonia, og i mine venner der – og er HELT paa din/deres side i denne greia.

  Jeg mener; Hellas argumenterer med at Makedonias navnevalg indikerer fremtidig krav om nordgreske landomraader. Men da Hellas klaget paa dette paa 1990-tallet forandret Makedonia flagget sitt (bort fra gammelt hellensk symbol) og vedtok bl.a. en erklaering fra parlamentet som sier uttrykkelig at de verken ‘naa eller i fremtida’ har territorielle krav utenfor det som pr davaerende dags dato/opploesninga av Jugoslavia utgjorde the Republic of Macedonia. Og siden da har de forhandla gjennom FN uten at Hellas har vaert villig til aa godta noen som helst loesning som innebaerer ordet ‘Makedonia’. Den greske favoritten er Republic of Skopje, som om det bare var den byen det var snakk om…

  Med andre ord: Makedonia har sagt paa alle mulige maater at de er happy med aa vaere bare hvem de er paa det omraadet de allerede har. Men det tror ikke Hellas paa. Pussig. Paa den andre siden nekter de fleste grekere for at de bor paa Balkan, de bor i Hellas – selv om Balkan er navnet paa ei halvoey der Hellas er ytterst… Hva om Storbritannia skulle forlange at USA forandret alle stedsnavn som var tatt fra England? De kunne jo begynne med New York, for eksempel, som innebaerer territorielt krav paa York. Fakta. 🙂

  Rare rare verden i gresk politikk…

  Alter Ego’s last blog post..Sørgepilens hemmelighet

 3. hehe Makedonia Liksom on

  Når «Makedoner» begynner å respektere ALBANSKE rettighetter og akseptere Kosovos grenser, så er det dører oppent. Hvis ikke så er dere helt alene om det!

  Dere må lære å respektere mennesker for mennesker!

 4. Alter Ego » Tusen takk for super kommentar!! Ja, jeg synes også at Makedonia slik jeg har sett og lært har strukket seg både hit og dit og at det er grekerne som er unødvendig steile i dette spørsmålet. Spesielt når makedonia ikke gjør territorielle krav som stadig blir trukket fram som argument. Det er jo til å riste på hodet av.

  Det stakkars lille landet kan jo dras både hit og dit: Bulgarerne mener jo at størstedelen av Makedonia egentlig er deres. Albanerne vil gjerne skille ut deler av Makedonia og gjøre det albansk hvis de får lov til det. Kan de ikke bare få ha det lille landet sitt i fred da? Det viktigste må jo være at alle parter er villige til å jobbe for fortsatt utvikling og stabilitet på Balkan, det er riktignok ikke uro der nå, men vi vet jo at det fortsatt ulmer spenninger under overflaten spesielt hvis man ikke klarer å kontrollere den økonomiske utviklingen. Jeg skjønner ikke at FN godtar at Hellas «melder seg ut» av debatten på denne måten pga et navnespørsmål.

 5. hehe Makedonia Liksom » Hei! Jeg er ikke makedoner selv, men det forstod du sikkert. Saken med Makedonias medlemssøknad til NATO strander på navnestriden med Hellas, jeg har ikke hørt at spørsmål om albanernes rettigheter og Kosovo-spørsmålet er en aktuell problemstilling i forhold til akkurat det.

  Derimot er disse to temaene selvfølgelig viktige for videre utvikling i Makedonia, bl.a. i forholdet til EU vil jeg tro. Så ikke tolk innlegget mitt slik at dette ikke er viktig.

 6. Bulgarerne mener det er deres, serberne mener det er deres, grekerne mener det er deres og albanerne vil gjerne ha et lite hjoerne… Det er mange som ville blitt glade om landet ble fordelt mellom de andre – men det er ingen god loesning, det heller. La Makedonia vaere Makedonia, evt New Makedonia eller noe, men ikke la fortida overskygge loesninger for fremtida. Tenker jeg.

  Hva gjelder den andre kommentaren har jeg MASSE meninger og kjenner problemstillinga og historien godt, men jeg tror ikke jeg skal si noe her – da er det fare for at kommentarfeltet ditt blir en slagmark etterhvert, og det tjener neppe noen gode formaal.

  Haaper du baere over med meg, spc, saa faar vi heller ta resten av diskusjonen over en oel eller brus en gang, saa lenge det er sol ute og glass med isbiter i 😀

  Alter Ego’s last blog post..Sørgepilens hemmelighet

 7. Alter Ego » Hehe, nei jeg tror vi skal la slagmarken være og ta akkurat de diskusjonene utenfor!!! 😀 Vanskelig å diskutere slikt i et kommentarfelt uansett, det er så mange meninger og følelser i sving…
  Jeg må bare si jeg ble så positivt overrasket over at noen kom innom bloggen som kjenner til dette så godt personlig!!! Når vårsola varmer vil jeg gjerne dra deg med ut for en øl/brus og høre mer 😀

 8. Anathema » Ja, det håper jeg også, men det ser jo ikke så lyst ut. Jeg hadde en lang og interessant prat med en gresk venn i går, som selvfølgelig hadde en _helt_ annen oppfatning av saken 🙂 Merkelig å diskutere med begge parter som har så sterke følelser i saken.

 9. Den oelen er jeg med paa – og her er det vaarsol og oel:)

  MEN la meg ogsaa si at det er viktig aa ikke skjaere alle grekere over samme kam; jeg kjenner opptil flere av dem som har godt grunnlag (=faglig, ikke bare emosjonelt) for aa mene noe om dette og som mener at det er helt ok at Makedonia heter Makedonia og ikke FYROM. Noen av dem er veldig opptatt av at Makedonia ikke skal vaere det; andre ser at verden gaar fremover og at svarene ikke ligger i gaardagen. Det er jo lov til aa haape at disse folkene etterhvert kan utgjoere flertall i Hellas saa opinionen kan forandres, men saa lenge den greske opinionen er som i dag er det – dessverre – politisk selvmord i Hellas aa gaa med paa noe som helst som kan oppfattes som et kompromiss. Paa mange maater er den greske ‘folkesjela’ en slags anakronisme i EU, syns jeg. Men det er en annen debatt for en annen dag 😛

  Alter Ego’s last blog post..Beskjeden bak

 10. Pingback: Tre nøtter for… meg « Alter Ego

 11. Johnny Gundersen on

  Hei,

  Interesant diskusjon. Har nettopp vært på ferie i Makedonia og syntes det var et fantastisk land med trivelige folk. Makedonia er helt klart et bedre navn enn Fyrom! Kommer helt sikkert til å eise tilbake igjen til Struga hvor vi var. Var litt tungvint å komme seg dit med fly, da vi måtte reise via Wien og Skopje. Har hørt at det går å reise vi Ohrid fra Amsterdam. Er det noen som kjenner til denne ruten eller andre raskere?
  Makedoniafrelst

 12. Hei og takk for kommentar! Artig å høre fra andre som har falt for dette vakre og ville, lille landet.

  Pr. i dag kjenner jeg ikke til noen annen reiserute enn fly til Skopje og evt. bil ned til Ohrid – det tar bare 3 timer og er en fin kjøretur.

  Her kan du søke på Amsterdam – Ohrid: http://flights.traveleurope.com/macedonia/flights-ohrid.php?from=amsterdam

  Det finnes noen tips på MATs sider: http://www.mat.com.mk/destinations/

  Legg igjen et hint om hva du finner ut da, hadde vært hyggelig å høre mer om dine erfaringer med Makedonia også!!

 13. Johnny Gundersen on

  Takk for den,
  Sist reiste vi til Skopje og tok taxi derifra. Vi traff noen hollendere som hadde komt direkte fra Amsterdam til Ohrid og det synes mye enkelere og raskere. Fikk desverre ikke flyselskap, men tror det var et charterselskap som fløy til Ohrid. Skal gi beskjed dersom jeg finner ut noe mer!
  Hilsen Makedoniafrelst

 14. Charalampos on

  Dette sier mye sant basert på historie: http://www.youtube.com/watch?v=-oHivXjiX_w
  Det irriterer meg når folk vil få grekerne til å se utsom at de er de slemme av denne saken når de fleste ikke har lest noe historie om Macedonia! Slavene fantes ikke en gang i Europa når Alexander den Store levde! Man kan lett bevise at Macedonia er Gresk med historiske fakta!

 15. Jeg tror man må være litt ydmyk iforhold til historiske fakta når man skal velge navn. Makedonia er et eldgammelt navn og område, og selvom Hellas grenser har blitt endel innskrenket siden områdene fikk sine opprinnelige navn, er fortsatt navnene OFFISIELT ibruk i Hellas, og har alltid vært det. Nord-Hellas heter fortsatt Makedona, og har alltid gjort det. På kartene også. Jeg har den størte forståelse for at «Fyrom» søker en identitet etter frigjøringen fra Yoguslavia, og jeg vet også at de på folkemunne har brukt navnet Makedonia for disse områdene. For i eldre tider strakte Makedonia seg også dit. Men navnet er for sterkt knyttet til gresk historie, så konflikten er forutsagt. De vil oppstå misforståelser, både geografisk og ikke minst historisk hvis to naboland skal bruke det samme navnet.
  Hadde jeg vært borger av «Fyrom», hadde jeg vært for stolt til å krangle til meg et navn av annen opprinnelse; jeg ville ha gått inn for å finne et nytt. Et navn som bare var landet mitt sitt, og som fortalte noe om MIN opprinnelse og MITT folkeslag. Det er DET som er identitet. Vær nå litt stolte, Fyrom’ere!

Leave A Reply

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.